134.901 gebruikers | 85.714 films | 31.047 regisseurs | 3.508.518 berichten | 4.930.749 stemmen

The 13th Warrior (1999)

13th Warrior, The (1999)
913 stemmen | gemiddelde 2,97
mijn stem:
Actie / Avontuur
102 minuten

geregisseerd door John McTiernan
met Antonio Banderas, Vladimir Kulich en Dennis Storhoi

De Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan laat zijn oog vallen op de mooie echtgenote van een invloedrijk man in Bagdad en hij prompt weggepromoveerd als ambassadeur van een uiterst noordelijk gelegen gebied. Op weg naar zijn post komt de Arabier een stelletje Noormannen tegen, wiens barbaarse gewoonten hem aanvankelijk met walging vullen. Als de blonde krijgers terug naar huis worden geroepen om te vechten tegen de Wendol, mythische mensenetende wezens van de mist, blijkt echter dat Ahmad Ibn Fadlan de door de zieneres voorspelde 13e krijger is, die mee moet om de missie tot een goed einde te brengen.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 september 2010, 1:26 uur
Na 4 jaar de film weer eens opnieuw gezien en ik vind hem nog steeds sterk. Banderas zet de beschaafde en hoogontwikkelde mohammedaan prachtig neer tussen de ruwe, onbehouwen Noormannen.
Ook de magisch mythische sfeer is schitterend neergezet.
Dit blijft voor mij genieten dus nog steeds 4***

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 september 2010, 1:01 uur
Ronhart schreef:
Ook de magisch mythische sfeer is schitterend neergezet.
Dit blijft voor mij genieten dus nog steeds 4***

Hoogontwikkeld.....niet wat psychologische oorlogsvoering betreft :-)

Schitterende film!!!!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

13th Warrior (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

13th Warrior (€ 9,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

13th Warrior (€ 10,00)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 oktober 2010, 12:24 uur
Heb me behoorlijk verveeld, hoewel hij maar 90min is...
Dat hij de taal in een paar avonden leert is erg dom, je kan wel zitten luisteren maar al doe je dat een maand, dan kan je nog steeds een vreemde taal niet vloeiend spreken.
De gevechten waren wel ok, het verhaal vond ik niet echt boeiend. De omgeving zag er wel goed uit. Heel voorspelbaar allemaal, en ik vond Banderas verschrikkelijk slecht spelen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2010, 10:32 uur
Vond hem wel aardig vermakelijk, goed genoeg voor 3* in ieder geval.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2011, 19:01 uur
Hmmhmmhmmm

Grote twijfels, aan de ene kant is het best een slechte film. Het plot in het begin slaat nergens op en wat Banderas als Arabier tussen een stel Noormannen doet is ook alles behalve logisch. Ook walst de film in het begin door de film heen, tijd om aan character development te doen lijkt er niet te zijn en Banderas kan wonderlijk snel andere talen leren.

Aan de andere kant zijn de decors prachtig, is het simpele verhaal na een half uur best onderhoudend en kijkt de film lekker vlot weg. Ik laat de minpunten toch iets zwaarder wegen.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2011, 19:03 uur
Nou, krijg toch erg de indruk dat je met de pluspunten mee gaat....

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2011, 19:10 uur
Wilde hem eerst 3 sterren geven :P

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 maart 2011, 11:24 uur
Leuke actie film natuurlijk volledige fictieve situatie dat vikingen de arabieren zouden ontmoeten.
Maar al met al leuk actie vermaak met stoere vechtscenes.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 maart 2011, 12:55 uur
rep_robert schreef:
Hmmhmmhmmm

Ben het hier mee eens.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 mei 2011, 16:01 uur
Het plot slaat juist wel ergens op. Ibn Fadlan heeft werkelijk bestaan en er zijn memoires van hem bekend waarin hij duidelijk omschrijft hoe de vikingen leefden. Het begrafenisritueel (zoals in de film) heeft hij bijgewoond, alleen beschreef hij de noordlingen behoorlijk negatief. Hij vond ze erg barbaars (vanuit zijn oogpunt en achtergrond nog best logisch eigenlijk).

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 mei 2011, 0:12 uur
Ik ben verbijsterd om te lezen hoe een film voor velen valt of staat met een moment dat vermoedelijk nog geen twintig seconden duurt. Goed, iemand leert een taal in (ogenschijnelijk) een avond. Nou en? Het is een aardige oplossing om een taalbarriere in een klap te doen verdwijnen. Zullen we dan maar meteen een verbod uitbrengen op alles dat fictie is?

The 13th Warrior is gewoon een heerlijke historische actiefilm in mijn optiek. Niet historisch correct (behalve dat Ibn Fadlan wel degelijk bestaan heeft en in het Scandinavië is geweest van de tiende eeuw), maar ook geen storende geschiedsvervalsing. Het plot is vrij simpel in elk geval. Gewoon een ‘goeierikken versus de slechterikken’film. Het koninkrijk van koning Hrtohgar (waar hebben we die naam toch eerder gehoord ;) ) wordt belaagd door de Wendol. Een waarzegster voorspelt dat zij alleen door dertien krijgers verslagen kunnen worden, waarvan een een buitenlander moet zijn. Je raadt het al, Antonio Banderas gaat mee, omdat hij een moslim speelt.

