Der Name der Rose (1986)

geregisseerd door
Jean-Jacques Annaudmet
Sean Connery,
Christian Slater en
F. Murray AbrahamNa een mysterieuze dood in een klooster, denken de monniken dat dit het begin van de nieuwe apocalypse is. Het is ook uiterst slecht getimed aangezien ze binnenkort bezoek krijgen van belangrijke geestelijke leiders. Ze vragen daarom hulp van de monnik William of Baskerville, ze willen dat hij uitvindt wat er hier gaande is. Samen met zijn leerling gaat hij op onderzoek uit, maar hij moet ook vechten tegen de klok aangezien ze belangrijk bezoek verwachten.
3,5
[permalink] geplaatst op 2 april 2011, 15:46 uurSherlock Holmes in de middeleeuwen, goede best spannende film, de monniken waren echt gedrochten, zeker het aankijken waard:3,5
3,0
[permalink] geplaatst op 25 mei 2011, 9:48 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMoord in het klooster is weer eens een andere plek dan waar normaal gesproken moorden plaatsvinden.
Op zich een interessant gegeven om een film omheen te maken. De monniken zijn op papier natuurlijk Godvrezende mensen en zo’n afgelegen locatie maakt het zoeken naar de moordenaar “makkelijker”, want die persoon moet zich daar wel onder de aanwezigen bevinden. Der Name der Rose is dan ook best een aardige film. Sean Connery speelt een soort van detective, die samen met hulpje Slater mag uitzoeken wie er achter dit alles zit. Beiden doen het redelijk goed. Annaud neemt de tijd om het verhaal te vertellen en daardoor is de film soms wat aan de trage kant.
De film is wel ontzettend sfeervol. De monniken zien er allemaal behoorlijk afzichtig uit, met Ron Pearlman als absolute topper. Maar goed, die heeft door zijn natuurlijke lelijkheid altijd al een voorsprong op de rest. Verder oogt het klooster zelf ook erg donker en grimmig, met zijn gangenstelsel en allerlei geheimen die het nog herbergt. Annaud slaagt er tevens in het allemaal erg mooi en goed in beeld te brengen. Toch mist de film lange tijd spanning en duurt het daardoor op een gegeven moment allemaal wel wat lang. In het laatste gedeelte van de film komt die spanning dan gelukkig nog wel naar voren en dat maakt op dat gebied dan gelukkig nog wel wat goed.
Uiteindelijk is het best een aardige film, maar soms net wat te langdradig om echt goed te worden. Verder zit er trouwens nog een opvallende seksscène in van Christian Slater. Vooral opvallend omdat ik als ik even kijk haast zeker weet dat hij destijds tijdens de opnames van de film nooit ouder dan 16 jaar geweest kan zijn. Best een erg gewaagde scène dus.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 augustus 2011, 22:42 uurBriljant!!!!!
4,0
[permalink] geplaatst op 8 november 2011, 22:06 uurHet boek lijkt me wel boeiender (veel meer diepgang die de film mist, hij had ook zeker een stuk langer gekund). Maar de film is zoals vaak vermeld zeer sfeervol. Vroeger vond ik hem spannender, dat verliest het als je geen kind meer bent (of als je weet wie het gedaan heeft;)).
De personages en acteurs zijn uitstekend. Connory is geniaal. Ook druipt de middeleeuwse sfeer van het scherm, en dat is geweldig om te zien.
Van 4-->3,5*
Komt vannacht op TV, ik kan hem wel aanraden.
Toch maar weer verhoogd naar vier sterren. De perfecte locatie doet het hem.
2,5
[permalink] geplaatst op 9 november 2011, 14:13 uurBegrijp werkelijk helemaal niks van de hoge score hier. Wat was er in hemelsnaam goed aan deze film? Vond het ronduit saai en nergens onderscheidend in vergelijking met andere middeleeuwse verhalen. Er komen wat grote namen voorbij, maar dit maakt het allemaal niet perse beter. Nee, naar aanleiding van het gemiddelde hier kun je toch redelijk bedrogen uitkomen. Ron Perlman speelde overigens wel een hele aardige rol. Verder maar weer snel vergeten.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 november 2011, 16:46 uurIk heb nu het boek gelezen en dat is inderdaad beter dan de film. De film blijft uitstekend, maar het plot is stevig vervormd en gekortwiekt en veel personages zijn eruit geschreven. Zal wel met de speelduur te maken hebben.
Het boek gaat meer in op de religieuze en politieke aspecten in die tijd en het boek loopt een stuk slechter af dan de film. Meer zeg ik er niet over.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 december 2011, 15:15 uurNaast de whodunit van de plot is er nog een ander raadsel: wat is er na deze bliksemstart toch misgegaan met Christian Slater?
4,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2012, 23:28 uurZonder de hedendaagse computertrucs speelt deze film zich af in een heerlijk sfeervolle omgeving. Prachtig verhaal en ook mooi weergegeven. Doet weinig onder voor het boek. Heerlijk die hierarchie binnen de kerk, waar ook nu al tegen wordt aangeschopt. Zeer goed uitgewerkt.