Vanishing Point (1971)

184 stemmen | gemiddelde 3,48

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Roadmovie /
Actie99 minuten / 106 minuten (Verenigd Koninkrijk)
geregisseerd door
Richard C. Sarafianmet
Barry Newman,
Cleavon Little en
Dean JaggerDe voormalige auroracer en politieagent Kowalski verdient nu de kost met het overbrengen van auto's van Denver naar San Francisco. Op een dag sluit hij met een vriend een weddenschap af: het traject in 15 uren afleggen in een Dodge Challenger. Kowalski vertrekt zonder acht te slaan op de snelheidslimieten en hij wordt al snel tevergeefs achtervolgd door de politie van Nevada en Californië ...
[permalink] geplaatst op 6 mei 2009, 14:58 uurCoole wagen, relaxed filmpje
4,5
[permalink] geplaatst op 2 juli 2009, 17:37 uurIk heb deze vandeweek mogen aanschouwen. Bij een vriend, op blu-ray via een beamer. Was echt prachtig, ik kan me volledig vinden in het mooie verhaal van Madecineman!
3,5
[permalink] geplaatst op 14 juli 2009, 0:43 uurMooi filmpje over een man op zoek naar vrijheid. Een mager script kan het misschien wel zijn, maar nietszeggend is Vanishing Point allerminst. Sterk portret over een gebroken man die weinig meer heeft om voor te leven. Verpakt in een stoere achtervolgingsfilm heb ik me geen seconde verveeld.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2009, 23:11 uurDe film blijft knagen. Kan me vooral de goede stukken herinneren. Halfje omhoog.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 oktober 2009, 13:14 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenJa, ja... 'Vanishing point' is dan een cultklassieker, heel geweldig vond ik de film helaas niet. Het idee is best goed, een man die zich door de wereld uitgespuugd voelt(hoewel hij genoeg vrienden heeft die de shit zien aankomen en hem willen helpen), gaat op één van zijn vele trips(in meerdere opzichten) net iets te hard uit zijn bol en rijdt zich te pletter, met een stuk of wat flashbacks en nog wat vreemdsoortige ontmoetingen.
De uitwerking is echter een beetje langdradig en saai, wat naast het spectaculaire racewerk en het mooie beeld van Amerika(van Colorado naar Californie) jammer is... De muziek gaat van ok naar geweldig, maar het acteerwerk vond ik weer minimaal.
Al met een wisselvallige rit. 3,0*.
3,0
[permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 20:46 uurVoor liefhebbers van Easy Rider (1969) (ook in deze film wordt vrijheid niet gewaardeerd) en Gone in 60 seconds (1974) is deze film een must. Ook voor liefhebbers van Tarantino, want in de film Death Proof wordt naar deze film en deze auto verwezen. Het is een aktie/road movie, ook wel in de stijl van Smokey and the Bandit.
De film (momenteel volgens mij alleen verkrijgbaar op blu-ray) is van heel mooie kwaliteit. Erg mooie beelden. Zit veel (soul) muziek in, wat de film een tweede keer vast nog aantrekkelijker maakt.
De film kijkt makkelijk weg. Neem gerust een biertje (of een paar), want echt heel scherp hoef je niet te zijn voor deze film.
Drugs, alcohol, hippies, goede hoge snelheids achtervolgings scenes... Het slot zie je wel aankomen.
Helaas is het allemaal wat sloom en voorspelbaar.
3 sterren vind ik 'm waard, niet meer, en ook niet minder!
2,5
[permalink] geplaatst op 5 juni 2010, 2:39 uurDubieuze cultklassieker.
Newman is übercool in deze achtervolgingsfilm met coole soundtrack en schitterende beelden. De inhoud varieert van onsamenhangende flashbacks, die de (anti-)held zijn motivatie moeten weergeven, en een overdreven zijplot met Little, tot leuke ontmoetingen met vreemde zielen.
Redelijk.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 juli 2010, 11:14 uurDeze in HD gezien en gewoon geschokt van het scherpe beeld.
Jawel hij is nu op Blu ray.
Blijft gewoon een klassieker.
4,5
[permalink] geplaatst op 3 november 2010, 14:37 uurLekker scheuren met een man zonder voornaam, begeleid door een DJ zonder zicht die de film en passant voorziet van een fijn gevarieerde soundtrack. Veel roadfun met een gave muscle car, legio stofwolken, gierende banden, logge Amerikaanse bakken en een droge woestijn, terwijl Kowalski ondertussen een rits aan vreemde figuren tegenkomt.
Onder de motorkap speelt er meer, zowel bij Kowalski als bij het Amerika om hem heen, wat het nodige gewicht in de schaal legt. De scenery is wonderschoon en de glinstering in de ogen van Kowalski, wat die blik ook moge betekenen, is hartverwarmend. Kortom, een heerlijke speed-trip.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 april 2011, 10:20 uurInsignificance omschrijft eigenlijk al heel goed wat ik ook voelde voor deze film.
Eigenlijk na het zien van Death Proof, was ik wel nieuwsgierig naar deze film. Gelukkig maakte de film al mijn verwachtingen ook waar. De eerste helft van de film is non-stop scheuren, terwijl het 2e gedeelte wat gas terug neemt en Kowalski diverse types ontmoet. Ik las hier ergens de vergelijking met Easy Rider en daar ben ik het mee eens. De film is meer dan enkel een roadmovie met actie, ook de Amerikaanse cultuur en misstanden als racisme worden onder de loep genomen. Daarnaast is het een film die een gevoel van vrijheid oproept en lak heeft aan autoriteit. Ben in het verleden al weleens in dat gedeelte van de VS geweest, maar het lijkt me heerlijk om door zo’n landschap te scheuren in zo’n wagen. Hulde ook voor de soundtrack.
Erg cool filmpje! 4*
[permalink] geplaatst op 25 juni 2011, 17:25 uurPrachtige roadmovie,die een mooie reflectie van de tijdsgeest geeft. de sfeer is weemoedig en gedesillusioneerd, maar toch weer ergens optimistisch en vol vertrouwen in de mens. ik word niet gauw emotioneel geraakt door films, maar deze film beroerde me toch wel
Eenvoudig en minimaal qua script, maar 'less is more'... de aangebrachte boodschap is tijdloos!
3,5
[permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 16:35 uurToffe oldie!
Erg vermakelijk filmpje met een fijne cinematografie. Ik verwachtte een gedateerd filmpje, maar dat viel me 100% mee: behoorlijk tijdloos! 7/10*