• 9.376.689 stemmen

Oorsprong: Slowakije

Geregisseerd door: Jonás Karásek

Met onder meer: Gregor Hološka, Zdeněk Godla en Helena Krajčiová

Plot Invalid

De chagrijnige klusjesman Laco verliest alles aan een groep gangsters. Nu hij in een rolstoel zit en zijn leven in een stroomversnelling is beland, is het zijn nieuwe vriend Gabo, een plaatselijke Roma, die Laco helpt de dingen vanuit een nieuw perspectief te zien. Zijn wraak is zoet.

avatar van joolstein

joolstein

Een filmproductie uit Slowakije...ik had uit dit land nog géén film gezien (op een Britse film met Anna Friel na, waar het land als eerste productieland staat) Tja...en logischerwijs begin je dan met het genre wat je het minst aanspreekt...en kijk een Slowaakse komedie...en gek genoeg beviel het dan ook nog!

Laco, de hoofdrolspeler kan zo beetje alles repareren maar verder zit het hem niet mee in het leven. Hij heeft veel fouten en beperkingen Hierdoor jaagt hij zijn zoon de deur uit en pakt zijn vrouw haar koffers. Om haar terug te winnen belandt hij tot overmaat van ramp in een rolstoel...en raakt bevriend met Gabo, een goedaardige Roma/zigeuner.

Welnu, in zijn kern is het een wraakverhaal gesitueerd in de jaren '90, waar deze twee anti-helden het opnemen tegen de lokale gangsters. Het verhaal wordt gereconstrueerd op basis van Gab's verklaringen op het politiebureau (de film begint aan het einde (als er een schietpartij heeft plaatsgevonden in het museum) en door een reeks montages van absurde situaties kom je erachter waarom het uiteindelijk zo eindigt.

En dat is waarschijnlijk waarom ik het ook leuk vond, een paar doodgewone hoofdpersonen die met al hun gebreken, er maar het beste van proberen te maken. Soms op overdreven humoristische wijze en soms op een serieuze manier, maar zonder te vervallen in moraliseren. Kortom een film die enigszins herkenbaar (als in bekent terrein) maar ook door en door vermakelijk was en geen seconde verveeld.