menu

Seltsimees Laps (2018)

Alternatieve titel: The Little Comrade

mijn stem
3,24 (17)
17 stemmen

Estland
Drama / Familie
99 minuten

geregisseerd door Moonika Siimets
met Yuliya Aug, Helena Maria Reisner en Maksim Demidov

Tijdens de Stalinistische tyrannie is de moeder van de zesjarige Leelo opgepakt en om onduidelijke redenen naar een werkkamp gezonden. De laatste woorden voor haar dochter zijn: "Wees lief, dan kom ik eerder terug". Bang dat ze haar moeder niet meer zal terugzien, is Leelo vastberaden een strikt programma van goed gedrag te volgen. Als ze een goede kameraad wordt, zal haar moeder weer gauw thuis zijn.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=dnBkL8z56z0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 11 juli in de bioscoop (Just Film Distribution)

3,0
Deze film heeft het allemaal net niet: het wil spannend zijn en ontroeren maar doet dat niet, het wil een ernstige geschiedenis vertellen maar het neigt naar het belachelijke, het wil dat je sympathiseert met een kind (denk ik) maar het liefst zou je haar een draai om de oren geven omdat ze in haar naïviteit iedereen erbij dreigt te lappen in bezet Estland in de jaren ‘50 …

De film werpt in dat verband wel interessante opvoedkundige vragen op: hoe maak je een kind in bezet gebied duidelijk dat als ze zich niet goed gedraagt ze haar patriottistische ouders in de problemen brengt maar dat dat niet moet betekenen dat ze de waarheid vertelt, dat de overheid huiszoekingen mag doen maar dat als zij inbreekt in een huis ze fout is, dat er een ernstige situatie is ontstaan waarin ze zich beter gedeisd kan houden zonder haar te traumatiseren? Je leest vaak dat kinderen in een oorlog vroeg volwassen moesten worden maar deze film toont het omgekeerde probleem: als het kind naïef blijft en de oorlog ziet als een leuk spelletje, dan brengt ze iedereen in gevaar. Maar dit zijn misschien alleen vragen die in mij opkwamen: de film doet er niet veel mee en zeker niet in dramatisch opzicht. De film lijdt eronder dat het is gebaseerd op een autobiografie die het verhaal vertelt vanuit het perspectief van een kind dat geen idee heeft wat er aan de hand is maar dat ook de loop van de geschiedenis of haar leven niet echt heeft veranderd zodat haar verhaal uiteindelijk weinig relevant blijkt. Het laat hooguit de verwarring zien bij een kind die terecht komt in politieke gebeurtenissen waar ze niets van begrijpt.

Al met al vertelt de film gewoonweg een biografisch verhaal over bezet Estland maar weet daar qua film niet echt iets interessants van te maken.

avatar van BBarbie
3,5
Autobiografische film over een klein meisje ten tijde van de Stalin dictatuur. Het kind blijft verward achter wanneer haar moeder zonder enige verklaring van het ene op het andere moment wordt meegenomen en haar vader geen antwoord heeft op haar vragen.
Gegeven de tragiek vind ik de luchtige toonzetting van de film niet helemaal gepast. Ik kan me niet voorstellen dat je een verjaardag gaat vieren kort nadat je vrouw gearresteerd is. Het politieke klimaat in Estland onder de Sovjet-onderdrukking komt nog het beste tot uiting in de paar scènes, die zich afspelen in de kapsalon.
Achteraf bezien had ik meer verwacht van deze film.

avatar van Phantasm
2,5
Niet echt goed en niet echt slecht, leuk om een keer gezien te hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:40 uur

geplaatst: vandaag om 03:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.