134.880 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.952 berichten | 4.928.142 stemmen

The Thief of Bagdad (1924)

Thief of Bagdad, The (1924)
29 stemmen | gemiddelde 3,60
mijn stem:
6 jaar geweld angstVerenigde Staten
Actie / Avontuur
155 minuten

geregisseerd door Raoul Walsh
met Douglas Fairbanks, Charles Belcher en Sojin

Een dief (zonder naam) wordt verliefd op de dochter van de heerser van Bagdad. De dief krijgt de opdracht om een zeer zeldzame schat te vinden, alleen dan mag hij met de vrouw van zijn dromen trouwen. Maar hij krijgt concurrentie van de prins van de Mongolen die het spel niet volgens de regels speelt.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 december 2003, 12:15 uur
Prachtige poster in elk geval :-)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 december 2003, 12:19 uur
Inderdaad :)

Het straalt vrijheid uit....

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Thief of Bagdad (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Thief of Bagdad (€ 10,99)
gratis verzending

Thief of Bagdad (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2006, 2:14 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
In eerste instantie liepen we een beetje tegen de 155 minuten aan te hikken, maar achteraf viel dat 100% mee. De film vloog voorbij en bleek een vooral erg leuk en vermakelijk avontuur met geinige specialeffects en lekker overdreven acteerspel. De decors waren op momenten best imposant om te zien en de enkele monsters vooral erg komisch. De massale eindscene en natuurlijk het wegvliegen op een tapijt maakt het feest compleet.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 mei 2007, 10:59 uur
Spannende film die in zijn tijd veel succes had en nu nog altijd wordt bewonderd door cinefielen, filmfanaten en filmfreaks. Een mustsee!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 maart 2008, 16:29 uur
Douglas Fairbanks op zijn best in een spektakelstuk van de bovenste plank. Kosten nog moeite zijn gespaard voor deze productie, en dat is te zien. De sets zijn gigantisch en uitermate gedetailleerd. Met de historische accuratesse werd het echter niet zo nauw werd genomen, gezien de overdaad van Art Deco elementen in de 'Oosterse' decors.
Ook de special effects zijn zeker de moeite waard. Bij enkele daarvan vraag je je ook nu nog af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Vooral de onderwater scene is een genot om naar te kijken. De finale van de film, met zo te zien werkelijk duizenden figuranten, is nog zo'n prachtig huzarenstukje.

Producent en hoofdrolspeler Douglas Fairbanks heeft er overduidelijk zin in. Met een gepolijst en afgetraind lichaam voert hij moeiteloos de ene na de andere stunt uit, uiteraard te allen tijde met grootse gebaren en een grijns van oor tot oor.
Speciale vemelding voor de ronduit heerlijke Anna May Wong in een bijzonder spannende outfit als de verraderlijke 'Mongol Slave'. Wat een snoepje....

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2008, 10:34 uur
Heerlijk episch meesterwerk. Het verhaal wordt vlot verteld maar er blijft constant ruimte voor sfeeropbouw. De sfeer (en decors) zijn dan ook absoluut geweldig en brengen een uniek magisch oosters gevoel met zich mee. Raoul Walsh haalt op special effects niveau ook alles uit de kast om een zo fantasierijk mogelijke film af te leveren, en slaagt glansrijk.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2009, 23:57 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Leuke avonturenfilm, vooral door het lekker vlotte eerste half uur en het spectaculaire laatste half uur. De rest is vooral aardig. De film moet het vooral hebben van de grootste decors, een aantal vindingrijke special effects en een charismatisch optreden van Fairbanks.

Het verhaal wordt echter wat te lang uitgesponnen. Daarnaast worden de echt magische momenten helaas nauwelijks gekoesterd. Leuk hoor, zo'n grote onderwaterstad, maar waarom krijgen we die nog geen minuut te zien? Die pegasus van de poster heeft zelfs nog minder schermtijd. Ook de verschillende obstakels die de dief moet overwinnen om bij de schat te komen worden snel afgeraffeld, met name om plaats te maken voor de verschillende intriges aan het koninklijk hof, wat niet het interessantste is aan de film. Ook wat jammer dat tussen zoveel aandacht voor decors er wat vreemde elementen zitten zoals een overduidelijk plastice rozenstruik. Als laatste was het niet logisch dat die Mongoolse schurk ineens zijn troepen liet aanvallen terwijl er nog kans was om het land in handen te krijgen via door te trouwen. De beslissing was nog niet genomen immers. Maar in ieder geval levert dat wel een spectaculaire scène op. De dief die al die troepen te voorschijn tovert is toch wel gaaf om te zien.

