• 9.369.466 stemmen

Jeunes Mères (2025)

Alternatieve titels: The Young Mother's Home / La Maison Maternelle / Maternal Home / Young Mothers

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne

Met onder meer: Lucie Laruelle, Babette Verbeek en Elsa Houben

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 augustus 2025

Plot Jeunes Mères

Jessica, Perla, Julie, Naïma en Ariane zijn jonge moeders. Ieder kampt met een moeilijke jeugd en heeft onderdak gevonden in een opvangtehuis. Nu worstelen ze om zichzelf en hun nageslacht een beter leven te geven.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Gisteren gezien in avant-première in cinema Lumière te Mechelen, in gezelschap van de broers Dardenne. De onafscheidelijke regisseurs wilden eerst een film maken over één jonge moeder, maar toen ze zich documenteerden in een opvanghuis voor thuisloze minderjarige moeders in Luik, raakten ze zo overweldigd door de verhalen die daar aanwezig zijn, dat Jeunes Mères uiteindelijk vijf elkaar kruisende verhaallijnen telt.

Van die vijf komt Naïma maar heel kort aan bod en beklijft het verhaal van Julie net wat minder. Maar dat ligt eerder aan de mate waarin de personages van Jessica, Perla en Ariane net wel onder je huid kruipen en je niet meer loslaten. Hun dialogen zijn vlijmscherp geschreven, er gebeurt ontzettend veel in hun zoektocht naar een thuis en een toekomst en opnieuw tonen de Dardennes hun neus voor acteertalent. Zoals Jérémie Renier in La promesse en de betreurde en gemiste Emilie Dequenne in Rosetta, zijn het hier opnieuw piepjonge spelers die de volledige film dragen. Babette Verbeek, Lucie Laruelle, Janaïna Halloy Fokan, onthou die namen.

Waar ik bij sociaal-realistische films als deze vaak het gevoel heb dat de camera die de personages volgt en de abrupte scène-overgangen de kijker herleiden tot een observator in plaats van een deelnemer, is dat hier niet het geval: vanaf de eerste beelden zit je midden in de actie en wil je de jonge moeders op de voet volgen, helemaal tot het einde. Vijf verhaallijnen, waarvan vier volledig uitgewerkte, betekent echter ook vier ontknopingen, en daar toont de film pas een eerste zwakte. Bij de laatste ontknoping denk je 'Ah ja, da's waar, dit moest ook nog gebeuren, met dit eindje moesten ze ook nog iets doen.' En toch, wanneer het scherm uiteindelijk zwart wordt, blijf je nadenken over deze jonge moeders en hun zoektocht naar een zeker licht in hun leven.

avatar van dimi303

dimi303

De gebroeders Dardenne grepen naast hun derde Gouden Palm maar kregen wel de prijs voor het beste scenario op het afgelopen filmfestival van Cannes. Fast Forward kon de film reeds zien en gaf zijn bevindingen, vanaf morgen ik de bioscoopzaal te zien.

Jeunes Mères - Fast Forward review

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 14 augustus 2025 in de bioscoop (Cinéart)

avatar van mrklm

mrklm

De gebroeders Dardenne kozen vijf tieners zonder ouderschapservaring voor de hoofdrollen en lieten hen zorgen voor verschillende baby’s ter voorbereiding op dit portret van vijf tienermoeders die vanwege een gebrek aan steun of een giftige thuissituatie terecht zijn gekomen in een opvanghuis voor jonge (aanstaande) moeders. De interactie met de baby’s is dan ook volstrekt authentiek en dat geldt ook voor de verschillende situaties waar de meiden mee moeten leren omgaan. Voelt als een documentaire, is over de gehele linie uitstekend geacteerd en hoewel er hoop gloort aan de horizon geven de Dardennes geen gemakzuchtige oplossingen.

