• 9.388.028 stemmen

The Cabin in the Woods (2011)

Horror / Komedie | 95 minuten

Genre: Horror / Komedie

Geregisseerd door: Drew Goddard

Met onder meer: Kristen Connolly, Chris Hemsworth en Anna Hutchison

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 19 april 2012

Plot The Cabin in the Woods

"You think you know the story."

Vijf twintigers besluiten om een weekendje in een afgelegen hut te spenderen, midden in het bos. Al gauw wordt duidelijk dat de vijf - drie mannen, twee vrouwen - meer op hun bord krijgen dan een idyllisch uitje alleen. Het oplezen van een spreuk uit een dagboek leidt tot dood en verderf en allerlei bizarre gevolgen van dien.

Marty Mikalski

Daniel Truman

avatar van elfredro

elfredro

dudebag schreef:

Cabin in the Woods, wauw.

Hoe maak je een recensie van deze film spoiler-vrij? Cabin in the Woods verraste me op elk gebied, is alles wat ik kan zeggen. Alles van poster tot plot is mind-blowing.

Voor iemand die genoeg horror-films heeft gezien in zijn leven, is dit een must-see. Cabin in the Woods maakt het horror-genre voor de komende tien jaar een lachertje. Vier hele dikke sterren voor dit unieke pareltje.

Kan je mij eens vertellen wat jij onder horror verstaat? Voor de echte horror fans is dit zeker geen must-see....

Ik moet ook even "onderhond" bedanken voor zijn mening! Respect, man

Als ik merk dat jij een film slecht/goed geeft dan weet ik meestal dat het klopt.Grazie!

Jammer genoeg word dit niet door iedereen geapprecieerd.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11940 berichten

Met het gevaar dat het een welles/nietes-verhaal wordt: het is absoluut een must-see voor horrorfans. Waarom? Een aantal prachtige scenes het bloedbad bij de liften, de nieuwe interpretatie van de horrorclichés en de gigantische hoeveelheid in-jokes.

avatar van alfredh

alfredh

Ik durf mezelf toch ook wel een horrorfan noemen en was evenzeer teleurgesteld. Ik heb het gewoon niet begrepen op postmoderne, deconstructieve, meta-spelletjes. Ja, als de makers parallell-gewijs een onderhoudende en/of spannende en/of grappige en/of griezelige 'klassiek' parcours hadden geconstrueerd was er misschien geen probleem, maar nu? Er blijft niet meer over dan een gimmick.

Geef mij dan maar bijvoorbeeld "Body Double" van Brian De Palma die in weze eigenlijk hetzelfde doet maar dan op een ingenieuze, spannende, grappige manier. Maar De Palma is dan ook een meester cineast en Goddard/Whedon slechts een studentikoos duo.

avatar van Montorsi

Montorsi

Lollig filmpje!

Eindelijk weer eens een waardige horrorkomedie gezien. Wist eigenlijk niet goed wat ik moest verwachten, wist zelfs niet eens dat het een komedie was, maar had wel links en rechts opgevangen dat het een behoorlijk origineel filmpje was. Lijkt me een understatement..

De film wordt eigenlijk continu gekleurd door het tweede lijntje in de meldkamer, en hoewel al vrij snel duidelijk is wat globaal de bedoeling van het samenzijn van de 5 jongeren is, wordt het geheel toch nog erg knap en bijzonder uitgewerkt. Eigenlijk is het de hele film wel vermakelijk, maar is het wachten op de climax, die al het voorgaande omver blaast. Dat moment dat die liftdeuren opengaan alleen al

Voornamelijk een erg leuke gemaakte variant op de horrorflm in het algemeen, zijn aloude cliché's, en de horrorfenomenen overal ter wereld in het bijzonder. De herkenningen in het laatste halfuur zijn absoluut een meerwaarde, maar ook buiten dat is het een flinke mayhem op het laatst.