Er valt dus wel genoeg op aan te merken, maar het is tegelijkertijd allemaal wel erg vermakelijk. Wat dat betrefd is er rond Hollywoodspektakelfilms nog niet eens zo heel veel verandert. Benieuwd of de Powellversie beter is.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 januari 2010, 17:26 uur
Wanneer komt deze film in de bioscoop?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 januari 2011, 11:48 uur
Dat zijn allemaal veelbelovende berichten.. Tijd om is te gaan checken...

vraagje: ik zie hier 155 min, maar de dvd uitgave zegt 139. Is er ergens een completere versie te vinden? en wat is het verschil?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 2:09 uur
Die dvd is ook de enige die ik voorlopig ben tegengekomen (dit is trouwens gewoon een kopie van een oude VHS-uitgave, zonder hoofdmenu), ik vrees dat ik je niet verder kan helpen.
Het zou fijn zijn om de verschillen met de 155 minuten-versie te kennen, want net als The One Ring had ik het gevoel dat bepaalde scènes veel te gehaast overkwamen. Hopelijk bestaat er ergens nog daadwerkelijk een verzorgde uitgave met de oorspronkelijke versie, waarbij bepaalde scènes beter uit de verf komen.

Het was bij momenten frustrerend om de grootse scènes, zoals de confrontatie met de draak of het vliegende paard, vaak bijzonder snel afgehaspeld te zien, terwijl op andere momenten de film zo tergend traag voorbij ging terwijl de scène in kwestie niet eens nood had aan die hoeveelheid aandacht. Niet altijd even goed verdeeld dus, wat ervoor zorgt dat de film in zijn geheel toch wat begint te slepen en op bepaalde momenten wat knullig overkomt.
Ook is het overenthousiaste acteerwerk van Fairbanks toch ook iets waar je weer even aan moet wennen, met de zwaaiende armen en de brede glimlach.
Tenslotte zitten er ook enkele onlogische zaken in de film, maar het sprookjesachtige verhaal en de fantasievolle behandeling ervan leidt hier wel voldoende de aandacht van af.

Positief is dat we grootse decors krijgen die vaak bomvol figuranten gestopt worden (de finale is vrij indrukwekkend). Helaas zien sommige stukken er niet zo mooi afgewerkt uit (de plastic rozenstruik, bepaalde motieven die niet kloppen,...) en ik stoorde me aan de glanzende studiovloer die de straten van Bagdad moest voorstellen.
Heerlijk vond ik alle fantasiescènes in de film, de onderwaterwereld (ook mooi gefilmd) en het paleis op de maan op kop. Het verhaal op zich ontvouwt zich voorts als een traditioneel sprookje dat de juiste snaren bespeeld.
Mooie Hollywoodklassieker met enkele foutjes (althans door een hedendaagse bril), maar vooral een film boordevol fantasie en ouderwetse grandeur.

P.S.: Het was overigens vrij grappig dat het vaak wel erg duidelijk was dat de prins van Perzië eigenlijk gespeeld wordt door een vrouw :)

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 september 2011, 20:46 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Na deze en 'The Mark of Zorro' gezien te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat Douglas Fairbanks mij niet kan behagen. Hij speelt de held in beiden die dan uiteindelijk het meisje voor zich wint, na een aantal avonturen. Dit is mij iets te lichtvoetig.
Pas op, voor zijn tijd is het wel een zeer mooie film, het ziet er meer Bagdad uit dan dat ik denk hoe het er werkelijk was. En Douglas met de brede bast verplaatst zich sierlijk en makkelijk aan de hand van allerlei touwen en vliegende tapijten doorheen het prachtige decor.
Desalniettemin is het een simpel sprookje waarin een prinses zeer graag cadeautjes ontvangt maar dan liefst zo zeldzaam mogelijk.
Ik ga 'Robin Hood' (1922) laten liggen denk ik.
2,0