• 9.373.072 stemmen

Geregisseerd door: Robbe De Hert

Met onder meer: Frans Buyens

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot S.O.S. Fonske

Fons Noydens wordt verplicht de schade van een auto-ongeval onmiddellijk zelf te betalen, omdat zijn verzekeringsmaatschappij failliet is. Hierdoor moet hij zijn hele inboedel laten verkopen waardoor hij met zijn gezin op straat komt te staan. In deze documentaire worden de gebeurtenissen weergegeven door middel van cijfers van de openbare verkoop en interviews met betrokkenen, buren en de deurwaarder.

avatar van Metalfist

Metalfist

Tussen Twee Keer Twee Ogen en S.O.S. Fonske zitten nog een aantal kortfilms van De Hert maar An Old Story (een soort van Western uit 1964) bijvoorbeeld is verloren gewaand en werd bovendien enkel en alleen maar in vriendenkring getoond. Hopelijk komt er nog een versie uit het immense archief van de regisseur tevoorschijn maar de kans lijkt me eerder klein. Na een animatiefilm met zijn broer Jos “Grapjos” De Hert (A Funny Thing Happened On My Way to Golgotha) ging De Hert terug naar elementen die hij later nog vaker zou opzoeken: het sociaalkritische. In 1966 was Fugitive Cinema opgericht en De Hert werkte toen nog als cameraman voor de toenmalige BRT. Hij vond echter dat de documentaires die ze maakten niet de juiste toon raakten en hij besloot het zelf beter te kunnen en ook te doen. Hij ging een strijd aan met de BRT die alle medewerking weigerde (zowel in financiering alsook in uitzenden van de documentaire) en zo werd meteen precedent geschept van hoe De Hert het met iedereen aan de stok kreeg.

Hij trok echter toch aan het langste eind want wanneer S.O.S. Fonske voor de zoveelste keer wordt gelauwerd met de melding 'informatie zoals die van de televisie verwacht wordt' kan de BRT uiteindelijk niet veel meer doen dan de documentaire ook uit te zenden. Het is inderdaad een schrijnend en waargebeurd verhaal over Fons Noydens, een collega van Patrick Le Bon (die ook deel uitmaakt van het Fugitive Cinema collectief), die een auto-accident heeft en 2 jaar na datum opeens voor de kosten moet opdraaien omdat de verzekeringsmaatschappij ondertussen failliet is gegaan. Fons weigert en uiteindelijk volgt er een bitsige strijd met deurwaarders en toevallige passanten & buren. Het is in dit soort films dat je al duidelijk het DNA van De Hert (en Fugitive Cinema bij uitstek) ziet en het is duidelijk dat de regisseur maar al te goed weet hoe hij moet opbouwen naar een climax en hoe hij op het sentiment moet spelen. De veiling van de meubels, de cynische Fons die antwoordt dat hij maar 800 frank ernaast heeft geschat van wat het zou opbrengen, … Ik kan me voorstellen dat dit anno 1968 danig binnenkwam bij de man in de straat en dus voor de nodige ophef zorgde.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Waar is dit te vinden ? Metalfist

avatar van Metalfist

Metalfist

Brix schreef:

Waar is dit te vinden ? Metalfist

Het in memoriam van Robbe De Hert dat door Cinema Zuid (ondertussen heten ze weliswaar De Cinema maar ik denk dat iedereen ze nog bij de oude naam noemt) wordt georganiseerd en dat vanavond en morgen gespeeld werd/wordt!

Het bestaat uit 4 delen:

Fugitive Cinema Deel 1: Twee keer twee ogen / S.O.S. Fonske / De geboorte en dood van Dirk Vandersteen | De Cinema - decinema.be

Fugitive Cinema deel 2: Camera Sutra | De Cinema - decinema.be

Fugitive Cinema deel 3: De Bom / Dood van een Sandwichman | De Cinema - decinema.be

Fugitive Cinema deel 4: Le Filet Américain | De Cinema - decinema.be

Voor de voorstelling van vandaag ga je niet meer veel kunnen doen maar volgende maandag en woensdag (26 en 28 oktober) doen ze een herhaling. Als alles goed komt, worden de 6 kortfilms die ze tonen ook geaccepteerd op MovieMeter en dat is dan voornamelijk ook dankzij de vriendelijke mensen van De Cinema aangezien ze mij bruikbare stills hebben aangeleverd

avatar van Brix

Brix