Desondanks nog wat kleine minpuntjes. De stoner was zelfs niet grappig als cliché maar vooral vervelend, zeker in het begin niet. En nu hoort hij vervelend te zijn, maar als enige van de 5 was hij niet eens leuk vervelend. Daarbij vond ik het hele offeridee zelf een beetje achterblijven, had wel gehoopt dat ze daar nog iets mee zouden uithalen, maar dat valt toch wel tegen .

Maar toch een leuke verrassing, had misschien wat leuker kunnen zijn, maar kent absoluut een paar geweldige momenten, en is continu vermakelijk. 3.5*

avatar van hedrick

hedrick

Met hoge verwachtingen naar deze film geweest na alle lovende recensies in De Telegraaf, Filmtotaal en ga zo maar door.

Dit film is echter toch een forse tegenvaller en het moet haast wel dat de recensies zijn gebaseerd op zijn originaliteit als het gaat om het horrorgenre een totaal andere insteek te geven. Het hoogtepunt zou de climax van de film moeten zijn. Het viel me echter op dat velen in de bioscoop na de aftiteling bleven zitten in verbazing met zo een blik "Is dit nou de climax"? Als je het hebt over een climax, ga naar de film "The Others" uit 2001 kijken. Dat is een climax.

Ga naar de film als je houdt van een horror, die zich niet te serieus neemt. Blijf thuis als je door alle recensies in de kranten een Top van een Film verwacht, want dan kom je bedrogen uit. 2*

avatar van Friac

Friac

Net zoals mijn voorgangers viel de film net iets minder sterk uit dan ik van tevoren had verwacht/gehoopt.

Het postmoderne kantje van de film ging jammer genoeg ten koste van ouderwetse horrorspanning. Aangezien je van in het begin doorhad dat de monsters gestuurd werden door mensen, zorgde dit ervoor dat er haast geen enkele dreiging van deze wezens uitging. Een horrorpersonage is akelig wanneer het er "zomaar" is, of althans wanneer het niet door "eenvoudige mensen" gecontroleerd wordt. Een compleet krankzinnige psychopaat, een zombie die zonder verklaarbare reden opduikt,...: dát werkt, maar het werkt dus niet wanneer je van meet af aan het gevoel krijgt dat ze gereduceerd worden tot een marionet.
Zo werd het eerste deel vermakelijk, met enkele leuke grappen en een handvol speelse knipogen naar het filmgenre, maar écht engagerende horror zat er voor mij jammer genoeg niet in.

Het tweede deel van het verhaal zorgt even voor extra aandacht, want het idee dat er achter zit is hoe dan ook origineel. Een hoge portie creativiteit mag Cabin in the Woods zich zeker en vast toeschrijven. Echter was het allemaal niet zo'n enorme verrassing, ik had vrij snel door hoe de vork ongeveer aan de steel zou zitten; behalve het shot met alle monsters in de liften was er niet echt iets waar mijn mond van open viel. De apocalyptische sfeer op het einde was zeker en vast een pluspunt..

The Cabin in the Woods is een creatieve griezelfilm, waar helaas niet al te veel mee gegriezeld kan worden. Ondanks zijn interessante tweede deel was het jammer dat er al redelijk wat hints gegeven werden in het eerste deel; dit zorgde ervoor dat het toch relatief voorspelbaar werd. Het is sowieso een film die het verdient om een eigen plaats binnen de (horror)filmgeschiedenis te krijgen, maar voor mij werd het niet de revelatie waar ik op gehoopt had.
Toch krijgt hij nog 3,5*.

hedrick schreef:

alfredh schreef:

Ik durf mezelf toch ook wel een horrorfan noemen en was evenzeer teleurgesteld.

elfredro schreef:

Ik moet ook even "onderhond" bedanken voor zijn mening! Respect, man

Jammer genoeg word dit niet door iedereen geapprecieerd.

Onderhond schreef:

Wat een lompe, zielloze en belachelijke vertoning.

Even ik ga me niet mengen in jullie standpunt of iets wel of niet goed is hoop alleen te kunnen uitleggen dat dingen soms zijn zoals ze zijn. Ik ben ook zeker 1 van de filmliefhebbers die film ziet als een kunstvorm maar, op misschien een zeer grote uitzondering na, geld dat voor mij niet voor b.v. horror/comedy.

