Fall, The (2006)

Avontuur / Fantasy
117 minuten
geregisseerd door
Tarsem Singhmet Lee Pace, Catinca Untaru en Justine Waddell
In het ziekenhuis ontmoet een klein meisje met een gebroken sleutelbeen een bedlegerige man die haar een verhaal begint te vertellen. Naarmate het verhaal vordert komen werkelijkheid en fantasie samen.
4,5
[permalink] geplaatst op 18 december 2009, 1:02 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPrachtige film. De locaties zijn natuurlijk adembenemend en ik vind alle acteurs ook heel sterk. Vooral het meisje vond ik echt geweldig. Tien jaar! Kijk naar een toneelvoorstelling van groep 4 en je weet hoe het er bij andere kinderen aan toegaat. Als zij zo doorgaat wordt ze heel groot, mark my words. Ook de bijrollen vond ik goed ingevuld, door vooral onbekende acteurs. Als ze hiervoor grote sterren hadden gebruikt was de film een stuk minder indrukwekkend geweest denk ik zo, dus dat was een goede keuze van de regisseur.
En dan het verhaal. Geweldig in elkaar gezet en mooi om te zien hoe Roy het verhaal verteld maar je het door de ogen van Alexandria ziet. Het is háár verbeelding die je meemaakt en dat vind ik prachtig gedaan. Dit is vooral op bepaalde punten goed te zien. Bijvoorbeeld bij de Indiër. Roy heeft het over een 'Indian' wat een indiaan is. Een squaw is ook het woord waarmee de vrouw van een indiaan wordt aangeduidt. Alexandria weet dit natuurlijk niet en maakt er in haar verbeelding een Indiër van, die we op het einde weer terugzien bij het sinaasappels plukken. Hetzelfde geldt voor Sister Evelyn. Roy heeft het over zijn ex, maar Alexandria kent haar niet en bedenkt daarvoor in de plaats de zuster waar zij het goed mee kan vinden.
Mooi ook vond ik om te zien hoe het verhaal dat Roy vertelt symbool staat voor zijn gesteldheid, waarin hij steeds dieper wegzakt en op het einde, door de vriendschap met Alexandria die steeds dieper wordt, wil vechten om weer te willen leven.
Dit is geen film die je snel wegkijkt. Je moet er de tijd voor nemen en hem vooral wíllen zien, anders is hij ongelofelijk saai en zwaar. Maar man, wat is dit een goede film. Ik geef vrijwel nooit vijf sterren, omdat ik de perfecte film nog niet gevonden heb, maar dichtbij komt deze film zeker wel. Daarom 4.5*
4,5
[permalink] geplaatst op 22 december 2009, 1:27 uurIk pakte deze film toevallig mee tijdens het zappen en heb geen spijt dat ik hem volledig heb uitgekeken.
Het zit gewoon zo mooi in elkaar kwa acteren, locaties, verhaal, manier van filmen....
Ook leuk dat men de Delahaye 165 heeft gekozen als achtergrond auto op het einde van dat verhaaltje.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 december 2009, 21:30 uurVisueel verbluffende film. En dat allemaal zonder computer animaties! Verhaal had wellicht wat beter uitgewerkt kunnen worden maar de sfeer van de film en de band tussen de twee hoofdpersonages maken dat goed. Grappig ook om te zien hoe Alexandria soms het verhaal zelf aanpast.
3,5
[permalink] geplaatst op 24 december 2009, 0:07 uurLeuke fantasie film die visueel inderdaad erg indrukwekend is. De decors zien er prachtig uit en er wordt zeer goed met kleuren omgegaan. De landschappen zijn ook prachtig om te zien. De acteurs (met name het jonge meisje Catinca Untaru) doen het erg goed en acteren zeer natuurlijk en soms zelfs een beetje aandoenlijk.
4,0
[permalink] geplaatst op 27 december 2009, 11:33 uurMooie film!! Zeker 4 sterren waard.
0,5
[permalink] geplaatst op 3 januari 2010, 19:21 uurDat meisje is echt zoooooooooo irritant!
Na een half uurtje uitgezet, erg jammer deze film.
[permalink] geplaatst op 4 januari 2010, 12:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenWauw, zeer mooie plaatjes in een leuke film. Hier en daar wat komisch, dramatisch en op z'n tijd spannend.
Ergens miste ik toch wel een soort lijn en samenhang naar het heden in de verhaalvertelling. Leek wel een rommeltje te worden naarmate het allemaal vorderde. Ik vond het persoonlijk dan ook niet zo goed te volgen.
De hoofdpersonages vond ik wel wat hebben zo samen. Helaas bouwden ze geen emotionele band met elkaar op om als kijker te omarmen, waardoor het ietwat dramatische einde me nauwelijks raakte. Jammer, want met een druppel meer sentiment was het allemaal wat ontroerender geweest. Voor zover je daarop zit te wachten natuurlijk.
De beelden en kleuren waren van een uitzonderlijk niveau, dat dan weer wel. Mede daardoor mijn voldoende.
4,0
[permalink] geplaatst op 12 januari 2010, 0:42 uurErg fraaie en ontroerende fantasyfilm.. zo kan het dus ook! We hoeven niet naar een neverending soap tussen kabouters en elfen te kijken met inhoud 0, maar het kan ook een mooi zijpad van de realiteit zijn met verschillende verwijzingen naar film, wetenschap (geniaal hoe ze Wallace en Darwin verwerken!) en het leven. Beetje zoals Pan's Labyrinth, maar dan beter.
1,5
[permalink] geplaatst op 29 januari 2010, 22:56 uurPastichio Rocker schreef:floor87 schreef:
Dan ben je zeker ingedut tijdens het kijken want de clou of achterliggende gedachte is vrij duidelijk aanwezig in deze film.
Leg dat dan maar eens uit. Ik vond er echt geen ene fl..... aan.