• 9.387.573 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.055.442)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

planet_of_death

Ik bedoel eigenlijk voor het publiek.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Alien heeft dan ook flink wat bioscooptoiletten besmeurd gekregen bij release in 1979

planet_of_death

Daar wil ik meer over weten!!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Hehe, koop de special edition

Volgens mij was er zelfs een bioscoop die dat 'chestburster thingy' uit de film had geknipt, omdat ze het zat waren na elke voorstelling de toiletten op te moeten ruimen. Dan heb je het als horrorfilm niet onaardig gedaan, volgens mij!

planet_of_death

Daarom vind ik het ook zo ontzettend balen dat ik het van te voren als wist. Moet echt een trauma voor die arme mensen zijn geworden.

deft0nes

Mooie film! Erg spannend ook. Wat wel knap is, omdat ik een aantal dingen al wist. Ik denk ook dat het langzame tempo van de film erg meespeelt. Zo verwacht je een schrik moment en komt het niet, en zo denk je dat het schrik moment voorbij is en dan komt het wel.

Ondanks dat de technologie er voor mij allemaal wat rudimentair en onlogisch uitziet, soms zelfs lachwekkend, vond ik de decors prachtig! Ook behoorlijk gedetailleerd; daar moet een hoop geld in gezeten hebben. De Alien zelf zag er ook best goed uit, net als de sfx.

De sfeer is ook geweldig. Deze wordt in stand gehouden door de ene keer het ontbreken van een soundtrack en de andere keer door een opzwepende. In het eerste uur viel mij ook een constante lage toon op de achtergrond op, wat toevoegde aan de al beklemmende sfeer.

Toch zaten er een aantal dingetjes in die mij irriteerde of die de kracht van de film wat verzwakte. Voorbeelden daarvan zijn de hoeveelheid vloeistof die de Alien en de robot Ash verspreidden. Dat vond ik eigenlijk nergens op slaan. Het voegde ook niets toe aan de spanning voor mij. Helaas vond ik ook het acteerwerk niet altijd even overtuigend. De best spelende vond ik Cartwright.

Al met al een bovengemiddelde sf-horror.

Prima recensie. Alleen te veel vloeistof? Lol

planet_of_death schreef:

Prima recensie. Alleen te veel vloeistof? Lol

Moet je hier eens kijken. Hij zit al helemaal onder, en het blijft maar komen. Beetje overdreven imho.

avatar van jipt

jipt

Er is een sfeertje, een gevoel dat ik alleen kreeg bij films als

Alien, Aliens, The Thing, Psycho, Mulholland Dr. & The Conversation.

Zo'n creepy gevoel.

Kent er iemand nog zo'n film?

avatar van Minotaures

Minotaures

jipt schreef:

Er is een sfeertje, een gevoel dat ik alleen kreeg bij films als

Alien, Aliens, The Thing, Psycho, Mulholland Dr. & The Conversation.

Zo'n creepy gevoel.

Kent er iemand nog zo'n film?

The Shining, misschien?

avatar van speranza

speranza

deft0nes schreef:

Het acteerwerk van de hele cast is goed en Sigourney Weaver steekt er met kop en schouders bovenuit.

AC1

Sigourney vind ik de minste (ik denk niet dat ze toen al veel ervaring had). De rest van de crew is heel goed. Het schip zelf is misschien wel het beste karakter van de film.

AC1 schreef:

Helemaal mee eens. Behalve dan dat ik de rest van de crew niet "heel goed" vond, maar gewoon oké.

avatar van rep_robert

Helemaal niet mee eens

rep_robert schreef:

Helemaal niet mee eens

Dat kan

avatar van rep_robert

Ik vind juist dat Weaver een heel volwassen rol neer zet. Valt voor mij weinig op aan te merken

Naomi Watts

Vandaag herzien, acteerwerk is niet echt sterk. Alien blinkt vooral uit in sfeer, cinematografie en grotendeels nog de geniale design van Giger.

planet_of_death

Misschien valt het acteerwerk gewoon niet op door de inderdaad machtige sfeer. Dat weet ik eigenlijk wel zeker.

AC1

Acteerwerk niet heel sterk? Oké, wat is dan goed acteerwerk voor jou?

planet_of_death schreef:

Ik weet wel zeker dat het bij mij gewoon niet helemaal overkwam

AC1 schreef:

Acteerwerk niet heel sterk? Oké, wat is dan goed acteerwerk voor jou?

Naomi Watts in Mulholland Dr., Marcello Mastroianni in zijn Fellini werk, Maria Falcionetti in Passion, zowat heel het werk van Tadanobu Asano, Tony Leung stelt nooit teleur, Kang-sheng Lee in het oeuvre van Tsai, het niveau acteerwerk wat Paul Thomas Anderson altijd uit zijn cast weet te halen. om maar wat even op te noemen.

AC1

Ik doelde niet op geen voorbeelden. Gewoon of je even kunt beschrijven wat goed acteren is?

AC1 schreef:

Dat is toch niet eenduidig aan te geven? Wat je bij de ene acteur goed vind, kan de andere totaal oninteressant maken.

deft0nes schreef:

Wat je bij de ene acteur goed vind, kan de andere totaal oninteressant maken.

Wat? Hier begrijp ik niets van. Maar goed, ik vroeg het niet aan jou.

Naomi Watts

Zoals deft0nes al aangeeft is niet echt aanduidig aan te geven maar hier mijn eisenpakket voor een film als Alien:

Emoties als bevreemding, ontreddering, angst overgebracht te worden bij de kijker. Ook was er helaas wat overacting te bespeuren. Dit moet ondersteund worden door een soortgelijke atmosfeer, die atmosfeer is aanwezig, cast faalt wel deels.

AC1

Je hebt je tekst wat verandert maar dat "een acteur een personage tot leven moet wekken in overeenkomst met de stijl van de film" vind ik heel mooi gezegd. En dat gebeurde ook in Alien. "Overacting" heb ik alleen af en toe bij Weaver gezien. Als we kijken naar de algemene natuurlijke, 'ongeposeerde' acteerstijl in Alien kijken, viel zij een beetje uit de toon. Haar prestatie was minder subtiel en meer vergelijkbaar met hoe men in de meeste Hollywood films acteert.

Naomi Watts

Ik vond het nogal een cliché, vandaar ge-edit .

AC1

Maar niet in combinatie met wat je daarna hebt gezegd.

avatar van supermovieman

supermovieman

Erg goeie film! Heb er zeer van genoten! Ik vind de setting erg leuk: een ruimteschip dat ergens afdwaalt en een eng beest aan boord krijgt. Ik hou van die verhalen die zich in een groot gebouw of in dit geval ruimteschip afspelen, met allerlei hoekjes en gangen! Daarbij volgen de spannende scenes zich elkaar op: eerst dat beest op het gezicht van die man, met de gevolgen van dien. En later dat de Alien ergens door het ruimteschip rondsluipt en de crew te grazen neemt. Die kat vond ik ook een leuke toevoeging en ik was blij dat die het tegen mijn verwachting in overleefde. Het enige minpuntje vind ik die Android, want die haalt voor mij het realisme een beetje naar beneden, dit zelfde probleem heb ik bij deel 2 ook, maar daar gedraagt hij zich tenminste als een robot, hier niet waardoor het erg onrealistisch is! Maar toch gewoon een erg goede en spannende film!

planet_of_death

Jones . Coolste film-cat ooit!