Algemeen wordt aangenomen dat onder kunst wordt verstaan als zowel geest als zintuigen worden geprikkeld. Bij 99% van de horror/comedy gaat het om de prikkeling van zintuigen maar kan niet worden gezegd dat je er nog dagen over nadenkt of dat je geestelijk verrijkt de bioscoop uitwandelt. Als nu dus bijna alle kranten volkskrant/telegraaf enz diverse horror websites en laat zeggen 85% van de mensen hier op MovieMeter zeggen dat ze de film prachtig vonden dan kan je toch niet anders zeggen dat schrijver/regisseur meer dan geslaagd zijn in hun missie?

Ik zal de eerste zijn die zal zeggen dat vaak de massa niet gelijk heeft als het om kunst gaat. Dit komt omdat de meeste mensen dan niet snappen of de moeite willen doen om te snappen wat de kunstenaar bedoelt heeft. Dit geeft daarom vaak prachtige discussies bij film's als b.v. Melancholia. Daar kan het hard aan toe gaan met prachtige argumenten waarom dit of dat, wel of niet, groter kleiner enz. Door dit soort discussie's te volgen en aan mee te doen begrijp ik vaak veel meer van de film en van de kunst film in het algemeen. Maar zoals reeds hierboven gezegd valt een film als The Cabin in the Woods niet in die categorie maar heeft de film mij en velen met mij blijkbaar wel 1,5 uur geprikkeld met beelden /lachen verbazing enz.

Dit doet trouwens niets af aan jullie meningen over de film en blijkbaar is er een kleine groep waarbij de zintuigen jammer maar waar blijkbaar niet getrickert worden. Wil alleen maar zeggen dat jullie volledige legitieme meningen dat je de film niks vindt niets afdoen aan de andere groep die hem geweldig vindt.

Dit is eigenlijk mijn misschien wat te lange antwoord op de opmerking van 'elfredo" dat "Onderhond" zijn mening meestal klopt. Dat zou waar kunnen zijn bij kunst denk ik maar niet bij deze vorm. Als je niet van bier houd kan je ook niet zeggen "dus bier is smerig en zo is het" toch?

avatar van DiDa

DiDa

Klopt inderdaad, maar dit valt te zien als een stuk kritiek op de horrorfilms van tegenwoordig die niets meer om het lijf hebben. Er wordt hiervoor bewust gekozen....Dat is nu juist in mijn ogen de dubbele bodem van de hele film.

avatar van Friac

Friac

DiDa schreef:

Akkoord, maar dan is het toch nog steeds een beetje jammer dat je het kijkplezier bij je eigen film hierdoor gedeeltelijk ondergraaft. Er zijn andere opties om kritiek te leveren, zonder dat het ten koste van je eigen film moet gaan (niet dat ik iets kan bedenken op één-twee-drie ).

MartMovie schreef:

Probleem met je redenering is dat ik helemaal niks tegen horror/comedies heb. Gesteld dat ze grappig zijn uiteraard. Of lekker maniakaal met het horror-element omspringen. Bij deze film heb ik teveel de indruk naar een opgeblazen TV project te kijken en dan haak ik als filmfan gewoon af.

Onderhond schreef:

Begrijp ik en geheel je recht om dat ook te vinden. Waar het mij alleen om gaat is dat dit niet de waarheid maar jou waarheid/beleving is. Ook ik ben een groot filmfan maar een andere mening toegedaan. En ik heb wel gelachen op vele momenten . Bij mij werden dus blijkbaar zintuigen wel geprikkeld die bij jou uit bleven staan .

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11940 berichten

Fijn... lang geleden dat ik zo heb genoten van een discussie bij een film. Ik kan degenen die de film een lage score geven ook wel redelijk begrijpen, maar dat maakt het niet minder tof om er tegenin te gaan

BlueJudaskiss schreef:

O ik begrijp Onderhond en de andere ook prima en hun argumenten zijn ook voor het meeste zeer legitiem. Waar ik alleen "tegenin ga" is het de stelling niet alleen hier maar bij heel veel films dit is de waarheid punt. Hierboven zegt Onderhond in zijn commentaar "als filmfan" en "gesteld dat ze grappig zijn".

