• 9.374.845 stemmen

Unknown Number: The High School Catfish (2025)

Documentaire / Misdaad | 94 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Geregisseerd door: Skye Borgman

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Unknown Number: The High School Catfish

Een tienermeisje en haar vriendje worden maandenlang op wrede wijze gepest via het internet door een onbekend telefoonnummer. Wie is deze dader en waarom stuurt hij hen continu vulgaire, uitdagende berichtjes? Naarmate het onderzoek naar de pesterijen vordert, ontdekken de autoriteiten een schokkend geheim dat alles wat iedereen dacht te weten over de zaak op zijn kop zet.

avatar van charmie

charmie

Onthutsend en verontrustend: mensen zijn levensgevaarlijk. Alle mensen.

avatar van mrkos

mrkos

Unkown Number: The High School Catfish

In Unknown Number: The High School Catfish worden een tienermeisje en haar vriend maandenlang lastiggevallen met honderden anonieme, haatdragende berichten.

Bizar, echt bizar. Ik had nog nooit van deze zaak gehoord en de documentaire sleept je meteen mee in het verhaal. Het blijft interessant om te volgen hoe alles zich ontwikkelt, terwijl ik me constant afvraag wie er achter die berichten zit. En dan komt de ontknoping: haar eigen moeder. Onvoorstelbaar, die zag ik serieus niet aankomen.

De hoeveelheid haatdragende berichten die ze naar haar dochter stuurde, tot zelfs het aanmoedigen van zelfmoord, is verbijsterend. Vervolgens krijgt ze zelfs de kans om haar ‘zielige verhaal’ te doen, maar eerlijk gezegd: who cares? Wat zij haar dochter, haar ex-man, het ex-vriendje van haar dochter, de ouders en dat andere meisje heeft aangedaan, is gewoon niet te verantwoorden. Die vrouw heeft echt hulp nodig.

Wat me misschien nog wel het meest verbaast, is dat het meisje nog steeds contact met haar moeder wil. Aan de andere kant: we weten dat haar moeder goed is in manipuleren, dus dat zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld. En het blijft toch je moeder hé.

Na het lezen van een aantal reacties op andere websites valt op dat sommige mensen twijfelen aan het meisje. Ze wijzen bijvoorbeeld op hoe ze reageerde toen duidelijk werd dat haar moeder de dader was en dat ze nauwelijks wrok leek te voelen. Deze mensen speculeren zelfs dat het meisje mogelijk achter de berichten zat en dat de moeder de schuld op zich nam. Dit is natuurlijk conspiracy-theory territory en zulke claims moet je altijd kritisch bekijken. Voor mij wijst alles erop dat de moeder erachter zit, dus ik geloof niet in deze theorie.

Al met al een intense documentaire die ik niet snel vergeet, met een ontknoping die voor mij volledig onverwacht kwam.

4 sterren.

avatar van Yvo1983

Yvo1983

• 1916 stemmen

Zieke(lijke) taferelen krijgen we hier voorgeschoteld in deze docu...
Was echt niet ok wat dat teneergeslagen moedertje heeft aangericht...

pocalan

Tijdens het kijken van de documentaire had ik precies dezelfde vragen en gedachten als mrkos. Enerzijds is de dader echt véél te ver gegaan en had er uberhaupt niet aan moeten beginnen. Anderzijds..

... en dit vind ik een beetje eng om te zeggen, denk ik nu aan wat er afgelopen tijd gaande is hier in Nederland over 'Wij eisen de nacht op'. Ergens ver weg diep vanbinnen kan ik een greintje begrip... nee, verkeerd woord... een beetje inzien waarom degene in de documentaire dit gedaan heeft. Een fractie, niet meer dan wat. Want de wijze waarop.. het is echt gestoord en manipulatief inderdaad.

Ik geef aan dat ik dit eng vind vanwege reacties en wil hierbij ook aangeven dat ik wéét dat lang niet alle mannen zich op een bepaalde gedragen. Er wordt teveel gegeneraliseerd en ik hoop dat zelf te vermijden. Tegelijkertijd wil ik de angst van veel vrouwen ook niet bagatelliseren.

Basically zijn er altijd meerdere perspectieven om naar een gebeurtenis te kijken en ik merk dat het mij raakt dat een leven zo makkelijk beinvloedbaar is en dat er te makkelijk naar iemand gewezen wordt. Daarom twijfel ik nog of ik de dochter bewonderenswaardig vind of dat ze teveel beinvloed is.

