• 9.371.759 stemmen

Hontô wa Eroguroi Isoppu Gûwa: Usagi to Kame to, Kin · Gin · Tetsu no Hôchô - Shizâchin P (2018)

Horror / Komedie | 86 minuten

Genre: Horror / Komedie

Alternatieve titels: Scissorpenis / Aesop's Real Erotic and Grotesque Fables: Scissor Dick / 本当はエログロいイソップ寓話 シザーチンP

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Naoyuki Tomomatsu

Met onder meer: Maki Aoyama, Ryô Asagiri en Hiroshi Gunji

Gesproken taal: Japans

Plot Hontô wa Eroguroi Isoppu Gûwa: Usagi to Kame to, Kin · Gin · Tetsu no Hôchô - Shizâchin P

Deba is een gedesillusioneerde man die zich verraden voelt door het vrouwelijke geslacht. Wanneer hij dan toch uiteindelijk iemand vindt om mee te trouwen, bedriegt ze hem in het hotel waar hij werkt. Deba verliest alle controle en vermoordt zijn vrouw, waarna hij haar lichaam in een rivier gooit. Waar hij echter niet op gerekend heeft is dat de geest van zijn vrouw terugkeert en een vloek over hem uitspreekt.

Tja.

Hoe meer films je kijkt, hoe minder vaak je nog verrast wordt. Je hebt het meeste wel al eens eerder gezien, vernieuwing zit hem vaak nog in details. Nu is het niet zo dat Scissor Dick geen elementen leent uit andere films, maar de combinatie is toch wel extreem weird en uitzonderlijk.

Enerzijds is dit een goedkope Japanse splatter, eentje die zich in de niche van Sushi Typhoon zou kunnen nestelen (en waar regisseur Tomomatsu ook al gezeten heeft), al zit in die hoek dan net iets meer kwaliteit. De echte gorehound gaat hier niet echt aan z'n trekken komen denk ik. Het verhaaltje is een soort van analogie met Edward Scissorhands ... maar dan met een ander lichaamsdeel in de hoofdrol. In ieder geval zijn de meeste filmfans wel bekend met wat extreme Japanse horror/comedy, daar kijkt men tegenwoordig ook niet meer van op.

Maar daarnaast is het ook nog een stevige politieke satire, en niet eens zo subtiel ook. Het hoofdpersonage hier is een verstokte incel ... het type doorgedraaide feminist, maar dan aan mannelijke kant. De film gaat compleet los in het rondspuien van de meeste maffe en debiele theorieën, waarin argumentatie gezocht wordt voor verkrachting en de Japanse idols vergeleken worden met de heilige maagd Maria. En dat met wat half-geanimeerde trippy achtergrondbeelden eronder.

Het duurde echt wel even vooraleer ik een beetje grip op de film kon krijgen, want wat linkse propaganda is nooit ver weg, maar extreem rechte ideologie kom je toch echt niet vaak tegen in films. Gezien de mix met de humor, een relatief relativerend einde en een paar doldwaze plotelementen (onze incel vind uiteindelijk toch een meisje ... guillotine pussy ) lijken erop te wijzen dat het toch eerder vanuit satirisch standpunt gebracht werd.

Een hoop tekst voor een film die verder redelijk goedkoop geschoten is, maar wel met veel enthusiasme in elkaar is gezet. Ga kijken zou ik zeggen, maar dit is niet voor mensen die snel getriggered zijn, want hier worden toch een paar ongezonde argumentaties gelanceerd. Raar volk, die Japanners

3.0* dan maar?