Dit is wat ik bedoel hij zegt dus de film is niet grappig en als je filmfan bent kan je de film niet goed vinden.

Dit is trouwens de oorzaak van veel godsdienst oorlogen. Ik geloof in god dus hij bestaat. Ik geloof niet in god dus hij bestaat niet. Terwijl beide stellingen volkomen juist zijn maar erken dit gewoon.

Dit is een discussie die geen van de partijen gaat winnen.

Een kunstfilm is daar in tegen juist prachtig in het wel en nietes spelletje. Het is gelijk aan wetenschap dat steeds mooier wordt als je er meer over leest ziet en begrijpt.

Vroeger had je een man op de TV Pierre Janssen die bijna 20 jaar, in het programma kunstgrepen elke keer een schilderij ging uitleggen en precies vertelde wat de kunstenaar hiermee bedoelde. Heerlijk was het om voor jezelf ineens te bedenken dat een kunstwerk waarvan je eerst zou zeggen dat kan me kleine zusje ook je dit ineens heel anders gaat bekijken.

Ik spreek sowieso altijd voor mezelf, over film appreciatie in absoluutheden spreken slaat wat mij betreft ook nergens op. Dus volgens mij gaat de discussie eigenlijk nergens over.

Onderhond schreef:

Je hebt gelijk no hard feelings discussie gesloten en verder film kijken "Seven" voor de zoveelste keer maar ik vindt hem steeds weer prachtig.

avatar van DiDa

DiDa

Ha ha, het feit dat deze film zoveel discussies en gedachtegangen oproept is eigenlijk wel een bewijs dat dit een zeer goede doordachte film is...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Niet gaan overdrijven. Het blijft Whedon, geen Lynch.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ontzettend ongeïnspireerde en humorloze pastiche die al tijdens de openingsscène prijsgeeft dat alles een set-up is. Hiermee faalt Goddard waar Craven met Scream wel in slaagt: een parodie maken die ook nog spannend weet te zijn. Dat de meest voorspelbare clichés uit de kast worden getrokken weet je natuurlijk op voorhand, maar je mag toch verwachten dat hier een innovatieve draai aan gegeven wordt? Behalve de verwijzing naar Lovecraft en zijn universum vol monolithische monsters is dat in Cabin in the Woods, dat zich het best laat omschrijven als een kruising tussen Evil Dead, Midnight Meat Train en My Little Eye met een futuristische touch, allerminst het geval. In feite is de film zo slecht dat, mocht hij niet met veel bombarie aangekondigd geweest zijn als een reflecterende spoof, hij gewoon een zoveelste voetnoot was in het genre "stompzinnige tieners leggen één voor één het loodje".

avatar van zerodopa

zerodopa

[quote="mocht hij niet met veel bombarie aangekondigd geweest zijn als een reflecterende spoof, hij gewoon een zoveelste voetnoot was in het genre "stompzinnige tieners leggen één voor één het loodje". [/quote]

Je slaat de spijker op de hamer (en vice versa)

Wat een trieste hoop ellende was dit weer zeg. De film was in zijn geheel gewoon te stompzinnig voor woorden. En dat het dan (als ik t goed begreep?/) ook nog als een soort van reflectie spoof weet ik het..moet worden neergezet. Springen de tranen mij in de ogen. Het idee alleen al dat dit geniaal of ook enigszins satirusch wordt bedoeld maakt het geheel alleen maar tenenkrommend slechter. Hoe langer deze film duurde...hoe meer glazuur er van mijn tanden afging. Het einde leverde totale tanderosie op.... tanderosie van het tandenknarsen van de pure ellende die werd voortgebracht op het beeldscherm..

