134.911 gebruikers | 85.732 films | 31.052 regisseurs | 3.508.776 berichten | 4.931.152 stemmen

locatie: Films » Blue Velvet (1986) » Info

Thriller / Mystery
120 minuten

geregisseerd door David Lynch
met Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zichzelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclub zangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Deze film staat op nummer 242 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 13:32 uur
David Lynch maakte o.a. The Elephant Man, Blue Velvet, Wild at Heart, drie zeer verschillende prachtfilms en daar bovenop Twin Peaks. Wat een talent!

Blij die uitstekende song "Blue velvet" van Bobby Vinton (USA 1963 nr. 1) terug te horen. Heel de soundtrack van. Angelo Badalamenti, ook de componist van Twin Peaks, is schitterend.

Voor mij 4,5 sterren

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 15:20 uur
Topfilm! Hoe Lynch de idyllische sfeer aan het begin van de film langzaam weet om te zetten in pure suspens is gewoonweg briljant. De soundtrack wist mij ook enorm te bekoren en wekt enigszins ook een bevreemde effect op - datgene waarvan ik zo hou bij het kijken van Lynch zijn films. Aanrader

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Blue Velvet (€ 11,00)
gratis verzending

Blue Velvet (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Blue Velvet (€ 11,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 15:53 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Eindelijk eens herzien, en het blijft toch opmerkelijk hoe in deze film met bescheiden middelen een zeldzaam unheimische sfeer gecreëerd wordt. In de strak volgehouden setting van de jarenvijftig idylle die overschaduwd wordt door de onbenoembare dreiging van het kwaad, wordt zoiets verbeeld als een groei naar en angst voor volwassenheid, waarin de afgrond gezien wordt, maar uiteindelijk de blik in afschuw afgewend wordt, en weer gericht wordt op de nu grotesk geworden idylle. Het kwaad wordt verdrongen, en dat wordt voorgesteld als een (overduidelijk valse) overwinning van het 'goede'. In die zin loopt de film bepaald niet best af...

Blue Velvet toont al duidelijk sporen van met name Wild At Heart en Lost Highway, is beter dan eerstgenoemde, waarin het cartooneske naar mijn smaak te veel overheerste, en kan in kwaliteit zelfs met de tweede nog de concurrentie aan. Lost Highway lijkt een stuk raadselachtiger en gecompliceerder, maar is tegelijkertijd in zekere zin minder ambivalent. En minder humoristisch.

Humoristisch? Nou, toen ik bijvoorbeeld de van ontzetting totaal uit het lood getrokken grimas van Laura Dern bij het zien (en horen) van de naakte waarheid weer zag , had ik opnieuw een brede grijns op mijn gezicht. Van oor tot oor. :)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 15:24 uur
Een echte Lynch, jazeker :) Deze week weer eens op tv gezien, nu nog wat bewuster na inmiddels weer meer films van Lynch gezien te hebben. Ik vond deze film zelf wel (nóg) mistroostiger qua gevoel en uitstraling.dan andere.

Blue Velvet is denk ik wat toegankelijker, omdat er aan de oppervlakte een mooi misdaadgegeven voldoende is uitgewerkt om de film te kunnen 'volgen'. Deze film vind ikzelf echter iets moeilijker dan een gemiddelde Lynch omdat personages moeilijker te traceren en te duiden zijn. En omdat er soms zo ge-edit is dat opeenvolgende zaken bij elkaar lijken te horen, maar m.i. toch over iets anders gaan.

Enkele gedachten hieromtrent en over de inhoud zal ik op het spoilertopic van deze film zetten.

Het uiterlijk is weer fraai, dromerige beelden, interessante en bijpassende muziek of juist bewust contrasterend. Je kunt de '80s duidelijk waarnemen in bv kleding en kapsels, maar voor mij niet storend vanwege het intrigerende verhaal. Bij Jeffrey en Sandy kreeg ik dan weer een '50s gevoel
Er valt nog veel te puzzelen, maar voor nu een 4.0.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 12:44 uur
Aparte film, helemaal niks voor mij.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 12:52 uur
Gisteren kreeg ik 'lost footage' van een vriend te leen. Nóg een uur Blue Velvet scenes.
Het heeft mij weer op sommige puntjes op andere gedachten gebracht.
En zo blijf je bezig :)

Meer mensen deze extra's gezien?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 14:30 uur
Zitten die extra's misschien op de blu-ray?
Gelijk maar even besteld, alle Lynches moeten toch op een blu-rayschijfje in mijn kast staan.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 januari 2012, 21:53 uur
Het goede van deze film is het scherpe contrast tussen zoete romantiek en kogelhard bruut geweld. Er wordt wel wat over-geacteerd, vooral door Frank, en de kapsels uit de jaren tachtig zijn echt passé. Het viel me wel wat tegen, de karakters zijn bijvoorbeeld net te stereotype. Toch kwamen er wel erg leuke scenes voorbij en wordt het thema van het genoemde contrast goed in beeld gebracht. Ik had hier desondanks meer van verwacht.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 januari 2012, 18:32 uur
jipt schreef:
Super spannende en maffe Lynch. Standbeeld voor Hopper aub!

Zekers! Wat een geniale rol. Wel een beetje eng als je zo'n rol zo overtuigend kunt neerzetten...
Dean Stockwell als Ben vond ik ook geniaal. In 1986 (en misschien nog steeds wel?) een super controversiële film.

Dikke 4* krijgt ie van me!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2012, 20:46 uur
2 weken geleden voor het eerst gezien. Een geweldige mix van thriller en mystery zoals je van DAvid Lynch gewend bent. De film voert je mee en laat je niet meer los. Zeker de moeite waard!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 februari 2012, 11:34 uur
Gister opgezet, maar was niet gefocust. Liet me, vooralsnog, niet meennemen. Next time dan maar.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2012, 22:12 uur
Erg mooie film natuurlijk, hoewel ik toch een beetje anders had verwacht van Lynch. Gekte en mysterie komen ook deze keer weer voor, maar net effe wat oppervlakkiger en logischer. Wat ik erg miste waren de onverklaarbare gebeurtenissen die je aan het denken zetten. Afgezien van dat een prachtig.