Eenmaal echt op gang gekomen speelt de film zich af in een prachtige middeleeuwse setting. De actiescenes (en de voorbereidingen daartoe) doen het standaard verhaal makkelijk vergeten. Hetzelfde geldt overigens ook voor de cultuurclashes tussen Ibn Fadlan en de vikingen. De gevechten worden steeds beter, omdat ze ook steeds epischer worden. Wat daar vooral aan bijdraagt is ten eerste de muziek (erg goed!) en de Wendol, die toch vrij interessante creaturen zijn. Vooral het eindgevecht is prachtig. Kippevel op mijn armen wanneer de krijgers hun litanie opvoeren, voordat de stijd begint. De regen maakt het allemaal nog dramatischer. Op veel fronten onorigineel, maar de uitwerking is fantastisch. Heerlijke avonturenfilm en misschien wel de beste met vikingen in de hoofdrol.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juli 2011, 12:36 uur
De film is best vermakelijk, maar een echt goed scenario heeft ie niet.
Heb zowel van regisseur McTiernan als van hoofdrolspeler Banderas al betere dingen gezien.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 juli 2011, 5:34 uur
Cleanshot schreef:
Maar al met al leuk actie vermaak met stoere vechtscenes.

Misschien moet je jezelf eerst beter informeren wanneer je iets post.
Ibn Fasian heeft echt bestaan en zijn ontmoeting met de vikingen heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. Deze film is gebasseerd op diens reisverslag.

Ahmed ibn Fadlan - Wikipedia - nl.wikipedia.org

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 juli 2011, 10:39 uur
Toevallig bekeek ik gisteravond 'Outlander' (2008)nog eens, en vielen de gelijkenissen met deze film mij weer op.
Maar ook hoe goed The 13th Warrior bij vergelijking van beide films uit de bus komt.
Ik blijf dit toch een goed gemaakte en spannende film vinden, ook na meerdere kijkbeurten.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juli 2011, 14:11 uur
De boeken van Crichton vallen best wel mee. Jurassic Park, Timeline, The rising sun, The great train robbery, ... maar ze worden pas groot in de juiste handen. Congo en Disclosure waren al voorbeelden hoe het niet moet. The 13th warrior begon met een goed idee. Het gedicht rond Beowulf in een Magnificent Seven kleedje gegoten. Alleen wordt het nergens echt origineel, is de film vrij lelijk geschoten en is het acteerwerk vrij houterig. Gaandeweg komt er wel wat actie in, en de tegenstanders van die noormannen blijven gelukkig lang genoeg uit beeld om wat spanning op te bouwen. Maar echt goed wordt de film helaas nooit. Dit wordt er een die niet lang zal nablijven. En die me ook niet zal aanzetten om het boek van Crichton eens te lezen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 juli 2011, 15:49 uur
rep_robert schreef:
Banderas kan wonderlijk snel andere talen leren.

Het is gefilmd alsof hij het allemaal op een nacht onder de knie krijgt maar als je goed kijkt zal je zien dat hij geduurdende die nacht ineens een heel stuk ouder wordt... het duurt hem dus een hele tijd maar aangezien het maar saai zou zijn om maanden te filmen dat hij weinig verstaat hebben ze dit zo weergegeven.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2011, 19:44 uur
Zo laag stemgemiddelde voor zo mooie film,allee zeg........

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 september 2011, 10:31 uur
Hoewel de titel en beschrijving veelbelovend waren, viel me de film toch tegen.
Vooral het onsamenhangende is me bijgebleven van de film. Wie beslist er nu in een ogenblik of hij/zij wil deelnemen aan een troep mensen met een andere cultuur. En enkele andere beslissingen die ik niet kan volgen.

Desondanks zaten er toch leuke elementen in deze film.
Zoals de wendel en de grottenscene.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 november 2011, 17:31 uur
Blijft nog steeds een prima film van John McTiernan.....

Het verhaal is in orde,maar het is de gehele setting en aankleding wat ervoor zorgt dat er rond deze film een prima sfeer hangt en het net allemaal wat interessanter maakt.

Het acteerwerk in deze film is ook goed, Antonio Banderas als Ahmad Ibn Fadlan is goed gecast....net zoals de overige cast goed bij deze film past (Vladimir Kulich en Tony Curran).

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2012, 1:53 uur
zxstyle schreef:
Hoewel de titel en beschrijving veelbelovend waren, viel me de film toch tegen.

Desondanks zaten er toch leuke elementen in deze film.
Zoals de wendel en de grottenscene.

Als je de eerste 5 minuten van de film opgelet had had je ''dat onsamenhangende'' gevoel niet gehad, wordt allemaal perfect uitgelegd.