Genre: Komedie / Drama
7,3 (89)
Releasedatum: 17 augustus 1978
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Camping
Deze komedie van het 'Werktheater' speelt zich af op een typische Nederlandse camping met alle ellende van dien. Peter Fabers' woedende uitroep: 'Vakantie, vakantie, vakantie!!' - terwijl hij zijn auto met caravan, op aanwijzingen van zijn vrouw (Olga Zuiderhoek) 'inparkeert,', tekent de inhoud van deze film.

Redlop
Ik herinner me deze film als één van de meest hilarische Nederlandse komedies.
Peter Faber is de allegorische halfoverspannen huisvader en Olga Zuiderhoek speelt de empatische huisvrouw die alle problemen onder de mantel der gezelligheid probeert te schuiven. Zoals ze dat later in 'Abel' zou overdoen.
Bij ons thuis gingen we eind jaren '70 ook nog wel eens met de caravan op pad en de hilarische scenes uit 'Camping' waren uiterst herkenbaar.
Regelmatig riepen we 'vakantie, vakantie...vakantie!!! tegen elkaar. Ook stelden we elkaar de vraag...'Ben jij Kees?" (alleen te begrijpen voor wie de film gezien heeft)
Uiterst herkenbare, grappige en bijna nostalgische film. 3,5*

FisherKing
Ha ha inderdaad Redlop. 'k vond deze ook erg komisch. En de waardering is wellicht nostalgie.
Overigens had het Werktheather een aantal zeer goede films. Ik herinner me ook nog Opname, U bent mijn moeder en Toestanden. Vaak met Helmert Woudenberg (die laatst ook weer een rolletje had in Van God Los),Gerard Thoolen, Joop Admiraal en Olga Zuidenhoek.

EmDee
Bovenstaand verhaal is eerder een mening dan een neutraal verhaal waar deze film over gaat.

Redlop
Hoezo een mening? Hoeveel explicieter moet je zo'n film dan toelichten? Het lijkt me duidelijk dat het gaat om de perikelen op een camping.

Redlop
In de zin dat deze scene tekenend is voor de sfeer van de film. Maar de film gaat dus over een campnig en de verschillende bezoekers die het heeft. Er spelen zich allerlei taferelen af die voor sommigen misschien herkenbaar zijn. Irritatie en opschudding om niks, gezochte lol en de uitbarsting van frustraties.

Quido
En de waardering is wellicht nostalgie.
Ik weet het bijna wel zeker John. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat je bij een herziening de film eenzelfde waardering zou toekennen.
De film begint aardig, en dan vooral de uitroep van Faber zoals hierboven aangegeven werkte op mijn lachspieren. Nog een aantal leuke quotes en dan begint de 'vakantie' daadwerkelijk.
En jammer genoeg zakt het niveau van de film dan diep weg. Alleen wanneer Faber in beeld komt, gebeurt er 'iets'. Voor de rest had ik het idee naar een onoverzichtelijk toneelstuk te kijken.
Faber weet met zijn rare karakter de film soms nog enigzins grappig te maken. Hij is ook de enige die een acceptabele prestatie neerlegt. En de man in die 'rolstoelmotor' (ben zijn naam alweer kwijt) was wel aardig.
Er is geen enkele verhaallijn te ontdekken, of ja...eentje dan. Maar die is zo oppervlakkig dat ook die niet de moeite waard is.
Een erg onoverzichtelijke film, mede door het camerawerk en de vaak bijna niet verstaanbare gesprekken. Het ging eigenlijk nergens over.
De film heeft toch een bepaalde, gezellige sfeer om zich heen hangen waardoor ik het (voorlopig) op 2** houd.

mdj
Ook na herziening is Camping nog steeds een erg grappige film. De wijze waarop die verschillende mensen allemaal in een vreselijke relatie verst(r)ikt zitten, daar gaat de film volgens mij over. Joop Admiraal en Cas Enklaar zijn een grappig homostel in deze film, de feministe die door haar ideeën haar echtgenoot van zich vervreemd, de opgedrongen gezelligheid op zo'n camping e.d. Ik vrees zelfs dat de film in veel opzichten nog helemaal niet gedateerd is, dat er zoveel stellen in vergelijkbare situaties als hier zitten en dat vakanties nog steeds zo plaatsvinden. Al zul je de wijze waarop hier de feministe en het homostel worden neergezet in hedendaagse films niet meer zo tegen komen en geven kleding en andere attributen heerlijk aan uit welke tijd deze film stamt.

