• 9.369.485 stemmen

Geregisseerd door: Jaume Claret Muxart

Met onder meer: Jan Monter, Nausicaa Bonnín en Jordi Oriol

Gesproken taal: Catalaans

Plot Estrany Riu

De zestienjarige Dídac fietst op vakantie in de zomerperiode langs de Donau. Op een dag ontmoet hij de mysterieuze Alexander die te pas en te onpas uit het water verschijnt. Sinds deze ontmoeting is bij Dídac een verandering merkbaar.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Prachtig geschoten, met een heerlijk nostalgische, warme, zomerse sfeer. Overgoten met een laagje melancholie en tienerangst. Met de Donau als continue, bijna mythische achtergrondtableau. Wat mij betreft dus een hele speciale (queer) coming-of-age-film, met een interessante bovennatuurlijke/mythologische invalshoek. De gezinsleden zijn niet per se de meest boeiende of diepgaande figuren - ook de hoofdpersoon niet, overigens - maar de beelden, de sfeer en de subtekst maakt dat meer dan goed. Sommige scènes gaan wel wat te lang door - het intieme moment op de boot bijvoorbeeld, of de huilende broer op het einde - waar dat niet altijd even verdiend aanvoelde. Op andere momenten was ik dan weer helemaal ondergedompeld in de sfeer.

(Gezien op Film Fest Gent, intussen drie maanden geleden. Maar ik moet zeggen: de film blijft wel echt nazinderen.)