• 9.484.503 stemmen

The Rivals of Amziah King (2025)

Misdaad / Thriller | 130 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Geregisseerd door: Andrew Patterson

Met onder meer: Matthew McConaughey, Angelina LookingGlass en Kurt Russell

Releasedatum: 13 augustus 2026

Plot The Rivals of Amziah King

Het leven van Kateri neemt een tragische wending wanneer ze haar moeder verliest. Ze herenigt zich met haar vroegere pleegouder Amziah die de rol van mentor op zich neemt en haar allerhande vaardigheden aanleert. Kateri zal zowel deze als haar nieuw gevonden kracht goed kunnen gebruiken wanneer ze in moeilijke situaties terechtkomt.

avatar van lindabogaerts

lindabogaerts

Omg de hoge score snap ik in deze echt niet. Goede acteurs die amper een rol hebben wat opvulling met blue grassachtige muziek en een halfbakken script, misschien 2,5ster omdat de bijenscenes misschien ietwat spanning gaven. Maar 2 om toch echt een wat realistischer beeld te creeeren dan wat hier lijkt.

avatar van Basto

Basto

Wat een heerlijke film!

Een achtbaan aan emoties en onverwachte momenten maken dit voor mij tot nog toe de beste film van 2026!

Eigenzinnig gefilmd met een fijne cast en heerlijke soundtrack.

Ook lang niet zo hard gelachen bij een film.

Topper!

avatar van mrklm

mrklm

McConaughey is op zijn kleurrijke best als een flamboyante, doortastende bijenhouder Amziah King, die de politie te hulp schiet bij een onderzoek naar honingdiefstal. Wanneer Amziahs honingraten worden gestolen, weet agent Sutherland [Bruce Davis] dat een opportunistische zakenman [Kurt Russell] erachter zit, maar door gebrek aan bewijs kan hij niets doen. Amziahs voormalige pleegdochter [Angeline LookingGlass] besluit het recht in eigen handen te nemen met hulp van Amziahs vrienden. De eerste helft is een eigenzinnige karakterstudie die de sociale structuren binnen een afgelegen Amerikaanse dorpsgemeenschap blootlegt. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor bluegrassmuziek. De tweede helft had een aardige misdaadthriller kunnen zijn, maar Patterson doet geen enkele poging om spanning op te roepen. In plaats daarvan blijft hij je bestoken met bluegrass, die behoorlijk uit de keel begint te hangen. Goed geschreven, maar matig geregisseerd. Patterson heeft Deliverance gezien (en verwijst er expliciet naar), maar niet begrepen waar die nagelbijter zijn reputatie aan verdient.

avatar van T.O.

T.O.

Toch wel heel aardig en best origineel. Op een gegeven moment, ik denk na een half uur of zo, begon de film zodanig te meanderen dat ik mij afvroeg waar het allemaal heen ging, maar uiteindelijk komt de focus terug.

Het geheel drijft behoorlijk op Deep South clichés, met McConaughey als usual suspect, maar heel erg is dat ook weer niet. Iets minder geslaagd vond ik de rol van Angelina LookingGlass, die sympathiek en schattig is, maar nog niet echt een grote actrice.

avatar van De filosoof

De filosoof

De film wil misschien de mythische glans van de cowboy-cultuur in de VS oppoetsen en het bijenvolk en het bijenhouden vormen in ieder geval een metafoor voor het leven in Oklahoma: de gemeenschap is hecht (en niet racistisch: nota bene een inheemse wordt in hun hart gesloten!) en behoudend (van hun pick up-tricks blijf je beter af!) waarbij men hard werkt om een bestaan op te bouwen terwijl tegelijk de competitie meedogenloos is (het zijn geen socialisten!) tot moord en andere misdrijven aan toe om zo zelf de ‘queen bee’ te worden. Het idee is echter een stuk beter dan de film: het eerste helft kent vooral flauwe humor rondom de gemeenschapsvorming door samen zingen en spelen dat ik met plaatsvervangende schaamte heb ondergaan en als de lolbroek na een uur dood is wordt de film serieuzer en beter, al blijft het plot rommelig en niet echt interessant.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Wel een beetje jammer dat Matthew McConaughey hier gekozen is voor de protagonist in de eerste helft. Dat is nou net zo'n acteur die alleen zichzelf kan spelen. Na een half uurtje ben je zijn gespeelde sympathiek-begrijpende toon wel zat.
Nou ja, daarna is hij dood en zie je hem amper nog. Die vrouw die zijn pleegdochter speelde vond ik erg goed.