BOND31
Een hele amusante film over diverse verwikkelingen op een camping, geimproviseerd door het Werkteater. Lang niet alle scenes zijn voltreffers, maar er zitten echt prima momenten tussen. Er zit ook nog een soort thrillerlijn doorheen, zodat het EN grappig EN spannend is. De Werkteater-acteurs behoren tot de beste van NL, en het is dus niet zo raar dat ze vaak gevraagd worden voor NL films. Om ze als collectief samen te zien in 1 film is altijd een feest!
Ik geloof dat van alle Werkteater-acteurs alleen Gerard Thoolen niet meespeelt. Muziek van Toots Thielemans, al is het bepaald niet van het niveau Turks Fruit of Baantjer.

Dennis Evahi
..... Geweldige film dit! Behoort tot mijn favorieten. Ik vind lang niet alles even leuk van het werktheater maar dit is superb. Gewoon die droge dialogen, de humor, de intriges op zo'n camping, die verschillende stelletjes, ruzie's, parasieten, de vakantie stress...uit het leven gegrepen! Real-life.....heerlijk jaren `70 sfeertje!
Ik geef *****-sterren.

BlueJudaskiss (moderator films)
Ziet er leuk uit, nooit van gehoord. Is dit ergens te koop of te huur?

Dennis Evahi
Ziet er leuk uit, nooit van gehoord. Is dit ergens te koop of te huur?
Ik wil zelf ook graag deze film op DVD. Ik heb kontakt opgenomen met de VPRO maar de film is uitverkocht helaas......

FisherKing
De VHS van de werkteater-films, waaronder ook Camping, zijn te bestellen via werkteater/VPRO

robertus65
Camping heeft af en toe leuke campingstress momenten, vooral als Peter Faber zich ermee bemoeit of die man in die rolstoel: "Astrid, weet je het al? Lekkere, leuke irritante humor dus, maar ik moet er niet aan denken om daar zelf wekenlang tussen te zitten.

Oliveri
Deze typisch Nederlandse film (althansin die tijd) maakte op de dag van uitzending een geweldige indruk op mij. Gelukkig had ik hem opgenomen op video waardoor ik de film nog enkele malen heb kunnen kijken. Vooral die Van Havelte ("Een nare dag vandaag ,hrrl naar, maar ja.., niets aan te doen) werkte op mijn lachspieren.
Gelukkig heb ik de film onlangs via Marktplaats op de kop kunnen tikken in een (matige) dvd-uitvoering. Vier sterren voor mij

Lv92
Nee. Voor mij op geen enkele manier geslaagd. De meeste scenes zijn verschrikkelijk vervelend en werken alleen op de zenuwen. Ik kan er helemaal niks mee. Waardeloos.

krabs_movie
Ik vind het altijd weer geweldig, die oude NL films,heerlijk die tijdgeest-alleen die oude bierflesjes al. Faber was weer echt Faber(al was zijn rol beperkt), Zuiderhoek als heerlijke hysterica,zoals alleen zij het kan, en dat meisje(Davika Strooker),herkenbaar aan dat vlekje op haar wang was jaren later te zien in Blauw Blauw. Haar moeder speelde hier geloof ik ook haar moeder is het niet? Die zit-brommer zou ik nu best willen hebben(volgens mij geld waard) en al even hylarisch is het feit dat men ons wilde doen geloven dat het normaal was om met een sta-caravan achter je Audi op vakantie te gaan! Nou ja,ik heb wel genoten ondanks het magere verhaal.

Oliveri
Voor iemand die nieuwsgierig geworden is, klik op camping - werkteater 1978 on Vimeo om deze film te zien

BlueJudaskiss (moderator films)
Een paar mooie, naturel gespeelde momenten - de verhaallijn met de dochter van de campingeigenares bijvoorbeeld - waren de reden dat deze film niet een totale ergernis was. Buiten dat... tja. Een griezelig gemaakt-vrolijk jaren zeventig tafereel, dat vast veel waarde zal hebben uit nostalgie, maar leuk? Mwah. Vooral erg onverstaanbaar en soms nogal hysterisch. Muziek van Toots vond ik erg lelijk.

knusse stoel
En ook op bovenstaande link krijg je de film te zien, veel plezier alvast!
Inderdaad, een aardige film uit het einde van de jaren '70 met over het algemeen een leuk verhaal en hierbij regelmatig . Natuurlijk is er nog betere, heerlijk satirische humor, b.v. "Abel" Abel (1986) en die hebben we dus ook even bekeken dit weekend. Er werden echt wel goede films in Nederland gemaakt!
Voor deze film is onze waardering een mooie 7!

Netflix verwijdert binnenkort 'In the Land of Saints and Sinners' met Liam Neeson

Waargebeurde film 'Toen Ik Je Zag' gebaseerd op Antonie Kamerling gauw te zien op Prime Video

Netflix-kijkers zijn onder de indruk van de Poolse film 'Kler'

Vlaamse Netflix-series: deze drie reeksen scoren beter op MovieMeter dan 'Knokke Off'
Social media
- Registreer |