wibro schreef:
Film dankt zijn bekendheid - ja, hoe kan het ook anders - aan "The Beatles" rage in die tijd.
Heeft vrij weinig te maken met een of andere rage maar gewoon met het feit dat de Beatles de meest populaire band aller tijden zijn en kritisch gezien de meest hoog aangeschreven (of je het daar nu mee eens bent of niet... ik - als Beatlesfan! - zal de eerste zijn om te toe geven dat de Beatles overgewaardeerd zijn). Maar een rage die al 45 jaar duurt? Nee dat denk ik niet
wibro schreef:
Een must-see was deze film voor alle Beatles fans. Maar was deze film daarom ook goed? Neen, in tegendeel.
Beweert er iemand dat de film goed zou zijn omdat het een must-see was voor de fans van de groep... ?
wibro schreef:
Cinematografisch stelt deze film helemaal niets voor.
Heb je deels gelijk in maar anderzijds overdrijf je wel sterk door te stellen dat het niets voor stelt. Het stelt wel degelijk IETS voor. 'A Hard Day's Night' had toch wel een frisse cinema vérité stijl. Deze film lanceerde bovendien de carriere van Richard Lester. Geen grootmeester maar toch een regisseur die IETS voorstelt. Wist je dat zijn film 'The Knack and How to Get It' (1965) de Gouden Palm van Cannes won? Ook 'Petulia' (1968) zou naar het schijnt een hele sterke film zijn... (maar die heb ik nog niet gezien). Het was 'A Hard Day's Night' dat aan de wieg stond van de videoclip... Een quote van filmcriticus: Roger Ebert:
"Today when we watch TV and see quick cutting, hand-held cameras, interviews conducted on the run with moving targets, quickly intercut snatches of dialogue, music under documentary action and all the other trademarks of the modern style, we are looking at the children of A Hard Day's Night". Niet niks.
wibro schreef:
Ook de nummers die de Beatles toen zongen vind ik nu oubollig. Nummers werden nog niet eens live gezongen. Alles was play-back.
Oh wacht... hier is de reden waarom je deze film 2* geeft... je houdt niet van de Beatles en hun muziek

. Het is ook een beetje onzinnig om te wijzen op het feit dat de nummers niet live werden gezongen... Dat hadden ze gemakkelijk wel kunnen doen. De Beatles zongen namelijk altijd live in al hun concerten en de meeste tv-optredens (Ed Sullivan Show bijvoorbeeld). Het lijkt mij een normale keuze dat ze voor de studio-opnames gingen omdat het nieuwe nummers waren en om die te promoten ga je natuurlijk geen live-versie gebruiken maar de daadwerkelijke studio-opnames. Vergelijk het met de videoclips van vandaag; dat zijn ook studioversies en geen live-opnames.
En de nummers op zich? Enkele sterke songs afgewisseld met enkele zwakkere. 'Tell Me Why' of 'I'm Happy Just to Dance With You' hadden ze zonder twijfel kunnen vervangen door andere nummers. Anderzijds zijn het nog steeds behoorlijk goede nummers in vergelijking met de output van andere artiesten uit die tijd.
wibro schreef:
Het verhaal ging ook helemaal nergens over.
De verhaallijn is magertjes, maar hoe zou jij het dan gedaan hebben? Ik denk dat het moeilijk beter kon. Je hebt twee keuzes: ofwel laat je het echte leven van de Beatles zien, ofwel verzin je een verhaaltje waarin de Beatles meespelen (wat gebeurde in 'Help!'). In deze film krijgen we een dag uit het leven van de Beatles, en ik vind het bijzonder goed gedaan, om de eenvoudige reden dat hij geen minuut verveelt. Dat spreekt toch alleen maar in het voordeel van deze film.
Verder vind ik het jammer dat je in de valkuil trapt dat een goede film een goed verhaal zou nodig hebben... Je hebt nota bene 'Letter From an Unknown Woman' in je top tien... Ook een simpel liefdesverhaaltje met weinig inhoud op het eerste zicht (zoals wel vaker bij de films van Max Ophuls), maar er is zit veel meer achter (ik heb 'Letter...' nota bene op 5*

wibro schreef:
De film heeft alleen waarde als tijdsdocument.
Kom kom zeg

De hele invloed van 'A Hard Day's Night' wordt nu teniet gedaan? En de anarchistische en surrealistische humor oogt nog steeds modern.
wibro schreef:
Als we het toch over muziekfilms hebben, geef mij dan maar films zoals "Control" of "24th Hour Party People", die gingen over Ian Cursis en de jaren 80 muziek. Die films kunnen mij aanzienlijk beter bekoren.
Dat je andere muziek verkiest i.p.v. de Beatles had ik intussen al begrepen... Om daarom de verwezenlijkheden van deze film te niet te doen ...

Ik heb beiden films gezien en vond het beide sterke films (4*) maar het is geen 'A Hard Day's Night'. 'Control' en '24th Hour Party People' staan nu niet echt symbool voor hun generatie zoals 'A Hard Day's Night' dat was... Ook hebben ze niet echt het "bevrijdende karakter" zoals 'A Hard Day's Night' dat had, laat staan de invloed of de humor... Tenslotte is 'A Hard Day's Night' een popfilm en de andere twee films zijn toch wat meer alternatiever. Misschien ligt daar de reden voor het feit dat je deze film afkeurt, omdat het een popfilm is. Maar dat lijkt mij een beetje hetzelfde als de films van Russ Meyer afkeuren omdat het exploitationfilms zijn terwijl ze cinematografisch van een hoog niveau zijn. Feit is ook dat er in 1964 amper een alternatieve cultuur was (alleen op plaatsen als Greenwich Village in New York ofzo) en dat deze film op een bepaalde manier toch een klein beetje verantwoordelijk is voor het "bevorderen" van een alternatieve cultuur.
wibro schreef:
En denk nu niet dat ik deze film afkraak omdat ik te jong ben en van die tijd niets afweet. Ik ben 59 en ik heb het Beatles tijdperk dus zeer bewust meegemaakt.
Leeftijd bewijst ook niet alles...
wibro schreef:
Maar ik laat me in mijn filmwaardering nu eenmaal niet leiden door nostalgie.
Een hoge waardering geven aan een film betekent dan dat je je laat leiden door nostalgie

Hoe kan ik je serieus nemen als je zulke uitspraken doet... Dit lijkt gewoon allemaal op "ik houd niet van de Beatles dus geef ik dit maar een lage score" en het gebruiken van een paar onzinnige argumenten als "mensen laten zich leiden door nostalgie", "ze playbackten in de film", "het verhaal stelt niet veel voor", "cinematografisch stelt het niets voor"...
wibro schreef:
En btw Ik vond de muziek van de "Stones" toen stukken beter.
Het 'Beatles vs. Stones'-gedoe was een echte hype, verzonnen door de pers... Je houdt toch niet van hypes... ?
'A Hard Day's Night' is toch wel de ultieme film van de jeugdcultuur ten tijde van de vroege jaren '60 en met name de British Invasion. Zowel de visuele stijl als de Marx Brothers-achtige humor ogen vandaag nog heel fris. 2* vind ik een absolute belediging voor deze film, hij verdient op z'n minst 3.5* vind ik. Want of je het nu wil of niet, het is wel degelijk een mijlpaal in de muziekfilm en de popcultuur. Dat is objectief gezien gewoon zo en heeft weinig te maken met het feit of je de Beatles nu leuk vind of niet of dat ze nu overgewaardeerd zijn of niet. 4* !