avatar van De filosoof

De filosoof

Zoals we gewend zijn bij de Dardenne-broers voelt de film als een documentaire maar de kracht is dat het geen documentaire is die ons op afstand zou houden en die ons slechts zou vertellen wat er aan hand is: de geacteerde film brengt ons meteen midden in het leven van een aantal tienermoeders die een opvangtehuis met elkaar delen. Zoals te verwachten hadden de meisjes zelf al een slechte start – menigeen had zelf een minderjarige moeder, zijn toen zelf afgestaan en hebben een drank- en/of drugsprobleem – en staan nu voor de keuze om hun kind wel of niet te (kunnen) houden. De film slaagt erin je volledig mee te krijgen met de emoties, de angsten en de onzekerheden van de meisjes terwijl ze onder druk staan van hun omgeving (van moeders tot drugdealers) of hun verleden (de film laat mooi zien dat keuzes van nu vaak worden bepaald door ervaringen in het verleden) of juist hun toekomstplannen in duigen zien vallen omdat de eveneens minderjarige vader ervan door gaat. De film waakt ervoor te overdramatiseren – het heeft zelfs een vrolijk en hoopvol stemmend einde – waardoor alles echt aanvoelt en je nog meer meeleeft: zelfs de meest militante babyhater zal het niet droog kunnen houden bij deze bijzondere sterke en aangrijpende film over kinderen die nu al de moeilijkste beslissing van hun leven moeten nemen.

avatar van starbright boy

Duidelijk minder dan hun beste films (voor mij zijn dat Rosetta, L'enfant, Le garmin au Velo en na ruim 30 jaar nog steeds onovertroffen La Promesse) maar duidelijk beter dan een aantal recentere films van de broers. Ergens gedurende hun carriere zijn ze sterker op plot gaan focussen en werden de Dardenne-films minder karaktergedreven. Dat pakte soms goed uit, maar leidde doorgaans tot net wat mindere films. Op een zeer matig werkje na, was het nooit echt slecht.

Dit is bijna een mozaiekfilm rondom vier jonge moeders en hun issues. Thamatisch misschien meer da n ooir de Dardennes op herhaling (in wezen zijn dit vier varianten op L'enfant) maar gelukkig komt het drama hier een stuk natuurlijker dan in een aantal van hun mindere films. Doordat we vier verhalen hebben worden ze nooit heel erg gerdetailleerd. Daar is gewoon geen tijd voor.

Blijft over een behoorlijk goiede film van beide broers, verre van hun beste, maar ook zeker niet een van hun minste films. Zeer fijn zijn de hoopvolle eindes, die niet geforceerd happy aanvoelen .

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Iets minder enthousiast dan de rest. Er zitten zeker goede punten in de film en dat zijn alle ook zaken die me in de regel liggen. Niet echt een afgerond verhaal maar eerder een sfeerschets van enkele mensen gedurende een korte periode en in de basis ook normale mensen. Maar niet elk personage vond ik even boeiend, het tempo ook niet altijd even sterk (de film sleepte te vaak even) en visueel ook erg saai in beeld gezet. Dat past dan wel bij dit naturelle filmmaken maar toch, zo saai als hier hoeft dan ook weer niet. Dat laatste shot is dan niet per se mooi maar wel boeiend omdat er van alles in beeld gebeurt en eigenlijk wel typerend voor meer momenten in deze prent. 3,0*.

avatar van Capablanca

Capablanca

Sterke verfilming van het leven van vijf jonge moeders, ieder met hun eigen tragische verhaal. Naar mijn smaak soms wel iets te documentaire-achtig.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn toonaangevende Belgische filmmakers, bekend om hun sociaal-realistische films als ‘Rosetta’ en ‘L’Enfant’. In ‘Jeunes Mères’ richten ze zich op vijf alleenstaande jonge moeders in een opvangcentrum, waarbij solidariteit en kwetsbaarheid centraal staan. De film laat zonder sentimentaliteit zien hoe kleine daden van steun grote impact hebben. Door de rauwe stijl, natuurlijke belichting en niet-professionele acteurs blijft het authentiek. Ondanks het zware onderwerp is ‘Jeunes Mères’ hoopvol en menselijk.

avatar van Hannibal

Hannibal

De Dardennes weten hier toch weer de gevoelige snaar goed en geloofwaardig te raken, mede dankzij het zeer overtuigende acteren van de jonge meiden. Indrukwekkend!

avatar van scorsese

Uitstekende film over een aantal meiden die in een opvangtehuis zitten voor tienermoeders. Een sociaal geëngageerd film in de gebruikelijke, realistische stijl van de gebroeders Dardenne. Het duurt even voordat de film goed op gang komt (vanwege de verschillende personages met ieder hun eigen verhaal en situatie). De tweede helft kent een aantal aangrijpende momenten zonder sentimenteel te worden (de casting speelt hier zeker een rol bij).