NB Al ben ik niet verbaasd maar ik schrik er toch van dat er mensen zijn die wijzen naar de dochter. Die hebben blijkbaar niet door hoe het eruit ziet als iemand in shock is en duidelijk nog informatie moet verwerken.

avatar van stinissen

Zieke mensen, de ontwikkeling van de dader zag ik niet aankomen. Onthutsende documentaire.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Bericht verwijderd dat verwees naar een bericht met spoiler met enkel als opmerking 'spoiler'. N.a.v. een melding van deze gebruiker de spoilertags geplaatst en dat extra bericht van die gebruiker verwijderd.

avatar van rep_robert

Why the heck heet dit the High School Catfish? Een Catfish is iemand die een valse online identiteit aanneemt en mensen voor de gek houdt. Dit heeft niks met een catfish te maken omdat het allemaal anoniem gebeurt en niet met een nepprofiel. Best stupide dat de makers dit niet eens weten en niemand hen erop heeft gewezen in het hele proces.

Verder wel een lekker shockerende docu. Misschien iets te langdradig, maar het bouwt op naar een lekker wtf einde met een dader die je niet zag aankomen.

avatar van Nielojram

Nielojram

rep_robert schreef:

Deze docu 'catfishde' jou in ieder geval wel

avatar van Fervet opus

Fervet opus

Een schokkende en onthutsende documentaire. Goed gemaakt, met een rustige opbouw naar de ontknoping.
Een vreselijk geval van cyberbullying, begonnen toen het slachtoffer 12 jaar was.

Wat ik echter eveneens onthutsend vind, is dat er nog figuren zijn die "begrip" kunnen opbrengen voor de dader. Stuitend. En wel om het volgende:
de dader, die de moeder van het slachtoffer blijkt te zijn, heeft doelbewust, middels duizenden berichten, geprobeerd:
a. haar eigen dochter aan te zetten tot zelfmoord!
b. het zelfbeeld van haar eigen dochter te vernietigen, met 1000-en berichten waarin ze haar vertelde dat ze lelijk was, een anorexia figuur had, dom was, etc.;
c. de verkering van haar dochter te ruineren, d.m.v. verschrikkelijke seksuele berichten. Toen dit uiteindelijk lukte, was dit nog niet genoeg, want toen ging ze zich ook richten op de (ex-) vriend en ging hem stalken. Ze ging zelfs zo ver dat ze de nieuwe verkering van de ex-vriend van haar dochter ook ging ruineren. Het lijkt er op dat de moeder een crush had op de ex-vriend van haar dochter.

Nadat ze was ontmaskerd als de dader, vertoonde ze bijzonder weinig schuldgevoelens. Ze ging haar daden zelfs enigszins goedpraten door te beweren dat iedereen wel eens iets illegaals doet, en het enige verschil met haar zou zijn dat zij gepakt werd. Absurde redenering. Ook haar bewering dat de eerste berichten aan haar dochter door iemand anders waren verstuurd is uiteraard onzin. Dat bleek duidelijk uit het onderzoek v.d. FBI.

Wat ik ook raar vond was de reactie v.d. dochter toen haar eigen moeder als de dader werd ontmaskerd. Het leek haar opeens bijzonder weinig te doen.
Vreemd.

Al met al een absolute aanrader.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Bizar dat dit pas na anderhalf jaar wordt opgelost door de politie. En dat ze dan ineens wel belangrijke ip-adressen hebben weten te bemachtigen die naar de dader leiden. Wat heeft de politie in die anderhalf jaar gedaan? Of beter gezegd 'niet gedaan'? Dit had in een paar dagen opgelost kunnen zijn.

Eenmaal in de rechtszaal zegt ze tijdens het spreekrecht dat ze erkent dat ze aan een geestesziekte lijdt en heeft ze het over een jeugdtrauma. Ha, nu wordt het interessant dacht ik nog. Maar vervolgens komt er een of andere vrouw in beeld (geen idee wie het is, een van de moeders geloof ik) die dat wegwuift met "ze had allerlei smoesjes voor haar gedrag" en "ik zeg niet dat ze loog (over dat trauma), maar om het nou als excuus te gebruiken..." Dat eeuwige riedeltje.

Het was trouwens al vanaf het begin duidelijk dat de moeder achter het stalken zat. Welke moeder zegt nou tegen haar dochter die berichten krijgt als "Spring van een brug, maak jezelf af bitch" dat ze dat maar gewoon moet laten gaan en er niet teveel aan moet denken?

Erg oppervlakkig en sensationeel allemaal weer. We zijn niet anders gewend van die Amerikanen, al kunnen wij er ook wat van.
O wacht, dit neem ik terug, aan het einde krijgen we dan toch nog een uitleg. Al mis ik wel een expert op dat gebied (traumapsycholoog, Münchhausen deskundige..) die dat goed kan duiden.

