Du Bi Quan Wang Yong Zhan Chu Men Jiu Zi (1976)
Genre: Actie
Alternatieve titels: One Armed against Nine Killers / One Armed Swordsman against Nine Killers / 獨臂拳王勇戰楚門九子
Hongkong
Geregisseerd door: Teng Hung Hsu
Met onder meer: Jimmy Wang Yu, Chung Wah en Chen Hung-Lieh
5,2 (172)
Gesproken taal: Mandarijn
Plot Du Bi Quan Wang Yong Zhan Chu Men Jiu Zi
"Watch WANG YU as a one-armed savior battling the local goons in this martial arts classic. He has some rather amazing moves up his sleeve."
Eenzaam en verlaten begint Liu Chen Li aan zijn wraaktocht. Hij heeft het gemunt op de clanleider Chu en zijn volgelingen. Het ziet er naar uit dat hij jaren geleden zijn linkerarm verloor dankzij Chu. Ondanks zijn vermiste ledemaat kan hij zich degelijk redden. Tijdens zijn zoektocht naar Chu komt hij verschillende moordenaars tegen die het gemunt hebben op Li Chen Li. Ook komt hij mensen tegen die anders voordoen dan ze zijn. Op slimme wijze weet hij van ene valstrik naar de andere te omzeilen en komt uiteindelijk oog in oog met Chu.
Liu Ching Wu/Liu Yi Su
Fortune teller
Assassin
Mo Fei To
kalashnikovboy
De grootste reden dat hij wraak neemt is omdat zijn hele familie is vermoord door de negen moordenaars van Chu. Hij is echter de enige die wist te kunnen ontsnappen.
Dit is dus eigenlijks het hele verhaal. De scenes vliegen als een snelvaart langs je heen en soms is dat erg slecht gemonteert. Misschien komt het omdat ik een andere versie heb gezien, want ik had het idee dat er nogal erg veel scenes zijn uitgeknipt. Zo zag je vaak niet hoe hij afrekende met zijn vijanden.
De gevechten waren wel vermakelijk, maar zeker niet speciaal te noemen.
Is er verder nog meer info over deze film , zodat ik kan controleren of ik hem gezien heb ?
Justice4All
Tergend.
Heb de dubbed-versie gezien en die maakt e.e.a. nog draaglijk vanwege de monotone en zeer amateuristische 'voiceacting'. Zo wordt je tenminste nog een beetje vermaakt..
Het verhaal is een simpel wraakdingetje, al leef je amper mee met Yu, want er is geen enkele scene die de grote slachting van zijn clan in beeld brengt. Daarnaast blijkt het verhaal niets minder dan een aaneenschakeling van los-zand gevechtjes. De killers verschijnen soms plotseling op zijn pad.
De gevechten zijn niet om aan te zien, iedereen lijkt elkaar met opzet te missen. Zelden zulke troep gezien. Ook nog eens in beeld gebracht door middel van slecht camerawerk. Lelijke zooms, out of focus etc. Misschien had de cameraman ook één arm. En misschien was er ook maar één camera. Zucht..
De montage is lachwekkend. En er is ook behoorlijk fors geknipt. Zo eindigen gevechten ineens en ligt er iemand dood op de grond. Zuchterdezucht.
Het eindgevecht is zowaar een beetje van kwaliteit (1 minuut lang) maar eindigt net zo abrupt als voorgaande gevechten. Knip. Zucht.
Behalve de schaakscene, de dubs en de soundtrack valt hier helemaal niets te halen. Laat je niet verleiden. Heb zelf The One Armed Boxer nog niet gezien maar heb me laten vertellen dat die wél goed is. Dit schijnt te teren op die roem.
Slecht.
Metalfist
De titel dekt de lading
Je moet het dit soort kung fu titels wel aangeven, ze weten je altijd te lokken met een ronkende titel. Wie is er nu niet geïnteresseerd wanneer je een film tegen komt waarin een gast met één arm het tegen een aantal slechteriken opneemt. Al snel blijkt echter dat je die titel niet te nauw moeten nemen, want onze eenarmige held vecht met zijn vuist en niet met een zwaard. Maakt op zich niet zo veel uit natuurlijk, maar er schort wel meer aan deze film.
