• 9.371.048 stemmen

La Puta y la Ballena (2004)

Alternatieve titel: The Whore and the Whale

Oorsprong: Argentinië / Spanje

Geregisseerd door: Luis Puenzo

Met onder meer: Leonardo Sbaraglia, Aitana Sánchez-Gijón en Pep Munné

Gesproken taal: Spaans

Plot La Puta y la Ballena

Vera is een schrijfster die al jaren niets op papier heeft gezet en die wordt geconfronteerd met een aantal persoonlijke problemen. Ze ontdekt een serie foto’s van een Argentijnse fotograaf die is omgekomen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en is gelijk geïntrigeerd. Haar zoektocht naar deze fotograaf brengt haar naar Patagonië in Argentinië. Hier hoopt Vera zijn verhaal te kunnen achterhalen en tegelijkertijd eens goed te na te denken over haar eigen leven en liefdes...

Elementofone

Gisteren gezien in het fraterhuis, Zwolle.

Goed onderhouden film, mooi de twee verhalen die zich langzaam maar zeker bijeenvoegen. Heel mooi is het kleurgebruik. Een minpuntje is dat de walvissen af en toe uit jaws lijken te komen. Maar over het algemeen ben ik over de effecten wel tevreden. Mooie meiden trouwens, die hoofdrolspeelsters.

avatar van Inperfections

Inperfections

Schitterende film. Gezien in Plaza Futura in Eindhoven. Al is het alleen maar om de prachtige beelden van Argentinië.

Gelukkig is dat niet het enige. De film bevat ook nog eens heel goed acteerwerk, een sterk verhaal en prachtige scenes.

Een film die je even moet laten inwerken, maar van pure schoonheid.

8/10 (4****)

avatar van neo

neo

Had wat problemen met de verhaalstructuur in het begin. De vele toevalligheden en samenhang van situaties vond ik ook niet altijd even boeiend. Heden, verleden, fictie, non-fictie... Soms op het randje van wel of niet oversentimenteel. Maar de film raakte mij wel degelijk. Pluspunt daarnaast zijn is de mooie fotografie, muziek en acteerwerk. 3.5 sterren

avatar van TruCoLu

TruCoLu

Plus: Mooi mensen en mooie Argentijnse streken (Patagonie), erotisch, poetisch, symbolisch: in de liefde ga je er helemaal voor. Van half werk krijg je drama. Mooi tangomuziek met accordeon.

Min: ???

Voor liefhebbers van 'Spaans' sentiment een prachtige film.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

De film komt iets onduidelijk op gang maar als het verhaal eenmaal loopt voel je je meer en meer betrokken bij het personage van Vera.

Op bijzondere wijze worden 2 tijden en diverse levens met elkaar verweven in 1 verhaal, alles met het mooie landschap van Argentinië en de prachtige tangomuziek als achtergrond.

avatar van gozo

gozo

Matige film. Einde wel erg mooi.

Elementofone

Gozo, geef je wel eens een hoge waardering voor een film? Mag best hoor. Sinds begin 2004 heb je slechts drie keer een drie gegeven, hoger wordt het niet bij jou.

avatar van gozo

gozo

Elementofone schreef:

Klopt. Ben kritisch...maar houd je vast, Funny Games gaat hoger uitvallen...

Elementofone

Ha oke, ik lees mijn post nu terug en het klinkt als een aanval, maar dat was niet de intentie. Het viel me gewoon op. Trouwens, twee vieren op rij, Gozo. Goed bezig

Wil deze film altijd nog op dvd hebben. Binnenkort maar eens aanschaffen.

avatar van Movsin

Movsin

Heden en verleden ,werkelijkheid en fictie, wisselen elkaar af en het toeval is niet onbelangrijk bij het vermengen van de verhalen in deze inderdaad niet eenvoudig opgebouwde film.

Niet bepaald mijn ding.

