João en het Mes (1972)
6,7 (85)
Gesproken taal: Portugees
Releasedatum: 5 oktober 1972
Plot João en het Mes
João, een oude Braziliaanse koeherder en jaguar-doder, weduwnaar met een volwassen zoon, trouwt met een jonge vrouw. Zij moet hem naar 's lands wijs volkomen onderdanig zijn. Jaloers als hij is, brengt João haar naar een eenzame boerderij en verbant zelfs zijn zoon. Desondanks laat hij zijn jonge vrouw vier jaar lang moederziel alleen, omdat hij rijk wil worden met het winnen van rubber in de Braziliaanse oerwouden. Als hij terugkomt heeft zijn vrouw haar intrek genomen bij haar moeder en is er een kind waarvan hij niet zeker is of het al dan niet is geadopteerd. João, in goeden doen nu, koopt een mes en neemt zijn vrouw mee op bootreis.
Historie: Kosten film: 650.000 gulden. Film was bij eerste uitbreng niet erg succesvol. In 1983 kreeg de film een re-issue naar aanleiding van het Sluizer-retrospectief tijdens de Nederlandse Filmdagen. De film werd door 'The Movies' in distributie genomen, werd her en der 'zeer onderschat' genoemd, maar meer dan een week haalde hij niet in Amsterdam.
Prijzen/festivals: Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Best actor: Joffre Soarez, best script: George Sluizer - Santos Festival. Best Brazilian actor: Joffre Soarez - Rio de Janeiro. Braziliaanse inzending voor de Academy Awards nominaties 'beste buitenlandse film'. Best photography - Kodak Prize.
(bron)
Quido
Wat een prachtige cinematografie van Jan de Bont, adembenemend mooi (met dank ook aan de prachtig gerestaureerde transfer door Het Filmmuseum / Eye).
narva77 (crew films)
Mooi filmdebuut van George Sluizer, die een mooi en realistisch beeld neerzet van het leven in het Amazone-gebied in Brazilië. Mooie cinematografie van Jan de Bont ook.
Ik heb hem gratis kunnen kijken op ximon.nl omdat ik had gedoneerd voor de film "Dark Blood" van George Sluizer op CineCrowd.nl.
Mochizuki Rokuro
Maandag a.s. te zien op het NFF, maar (gelukkig) een reprise in EYE (NFM) op woensdag 31 oktober.
Mochizuki Rokuro
Historie: Kosten film: 650.000 gulden.
Dat klopt niet of Sluizer is blijkbaar aan het aftakelen. Vanavond bij de Q&A in EYE/NFM zei hij tegen Jan Doense omgerekend €40.000 (nog geen 100.000 gulden), waarvan hij een deel in zijn onderbroek heeft gestopt (voor het hele verhaal had je er bij moeten zijn
Drs. DAJA
En die man was waarschijnlijk bankovervaller... Mochizuki Rokuro waar zat jij in de zaal?
Vond het vooral een interessante film, meer dat dan écht goede. Enerzijds erg observerend. De film neemt constant de omgeving erg goed waar. Daar hou ik erg van. Dat alles in een duidelijke Jan de Bont-saus, wiens invloed ook heel zichtbaar is. Erg interessant ook om een Nederlandse film in Brazilie te zien. Het script (merkbaar een boekverfilming) blinkt helaas nou niet echt uit in subtiliteit en blijft nogal oppervlakkig en dat botst nogal eens met de stijl van de film. En de film hangt ook wel erg aan de jaren '70. Dat is lang niet altijd erg, maar hier beviel me dat niet helemaal.
Lakte
Hele mooie film van George Sluizer, deed mij af en toe ook erg aan Max Havelaar en Wan Pipel denken. Gezien in EYE op een prachtige 4K restauratie.
De film komt ook uit op bluray in de George Sluizer box.
de grunt
De film komt ook uit op bluray in de George Sluizer box.
Ik zie alleen nog een DVD Box aangekondigd op Bol.com , komt er echt een Blu-ray variant?
Lakte
Nee, dat is in die box, dat zijn DVD's en blurays samen gesteld.
Joao en het Mes, Spoorloos en Dark Blood zijn in de box op bluray, de rest is allemaal DVD. Is ook de allereerste keer dat Dark Blood op bluray verschijnt.
de grunt
Wow!!
Richardus
Nee, dat is in die box, dat zijn DVD's en blurays samen gesteld.
Zitten, Jaoa/Spoorloos/Dark Blood er ook op gewoon DVD in? (krijg ik elders niet helder)
Lakte
Dat durf ik helaas niet te zeggen, ik zal het even navragen. Denk het wel.
Lakte
Ja ze zitten ook gewoon op DVD in de box! ?
Richardus
Dank je voor het uitzoeken! Dat is dan mooi voor mensen als ik zonder luxe BR speler
McSavah
Nou ja luxe, die kosten geen drol meer, zeker de wat oudere modellen.
Richardus
Goh, prijzen van BR spelers en schijfjes zijn idd flink gunstiger geworden! Ik wil natuurlijk wel 'n bij m'n versterker passende Marantz hebben hè
dus dat is MP in de gaten houden
mister blonde
Wat onevenwichtig, vooral in het scenario. Maar absoluut fascinerend project dat in zekere zin een voorloper is op het bekendste werk van Herzog (al was Aguirre niet veel later).
Basto
- 11921 berichten
Mooie vertelling over een trotse oude man en zijn jonge bruid waarvoor hij vier jaar de jungle intrekt om haar een fortuin te schenken. Het mes uit de titel hangt de hele speelduur als een zwaard van Damocles boven hun relatie.
Er is werkelijk niets Nederlands aan deze film, ondanks een Nederlandse (maar in Parijs geboren) regisseur en Jan de Bont (geassisteerd door Theo van der Sande) op camera. Je waant je gewoon 1,5 in Brazilië en dat is een fijne authentieke belevenis.
Film zit in de prachtige George Sluizer box van Eye.
3,5