Oja en het KUL argument dat de film goed moet zijn om de lagen en de stof die t doet opwaaien heeft maar 1 duidelijke rede/verklaring: Deze film is zo ontzettend slecht, dat het wordt gezien als goed , omdat men er een kunstzinnig iets achter moet gaan zoeken om het te verklaren..terwijl de waarheid zo klaar als een klontje is: HET IS TE PULP OM EEN PULPFILM TE NOEMEN het is episch slecht en saai..dat is de enige twisted invalshoek dat je deze film goed kan noemen. De kunst van het slecht en irriterend maken van een film is zo goed uitgevoerd dat het een status opm zich krijgt. ... de status van een : in en in trieste slechte film dus

avatar van rep_robert

Lach me toch weer dood om reacties hoor Veel krachttermen, maar weinig inhoud.

zerodopa schreef:

Wat een prachtig opbouwend kritisch stukje "Chapeau".

Buiten dat je bij de tandarts langs moet ben ik niet echt wijzer geworden.

avatar van Prudh

Prudh

Hij heeft wel veel woorden nodig om weinig duidelijk te maken inderdaad!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

rep_robert schreef:

Lach me toch weer dood om reacties hoor Veel krachttermen, maar weinig inhoud.

Halcyon heeft nochtans één van de best onderbouwde stukjes die je hier zult vinden.. maar negeer die lekker

avatar van paul83

paul83

Zeer verfrissende horrorfilm met een briljante vondst. Enorm hoge score, maar dat komt bij mij door de originaliteit en de uitwerking.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Heerlijke pulp.

Ik had vooraf eigenlijk teveel gelezen over deze film, maar zonder de stortvloed aan lovende recensies had ik hem nooit in de bioscoop gezien.

Ik ben geen groot horrorliefhebber, maar toevallig had ik een paar dagen eerder All The Boys Love Mandy Lane gezien. Niet omdat ik daar hoge verwachtingen van had, wel omdat ik Amber Heard het mooiste High School-snoepje van Hollywood vind. Die film heb ik na vijftig minuten afgezet, omdat de clichés me teveel werden. Cabin in the Woods kent haast exact dezelfde personages (alleen een sletje minder), maar is oneindig veel leuker. Eng wordt het nooit, spannend ook niet, maar ik zat juichend in mijn bioscoopstoel om zoveel goddelijke nonsens.

Het viel me op dat de rest van de bioscoopzaal de film totaal niet kon waarderen, zij waren gewoon op zoek naar de volgende Mandy Lane. Toch voorspel ik CITW een fraaie cultstatus. Het zal niet iedereen smaken, maar de liefhebber kan er meerdere keren van smullen.

avatar van SoNick

SoNick

Zeer zeer vermakelijke horror met uniek uitgewerkt scenario. Voor mij werkte het enorm goed dat de grappen zo enorm goed overkomen. De film kende een goede balans tussen humor en spanning en valt daarbij totaal niet in herhaling van bekende horror-recepten. Echt leuk!

Ik denk overigens dat gezien de schrik-momenten en beknepen sfeer deze film niet voor iedereen goed te pruimen is. Je moet geen zwak hart hebben.

avatar van djerk

djerk

Roeiben schreef:

Toch blijf ik het idee houden dat ik naar een hele andere film heb lopen kijken dan de overgrote meerderheid..

Ik niet . Wat een toppertje en geweldige humor. Beste horrorkomedie sinds...evil dead II dan maar?

avatar van paul83

paul83

djerk schreef:

Tucker & Dale vs Evil was ook een prima horrorfilm. Gewoon lekker verfrissend. Daarnaast geeft deze film stof tot nadenken als je de bios uit loopt, en dat maakt het een topper in zijn genre.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Juist niet.. of je moet heel onbekend zijn met het genre en zijn kenmerken. Vooral een genre dat z´n klassiekers kent dankzij sfeer en de daarbij horende vormgeving.

Maar goed, ´´stof tot nadenken´´ moet er blijkbaar ook in tegenwoordig... zonde.

avatar van rep_robert

Stof tot nadenken kreeg ik niet. Waar zou je over moeten nadenken bij deze film?