De buitenopnames vond ik wel zeer goed en ook het spel van sommige acteurs, in de eerste plaats van Aitana Sánchez-Gijon.

avatar van rep_robert

neo schreef:

Sluit me volledig aan bij dit bericht van Neo. Moet er wel bij vermelden dat het acteerwerk echt overtuigend is en de plaatjes erg dromerig zijn geschoten. Daarnaast had het thema wel iets speciaals en vooral door het einde is het hele Lola/walvis idee goed uitgewerkt en loopt het vloeiend in elkaar over.

avatar van BBarbie

BBarbie

Erg mooi drama. Het knap geconstrueerde scenario laat twee parallel lopende verhalen uiteindelijk via een gestrande walvis én een blik in de spiegel naadloos in elkaar overvloeien.

De niets verbloemende beelden, de adembenemend mooie opnamen van Patagonië, het sterke acteerwerk en de meeslepende soundtrack maken dit tot een heel bijzondere, boeiende film.

Opnieuw een beklemmende film van Luis Puenzo, al vind ik zijn La Historia Oficial (1985) over de nasleep van het Argentijnse militaire regime nog pakkender.

avatar van Film Pegasus

La puta y la bellena is een boeiend verhaal geworden van een schrijfster die ziek is en ondertussen zich verdiept in een nieuw verhaal op basis van enkele foto's en brieven. De stijl past hier wel bij met enkele beelden uit het verleden die uit het creatieve brein van de schrijfster lijken gelopen. Wat ook zo zal zijn denkelijk. De Argentijnse tango als muzikale omlijsting zorgt meteen voor de nodige sfeer.

De film heeft zoveel te bieden, maar mist evengoed de nodige creatieve aankleding om er echt bovenuit te steken. Nu is het gewoon een sterke gemaakte en geacteerde film geworden. Maar soms is 'heel goed' ook niet slecht.

avatar van 93.9

93.9

Magnifiek spel wordt hier opgevoerd!

avatar van Fransman

Fransman

Prachtige film. Een vertelfeest waar Zuid-Amerikaanse filmers (en schrijvers!) het patent op hebben. Zeer knap hoe de verschillende verhaallijnen, de tijden en plaatsen tot één geheel zijn gesmeed.

avatar van Fransman

Fransman

Je moet wel goed blijven opletten, vooral bij de overgangen in de tijd en de plaatsen, want daar zitten nogal wat 'gaten' in die je zelf moet invullen. Het stadje in de tegenwoordige tijd vond ik wat onderbelicht en verder zitten er nogal wat 'toevalligheden' in de film. Was de oude dame in het ziekenhuis nou echt de Mathilde van het verhaal in het verleden? Schitterende beelden overigens, zo ook de muziek. Wie het wezen van de tango wil begrijpen, kijk naar deze film.

avatar van Fisico

Fisico

Erg sfeervolle haast poëtische film waarbij je de beelden en de personages tot jou moet laten komen. Ook een erg fijn scenario - of beter in het meervoud, scenario’s - die mooi tot hun recht komen en moeiteloos in elkaar overvloeien.

En toch vond ik het inhoudelijk net dat tintje te weinig om echt helemaal in vervoering te raken van de film. Maar het cinematografische en het acteerwerk maken veel goed.

avatar van McKoenski

McKoenski

Fisico schreef:

Erg sfeervolle haast poëtische film waarbij je de beelden en de personages tot jou moet laten komen. Ook een erg fijn scenario - of beter in het meervoud, scenario’s - die mooi tot hun recht komen en moeiteloos in elkaar overvloeien [...], het cinematografische en het acteerwerk maken veel goed.

Kan me in deze omschrijving goed vinden. Zoals anderen ook al vermelden komt de film wat traag op gang waardoor voor mij 't begin nog wat gezocht / stroefjes aanvoelt, totdat de verhalen goed in elkaar "haken" en de magie begint. Mooie sfeer, my cup of tea !