Make Way for Tomorrow (1937)

29 stemmen | gemiddelde 3,87
Drama91 minuten
geregisseerd door
Leo McCareymet
Victor Moore,
Beulah Bondi en
Fay BainterEen bejaard echtpaar wordt vanwege financiële problemen uit elkaar gehaald door hun kinderen. Ze worden in verschillende bejaardenhuizen geplaatst, maar de twee kunnen niet meer zonder elkaar leven.Deze film staat op nummer 103 in de tip 250
» volledige tip 250
[permalink] geplaatst op 30 november 2005, 20:44 uurIk zag deze film in het boek 'De 1001 Meest Besproken Films Aller Tijden staan'. Leek me zeer interessant, maar hij is helaas nog niet op video of dvd verschenen hier. Ik moest hem hier zelfs op de site zetten.
Ook grappig: Leo McCarey schijnt toen hij een Oscar won voor zijn The Awful Truth gezegd te hebben dat hij de Oscar voor de verkeerde film gekregen had. Hij vond deze persoonlijk beter

[permalink] geplaatst op 7 april 2007, 6:19 uurIk lees hier heel veel goede dingen over, maar helaas nergens op DVD verschenen. Lijkt me heel mooi.
[permalink] geplaatst op 5 juni 2007, 11:50 uurVan deze film is wel een onofficiële uitgave te koop via
www.silverscreenarchive.com.
Deze DVD is
Not a commercial release en de kwaliteit (condition) is
Collector's Copy, wat dat ook moge betekenen.
[permalink] geplaatst op 16 november 2007, 7:36 uurOzu schijnt bij het maken van Tokyo Story erg beinvloed te zijn door deze film.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 februari 2009, 21:37 uurErg mooi filmpje inderdaad, en de link met Tokyo Story is duidelijk. Was hier al lang benieuwd naar, en heb m eindelijk weten te downloaden in prachtige beeld- en geluidskwaliteit. Wat is eigenlijk de reden dat deze film nooit op dvd is verschenen (behalve in Frankrijk, las ik)?
[permalink] geplaatst op 10 februari 2009, 23:56 uurPoisonthewell schreef:
Volgens mij niets anders dan het ondoorgrondelijke beleid van Paramount. Helaas zijn niet alle studio's zoals Warner.
[permalink] geplaatst op 17 februari 2009, 2:18 uurEr gaan geruchten dat Criterion dit gaat uitbrengen.
[permalink] geplaatst op 25 november 2009, 5:51 uurstarbright boy schreef:
Er gaan geruchten dat Criterion dit gaat uitbrengen.
Sterker nog, 23 februari 2010 is de film te koop. Zie ook:
Make Way for Tomorrow
5,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2010, 18:04 uurEcht ontzettend mooi. Hartverscheurend, maar met vlagen ook ontzettend grappig. Fantastische acteurs ook! En ondanks dat de film al meer dan 70 jaar oud is vond ik 'm nog heel verfrissend. Misschien komt dat ook door het thema, dat nu nog meer dan toen van toepassing is op onze samenleving. Persoonlijk vond ik 'm nog een stukje beter dan het veel bekendere Tokyo Story, waar deze film model voor stond. Ik proef de zoute tranen nog in mijn mond.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 juli 2010, 2:44 uurEen film als 'Make Way For Tomorrow' is als een vakantie in een minder ontwikkeld land. Beïnvloed door nieuwe indrukken, reflecteer je je eigen situatie en kom je tot de conclusie dat het allemaal anders of rustiger kan. Dat je het niet eens zo slecht hebt. Een betere kwaliteit van leven wil nastreven. Tot er een maand voorbijgaat en deze gevoelens weer in je onderbewustzijn stopt en op oude voet doorgaat.
Zo ook met deze film. Zet 'm weer op en de kans is groot dat harder weept dan de eerste keer. Een ontroerende film, maar toch lijkt onze onverschilligheid sterker.
Daarom, in de vorm van een vakantiebezoek, bekijk je de film weer eens, zodat je je omgeving niet vergeet. Want zelf word je ook een dagje ouder.
4,0
[permalink] geplaatst op 28 augustus 2010, 14:08 uurPrachtige, uitermate respectvolle film over de ouderdom en de daaraan inherente problemen in de huidige maatschappij.
In de tijd van deze film stond de individualisering in principe nog maar in de kinderschoenen, dus is de film nu eigenlijk zeker zo actueel.
Schitterend hoe die mensen, min of meer gedwongen, telkens voor bepaalde keuzes geplaatst worden die ze eigenlijk helemaal niet willen maken en ze gewoon rustig samen willen zijn zonder veel poespas.
Ook mooi dat hun kinderen niet zo simpel als zwart-witte, egoistische idioten worden neergezet, maar evengoed gewetensproblemen hebben en lastige keuzes moeten maken.
Klein pareltje!