Wat me vooral verbaast is dat dit van een huisregisseur van de Shaw Brothers komt. Geen garantie op succes natuurlijk, maar het is wel het type regisseur dat me wel vaker ligt. Ik vraag me dan ook af in hoeverre de versie die vandaag de dag op DVD is uitgebracht, nog effectief in lijn ligt met hetgeen Teng Hung Hsu maakte. Zo blijkt er ook nog een langere versie (met originele audio en subtitels te vinden op het Youtube kanaal van Wu Tang Collection, ook de eerste keer dat ik dat van zo'n film uit de Kung Fu Classic Collection Vol xx de originele versie weet te achterhalen) te bestaan en dan begin je je toch af te vragen wat daar geknipt is. Temeer omdat dit wel letterlijk knip- en plakwerk lijkt te zijn. Een plot is er nagenoeg niet (eenarmige kung fu dude wilt zijn familie wreken en gaat achter de 9 moordenaars) en de film bestaat enkel en alleen uit vechtscènes. Die lopen echter niet altijd even vlot en soms lijkt het alsof er gewoon stukken ontbreken. Ik had echter geen zin om beide versies naast elkaar te gaan leggen om te zien waar de verschillen zich situeren.
Het interessante aan deze film is echter vooral het terugkeren van Jimmy Wang Yu. One Armed Swordsman against Nine Killers is namelijk een - onofficiële - sequel op Cheh Chang's One Armed Swordsman. Een klassieker in de Shaw Brothers catalogus (net zoals de officiële sequel Return of the One-Armed Swordsman) en inderdaad dus toen al met Jimmy Wang Yu. Yu is wel cool in ieder geval. Hij heeft van niemand schrik en knokt er lekker op los met zijn ene arm. Probleem alleen is dat het daar ook bij blijft. Hier en daar nog wel een leuk idee, vond vooral het levensgrote schaakbord wel iets hebben, maar qua verrassingen zie je alles al van redelijk ver aankomen, zelfs het feit dat onze One Armed held eigenlijk zijn beide armen nog had.
Toch is dit het soort film dat je gezien moet hebben om er echt over te kunnen meespreken. Hoe krijg je anders aan iemand uitgelegd dat je juist hebt gekeken naar gevechten met transgender monniken, een slechterik met een gigantisch zwaard (inclusief de getinte dialogen dat niet de grootte belangrijk is maar hetgeen je er mee doet) en iemand die vecht als een schildpad? Wil ooit wel is de originele versie bekijken maar dat zal voor een andere keer zijn. Ik betwijfel of die echt zoveel beter is.
Phantasm
Film met aardige gevechten, al worden ze nu en dan wel abrupt afgebroken. Hadden ze wel wat beter kunnen doen.
delozevisser
De titel dekt de lading
Metalfist
Ik denk dat je een aantal dingen door elkaar gooit delozevisser. Om te beginnen zeg ik in heel mijn review nergens dat deze film niet is uitgekomen in de Kung Fu Classics Collection? Dat is namelijk wel het geval (en ik heb hem zelf in deze editie) als nummer 23.
Nummer 21 is inderdaad Ninja the Final Duel 2 en die heb ik zelf niet in bezit dus geen idee over welke film het gaat, maar ik ben 100% zeker dat dat niet One Armed Swordsman against Nine Killers is. Temeer omdat die Ninja the Final Duel saga nogal verknipt in de reeks is terecht gekomen. Zie ook mijn bericht bij Ren Zhe Da (1986). Ik kan wel zeggen dat nummer 18 in de reeks (die volgens de Kung Fu Classics Collection Ninja the Final Duel is) eigenlijk Shaolin Dolemite (1999) is. Ik verkoop trouwens mijn volledige Kung Fu Classics Collection dus moest je nog een aantal missende delen willen opvullen, stuur maar een PM. Ik heb ze wel niet allemaal maar toch 27 delen waaronder nummer 39 en nummer 41

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'