• 9.370.299 stemmen

Chin.Ind. Een Leven achter het Doorgeefluikje (2001)

Documentaire | 48 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Yan Ting Yuen

Plot Chin.Ind. Een Leven achter het Doorgeefluikje

De 'Chinees' op de hoek is zo gewoon geworden dat niemand er meer bij stil staat. Deze film portretteert één van de vele bijzondere families die zich achter de facade van de Chinese restaurants bevinden. De wereld achter het doorgeefluikje. Chinese restaurants zijn te vinden in bijna elke dorp en stad in de wereld. De restaurants zien er meestal hetzelfde uit en serveren dezelfde gerechten, die per land worden aangepast aan de lokale smaak. De Chinees op de hoek is een kleine familiezaak, waarin de ouders en hun kinderen 16 uur per dag, 365 dagen in het jaar werken om hun geld te verdienen. Dit is het verhaal van het leven achter het doorgeefluikje van één van die anonieme hardwerkende families in een Chinees restaurant ergens in een provinciestad in Nederland. Achter de restaurantdeuren zien we een familie die wel degelijk een gezicht heeft en een achtergrond, die veel bijzonderder is dan je had gedacht.

Hier ben ik toch wel erg benieuwd naar.

In 20 jaar tijd is er ongelovelijk veel veranderd. Een groot deel is inmiddels omgetoverd tot all-you-can-eat vreetschuur, sushi bar, of wereldrestaurant.

De ouderwetse afhaalchinees bestaat gelukkig nog wel, maar is vooral nog te vinden op het platteland en in dorpen.

Als tijdscapsule lijkt me dit wel een erg interessante documentaire.

Als iemand weet waar ik deze kan zien houd ik me aanbevolen.

Dit is een held:

Mark (42) fotografeerde élk Chinees restaurant in Nederland: 'Ik houd van treurigheid' | AD.nl

Nou kijk eens aan, 9 maanden geleden geupload door de regisseur zelf:

Chin.Ind.; een leven achter het doorgeefluikje on Vimeo

avatar van The Oceanic Six

kappeuter schreef:

Nou kijk eens aan, 9 maanden geleden geupload door de regisseur zelf:

Chin.Ind.; een leven achter het doorgeefluikje on Vimeo

Anita & Ed - Chinees Indisch restaurant (clipstudio.nl) - YouTube

Hier, heb je meteen wat muziek om in de stemming te komen

avatar van joolstein

joolstein

Niet dat de documentaire zo heel bijzonder is maar het is op zijn manier vertederend (die herinneringen die ze aan hun tijd in Hongkong hadden!) en gek genoeg voelde het op een vreemde manier ook erg Hollands aan.

avatar van robertinho

robertinho

Vorig jaar (of misschien nog iets langer geleden) was op NPO3 een programma genaamd "Een programma over de jaren '90", opgenomen in een chin.ind. restaurant. Inderdaad leuk als een soort tijdsdocument.