Fervet opus schreef:

Begrijpen waar iemand vandaan komt is iets heel anders dan de actie begrijpen/goedkeuren. Dat geef ik ook heel duidelijk aan in mijn bericht. Degene had heel goed een andere oplossing kunnen bedenken en de punten die je benoemt stuiten mij ook ronduit tegen de borst.

avatar van Marbles

Marbles

Hier klopt niks van en ik ga het echt niet uitleggen waarom niet.

avatar van rupie

rupie

Wat is dit weer gehypt ....waardeloze documentaire.
Traag saai, pakt niet en waar gaat het over...geen basisbeginselen zoals neem een ander nummer, schakel op tijd de politie in...en dan "shocking" het is de moeder zelf die rare berichten stuurt naar haar dochter...en vind ik bijzonder zit gewoon zelf documentaire met een vreselijk slecht verhaal over een motief , geen motief , tenenkrommend dit

avatar van lang pee

lang pee

Schokkende docu, met een einde dat ik ook niet zag aankomen. Sociale media kan iets goed zijn, maar het kan op allerlei manieren een groot gevaar zijn.

Het is alleen nog maar veel moeilijker om kinderen op te voeden, en een beetje gelukkig te maken.

En wat kunnen mensen inderdaad toch vreselijke wezens zijn....en het word alleen maar erger...

Er is wel iets belangrijk belastend van de dader uit de docu gehouden, dat wel overal op het net te vinden is...

avatar van Wonderbra

Wonderbra

pocalan schreef:

Er is geen anderzijds. Alsjeblieft zeg. Je eigen dochter aanmoedigen om zelfmoord te plegen. Niet een vlaag van verstandsverbijstering, een hele lange periode speelde dit. We kunnen aan elk ziek gedrag wel een ziekte of een psychische afwijking hangen. Sommige mensen sporen gewoon niet. Wat een kul. Dat het meisje nog contact met haar moeder wil is vervolgens haar goed recht. Compleet onbegrijpelijk wel, wat is het volgende?

Wonderbra schreef:

Onbegrijpelijk voor ons inderdaad. We kunnen ons niet voorstellen dat wij ook zoiets doen. Het is moeilijk om te kijken vanuit het perspectief van een persoon die zo verknipt is geworden, maar nog steeds een mens is. En wederom: ik keur haar acties niet goed. Daar wordt wel erg overheen gelezen. Dus ik merk dat ik weer helemaal verkeerd begrepen wordt.

Je BENT je daden niet. Dan zou iedereen slecht zijn. Zo zwart wit is de wereld niet. Je daden zijn niet altijd representatief betreft wie je bent maar vaker van hoe je bent opgegroeid, wat je meegemaakt heb, hoe je je op dat moment voelt etc. Nurture heeft meer invloed op een mens dan nature dan men denkt.

De dochter heeft later trouwens besloten toch geen contact meer te willen met haar moeder. Welke keuze ze ook maakt, het is allebei haar goed recht.

Om in filmmodus te blijven nog even deze quote ‘’Dont judge people on their worst mistakes.‘’ En haar mistake was huge. Maar we zien slechts een deel van deze vrouw in de documentaire.

avatar van Corran

Corran

Toen deze was afgelopen, wist ik niet goed wat ik er eigenlijk van vond, er was voor mij iets raars aan deze docu en ik wist niet goed wat.

Uiteindelijk denk ik dat ik het gewoon een erg slecht gemaakte documentaire vind. Er wordt zo weinig gekaderd, zo weinig context geboden bij wat er gebeurt, de makers leken nogal veel apathie te voelen voor die hele gemeenschap.

Het is duidelijk dat alle tieners geen idee hebben hoe ze hiermee moeten omgaan (vooral de dochter) en niemand lijkt er echt wakker van te liggen, ook de makers niet. Wanneer de dochter ietwat onverwacht reageert op de onthullingen, wordt daar geen duiding bij gegeven over trauma-verwerking en hoe dat bij iedereen anders verloopt, de docu lijkt mee te willen gaan in de suggestie dat het maar een weirdo is. Je hebt dan ook nog al die andere ouders, die het belangijker vinden om met vingertjes te blijven wijzen naar elkaar dan hun kinderen te helpen, wat de docu ook enthousiast omarmt.

Voor een verhaal dat uiteindelijk maar 1 schuldige kent, vind ik dat er nogal veel personen in zitten die er niet al te sympathiek uit komen, door het gebrek aan toelichting of perspectief. Zelden een documentaire gezien die zo weinig leek te geven om zijn onderwerpen. Heb het idee dat ze ergens over dit verhaal hebben gelezen, dat ze dachten dat ze met wat interviews wel een narratief rond "de twist" konden breien, maar dat ze verder geen interesse hadden in deze mensen.