Wings (1927)

geregisseerd door
William A. Wellmanmet
Clara Bow,
Charles 'Buddy' Rogers en
Richard ArlenTwee jongens zijn beiden verliefd op hetzelfde meisje. Wanneer Amerika aan de Eerste Wereldoorlog mee gaat doen sluiten beiden zich aan bij de luchtmacht. Ze blijven bevriend, maar het meisje bedreigt hun vriendschap.
[permalink] geplaatst op 21 september 2003, 18:33 uurDit was volgens mij de eerste film die ooit een Oscar won voor Beste Film.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 november 2003, 2:37 uurKlopt. Maar, het eerste jaar waren er twee Beste Film Oscars: Best Picture, Production (deze film) en Best Picture, Unique and Artistic Production (die ging naar Sunrise).
Er waren toen ook twee regie categorien: comedy en drama.
3,0
[permalink] geplaatst op 28 juli 2005, 17:17 uurEen indrukwekkend goede film, zeker voor z’n leeftijd. De bovengenoemde oscar is zeker niet misplaatst. De film begint vlot met een lichtvoetig, zelfs humoristisch, maar pakkend verhaal. Gaandeweg wordt de toon van de film serieuzer en dramatischer (en daarmee bedoel ik het genre), en komt de actie in beeld. Nu, de luchtgevechten in het eerste deel van de film zijn haast adembenemend. Ontzettend mooi en realistisch gefilmd, en ook spannend!
Maar... dan de minpunten: Over het grootste minpunt kan ik kort zijn. Ik vond de film gewoon te lang. Daarbij werden sommige stukken méér dan uitgebreid in beeld gebracht, terwijl andere stukken i.m.o. werden afgeraffeld. In het tweede deel van de film worden heel veel gevechtsscènes getoond in een bijna documentaire-achtige stijl. Deze scènes geven welliswaar een goed beeld van de oorlog, maar omdat de hoofdpersonen er geen rol in spelen, slaat na herhaling de verveling bij mij toe.
Ook het einde rekt en rekt zich maar; ik zag reikhalzend uit naar het verlossende "The End". Dat ik tevens geen enkele sympathie meer voelde voor de hoofdpersoon, maakt het er allemaal niet beter op.
Wel is duidelijk dat kosten noch moeiten gespaard zijn om deze film te maken.
Misschien moet je films van deze categorie wel léren kijken. Ook bijv. La Terra Trema vond ik een zware zit. Ik kan me voorstellen dat degenen die dát een mooie film vonden, ook Wings kan bekoren. Ik stel hem overigens graag beschikbaar...
4,0
[permalink] geplaatst op 21 december 2006, 2:08 uur'Wings' werd geregisseerd door William A. Wellman, een regisseur die heel wat klassiekers op zijn naam heeft ('The Public Enemy', 'The Ox-Bow Incident', ...) maar ik zelden ergens vermeld zie staan (waar wel een reden voor zal zijn neem ik aan). Het verhaal van 'Wings' is aanvankelijk licht en humoristisch, maar wordt naarmate de film vordert steeds pakkender. De vele lucht (en ook land)gevechten zijn zeer goed in beeld gebracht, zeer spannend. Er werden duidelijk noch kosten noch moeite bespaard. Alleen rekt de film zich toch wat te lang. Uiteindelijk is het zeker een goede film, maar ik vind 'Surnrise', die andere Oscar-winnaar, toch nog van een hoger niveau.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 23 februari 2007, 23:50 uurAparte film om te beoordelen. Het begon nogal oubollig, of het moest zijn dat ik de overschakeling naar de "stomme" film wat moeilijk vond.
Heerlijke beeldtaal, leuke grapjes, en veel unieke gedurfde shots. De gevechten met de vliegtuigen waren spectaculair, en de loopgraafgevechten van WO I erg wrang. En naar het einde toe, dat ik eigenlijk wel mee vond vallen qua lengte, komen er diepe emoties los. Althans bij mij.
Bovendien is het ook een "masterpiece" qua historiciteit.
Nauwelijks verder ook geergerd, toch wel een meesterstukje.
Dustyfan
[permalink] geplaatst op 23 februari 2007, 23:50 uurToch een erg indrukwekkende film, zeker gezien de 80-jarige ouderdom. Ik werd toch meermaals verrast door erg mooie beelden, die ik zeker niet had verwacht.
