• 9.373.561 stemmen

Qingshui Li De Daozi (2016)

Alternatieve titels: Knife in the Clear Water / 清水里的刀子

Oorsprong: China

Geregisseerd door: Xuebo Wang

Met onder meer: Yang Shengcang en Yang Shengcang

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 7 september 2017

Plot Qingshui Li De Daozi

In een bergdorp in Ningxia, China, waar het Hui-volk woont, overlijdt de vrouw van de oude Majishan. Zijn familie besluit om een zuiveringsceremonie genaamd Nazer te laten doorgaan, die volgens de traditie van de Hui, moet gebeuren 40 dagen na de begrafenis. Om dit te doen, moeten ze een koe te doden, maar Majishan wil dit niet omdat de koe bijna als familie is voor hem.

avatar van Malick

Malick

The festival’s New Currents competition, a signature section which welcomes first or second works by Asian filmmakers, this year awarded both its prizes to Chinese films, WANG Xuebo’s Knife in the Clear Water and ZANG Qiwu’s The Donor. This year’s jury was headed by Malian director Souleymane Cisse and also reserved a special mention for Navid Mahmoudi's Parting from Afghanistan.
KLIK

avatar van Richardus

Richardus

Prachtig! Dood, leven en geloof in een mooi gebied met mooie cultuur van mooie mensen, oogstrelend verbeeld. Wonderschone wereldcinema.

avatar van dimi303

dimi303

MOOOV filmfestival 2017

Vanaf 7 september in de bioscoop (MOOOV Film Distributie)

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

kappeuter schreef:

Vanaf 7 september in de bioscoop (MOOOV Film Distributie)

Toch best aardig wat kopieën in roulatie van deze film, als ik het goed tel zijn het er liefst negen! Ongekend voor zo'n 'kleine titel' - wellicht slaat het etnische karakter erg aan bij de programmeurs en hopen ze toch op publiek à la 'Weeping Camel'. Vreemd genoeg ontbreken wel de 'vaste waarden' als Utrecht en Groningen bij die negen.

avatar van Richardus

Richardus

Groningen is voor dit soort films al tijden geen vaste waarde meer. Misschien dat het in RKZ Bios of Vera Zienema opduikt. Groninger Forum is een ouwetruttenbios geworden.

avatar van Redlop

Redlop

Richardus schreef:

Helaas boeit het schouwspel mij beduidend minder.

Ik heb ook geen mooi gebied gezien. Eerder een troosteloos onherbergzaam maanlandschap. Die mooie cultuur is me ook ontgaan. Eenvoudige boerenmensen met hun dagelijkse beslommeringen. Het feit dat ze ongeveer bij alles wat er zich voordoet Allah Achkbar roepen levert geen extra punten op bij mij.

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Redlop schreef:

Interessant, ik heb dat welgeteld nul keer gehoord.

avatar van Redlop

Redlop

Allah en allerlei kreten met Allah erin verwerkt bij elke gebeurtenis bedoel ik meer.

avatar van Fisico

Fisico

Op antropologisch vlak alweer wat bijgeleerd. Een film die gaat over de Hui-gemeenschap in China, een minderheid van toch wel 10 miljoen inwoners. Ze aanhangen de islam, gebruiken het Arabisch in gebeden en bepaalde gebruiken, maar spreken voor de rest (een) Chinees (dialect). Voornamelijk woonachtig ook in het noordwesten in de buurt van de afgescheurde Russische moslimrepublieken Tadzjikistan of Kirgizië.

Qua verloop een vrij lome tot zelfs trage vertelstructuur. Bij momenten stilistische beelden met een niet altijd even goede beeldkwaliteit. Ook hier veel ook voor tradities en culturele gebruiken en mede daarom wel interessant. Zeker wanneer er eentje om emotionele redenen tegen de stroom wilt zwemmen.

Een beetje extra vaart had de film zeker niet slecht gedaan. Nu vond ik die 90 minuten al best vrij lang. Het einde maakte duidelijk dat je willens nillens je best aanpast aan de gebruiken van het dorp vooraleer je helemaal als paria wordt beschouwd.