Jonaki (2018)
Met onder meer: Jim Sarbh, Ratnabali Bhattacharjee en Lolita Chatterjee
6,6 (311)
Gesproken taal: Hindi en Bengaals
Plot Jonaki
Jonaki, een tachtigjarige vrouw, kwijnt weg in een wereld van nostalgie. Ze herbeleeft momenten uit haar leven, wat op een vreemde manier gevoelens opwekt die diep in haar ziel begraven liggen. Haar herinneringen worden getoond in droomachtige beelden waarin de grens tussen werkelijkheid en surrealisme vervaagt. In de nagalm van deze meditatieve reis wacht een kalme en behoedzame confrontatie met een mogelijk overgangsmoment tussen leven en dood.
Richardus
Visueel af en toe verbluffend mooi maar niet altijd is even duidelijk wat Sengupta met de beeldtaal wil zeggen. Dat de chronologie niet lineair is maakt het dan niet makkelijker maar zorgt er wel mede voor dat de film ontzettend droomachtig is. Het einde is een tik underwhelming maar wel voldoening gevend. Van zijn realistische vorige film naar dit abstracte is een gewaagde en grotendeels geslaagde sprong.
Ik Doe Moeilijk
Wonderlijke (en bewonderenswaardige) poging van de regisseur om in filmische taal de efemere, ongrijpbare kwaliteit van bewustzijn en herinnering te evoceren. Deed me wat dat betreft denken aan Tarkovsky's meesterwerk De Spiegel. Gelukkig mag de film er geheel op eigen merites zijn.
Mochizuki Rokuro
Ik ga er maar even van uit dat de regisseur er in Groningen niet bij was? Op de vraag uit de zaal over de inspiratie van Tarkovskiy antwoordde hij alleen Ivan's Childhood te kennen en ook dat zijn voornaamste inspiratiebronnen allen uit de Indiase cinema komen. Maar ik stuurde Verhoeven net nog een app waarin ik dit de Indiase Zerkalo noemde - niet verwonderlijk. Zonder meer dus een vergelijkbare film van herinnering en verlangen - maar geheel op eigen benen staande - ook dat.
Verder was zijn toelichting bij de film dat het gebaseerd is op de verhalen van zijn recent overleden grootmoeder die ze bij leven en op haar sterfbed (en vervolgens in een comatische toestand van vier dagen - ijlend) met hem heeft gedeeld. De mandarijnen schillen waren iets dat hij en zijn grootmoeder als kind al deden - maar dan vooral een keer toen zij het sap uit de schil gebruikte om iets van vuil (als ik me goed herinner) uit zijn oog te halen.
Verder bekendere thematiek met een liefdeloos gearrangeerd huwelijk en het eeuwige verlangen naar een in de oorlog omgekomen minnaar, die nooit meer weerkeerde.Verder nog wel een mooie toelichting op de scene waarin twee figuren - als silhouet zichtbaar - met elkaar discussiëren, zonder dat je hoort waar het over gaat. Hij vertelde dat dat gaat over dat twee personen die je volledig vertrouwt - in dit geval zijn moeder en zijn grootmoeder - iets met elkaar bedisselen, ten koste van jezelf. En dat dat een aanslag is op je grenzeloze vertrouwen dat je als kind hebt op twee mensen op wie je altijd denkt te kunnen bouwen..
McSavah
En ik heb hem dan ook niet horen zeggen dat dat dan een aanslag was op zijn grenzeloze vertrouwen in zijn naasten...
Ik Doe Moeilijk
Ik zag de film in Rotterdam. De producer was aanwezig, maar ik moest helaas door naar een volgende film waardoor ik de q&a niet meer kon bijwonen. Dank voor de interessante aanvulling.
John Milton
Ik wil deze graag zien. Hopelijk te zijner tijd ook ergens on demand.

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song