En ook het verhaal, hoewel af en toe iets te uitvoerig verteld, heeft me toch zeker geboeid. De enkele onbedoeld grappige scenes en het begeleidende orgeltje neem ik voor lief. Een aanrader voor de liefhebber van de 'stille' film.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 maart 2007, 10:02 uur
4,5
[permalink] geplaatst op 9 maart 2009, 10:51 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEpisch spektakelstuk vol aktie, spanning, humor en romantiek.
De hoofdmoot van deze film - de luchtgevechten en de veldslagen op de grond - zijn zondermeer sensationeel te noemen. Zo te zien zijn er duizenden figuranten ingezet om de loopgravenoorlog zo realistich mogelijk weer te geven. Wellman gebruikt , op dat moment zeer geavanceerde helicopterviewshots, om de chaos op de grond schitterend in beeld te brengen.
Ook heel bijzonder zijn de opnames van de luchtgevechten. De twee hoofdrolspelers, Rogers en Arlen, hebben hiervoor echt moeten leren vliegen. Daarnaast moesten ze vanuit de cockpit ook zelf de camera bedienen; en dit alles terwijl zijzelf en de piloten om hen heen de meest halsbrekende toeren uithalen.
De film is echter meer dan alleen special effects. Het drama tussen de twee hoofdpersonen is ook zeer de moeite waard. Aanvankelijk haten ze elkaar, maar in de oorlogsstrijd ontstaat een diepe vriendschap tussen de twee. De vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld, vooral door de strijd om een meisje.
Uiteindelijk leidt een luchtgevecht tot een prachtige en dramatische climax met een zeer opmerkelijke afloop waarbij de twee vrienden meer dan alleen vriendschappeljke gevoelens voor elkaar lijken te hebben.
De film heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan en is werkelijk een plaatje om te zien. Af en toe misschien een beetje lang, maar al met al prachtige film.
Bart Simpson
[permalink] geplaatst op 25 november 2009, 14:30 uurIs het een stomme film?
[permalink] geplaatst op 25 november 2009, 19:58 uurVolgens Imdb: The only silent movie to win the Best Picture Oscar. Maar het zal op het randje zijn geweest want volgens mij kwamen de eerste geluidsfilms ten tijde van 1927.
[permalink] geplaatst op 1 april 2010, 18:34 uurDe eerste Oscarwinnaar (Best Picture)?
3,5
[permalink] geplaatst op 6 maart 2011, 12:57 uurDe eerste winnaar van de Oscar voor Beste Film en toevallig de laatste die ik er van zie. De grootste verrassing is dat hij nog goed met de tijd mee kan. De vlieggevechten zijn nog altijd spectaculair en meeslepend en visueel zijn er flinkje hoogstandjes te vinden, zoals een knap getimed shot op een schommel en een meesterlijke tracking shot door een nachtclub. Het is niet moeilijk om te zien waarom deze film zo gewaardeerd werd in die tijd, want het is een meeslepende actiefilm met nog altijd een hoge vaart. Helaas gaat dit ten koste van het verhaal en de personages, die mij niet bijzonder aanspraken, maar er is genoeg om Wings ook nu nog de moeite waard te maken. Helaas is dit de enige Oscarwinaar die nooit op dvd verschenen is.
[permalink] geplaatst op 2 december 2011, 22:36 uur
3,5
[permalink] geplaatst op 20 februari 2012, 8:48 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen behoorlijke spectaculaire film dit, zeker voor een stomme film uit 1927.
Het verhaaltje vond ik niet zo heel bijzonder en is in feite een soort van Pearl Harbour-achtig liefdesverhaaltje, maar dan ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Visueel is de film echter behoorlijk sterk. De vele vliegtuiggevechten zijn erg goed in beeld gebracht, bevatten veel vaart en dynamiek en zijn uitermate boeiend om te zien.
Het knappe aan de film is ook dat die geen seconde verveelt. Dat komt door het tempo, maar ook doordat de prima actie vandaag de dag nog prima mee zou kunnen. De personages in de film vond ik weinig bijzonder. Die bleven nogal oppervlakkig en ik kreeg er verder niet echt een gevoel mee, ondanks dat ik het einde waarbij de één per ongeluk de ander neerschiet op zich wel bijzonder vond.
Kortom uiteindelijk is dit zeker geen vervelende film. De Oscar voor de beste film kan ik gezien de tijdsperiode goed begrijpen. Het is mooi en degelijk gemaakt, waarbij veel aandacht is geschonken aan de actiescènes, maar iets minder aan de personages.