• 9.373.069 stemmen

Geregisseerd door: Aki Kaurismäki

Met onder meer: Ilkka Koivula

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot O Tasqueiro

Een dag uit het leven van een eenzame man in de oude Portugese stad Guimarães. Overdag brengt de man zijn tijd door met het bedenken van nieuwe gerechten voor zijn weinig succesvolle taverne, terwijl hij zich ’s avonds klaarmaakt om een speciaal iemand te ontmoeten.

Toch wel heel aparte korte film van Aki Kaurismäki.

Ideaal als tussendoortje. Het gebrek aan narratief is hier wel opvallend, maar de minimalistische opzet heeft ook wel wat. Kaurismäki hanteert het principe Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.

De eenzaamheid van het hoofdpersonage spat er vanaf.

avatar van Fisico

Fisico

Mooie minimalistische film van een kelner die vanuit zijn armtierige zaak tevergeefs wacht op klanten. Hij wil eigenlijk dat ze komen proeven van zijn weinig onthullende 'sopa', maar pimpt deze even later als vissoep, doch tevergeefs. Het spieken bij de fancy buren levert hem weinig inspiratie op.

Ook daarnaast is het armoe troef. Hunkerend naar een levensgezel komt hij onbeholpen en levenloos over. Beelden zeggen soms inderdaad meer dan woorden. Tristesse en eenzaamheid zijn zijn deel. Ik hou wel van deze minimalistische stijl zonder veel woorden. De beelden spreken voor zich. Sober en integer, maar zo gelaagd. Dicht tegen de 3,5*. Ik had graag wel meer gezien van onze man.