Die dvd is ook de enige die ik voorlopig ben tegengekomen (dit is trouwens gewoon een kopie van een oude VHS-uitgave, zonder hoofdmenu), ik vrees dat ik je niet verder kan helpen.
Het zou fijn zijn om de verschillen met de 155 minuten-versie te kennen, want net als The One Ring had ik het gevoel dat bepaalde scènes veel te gehaast overkwamen. Hopelijk bestaat er ergens nog daadwerkelijk een verzorgde uitgave met de oorspronkelijke versie, waarbij bepaalde scènes beter uit de verf komen.
Het was bij momenten frustrerend om de grootse scènes, zoals de confrontatie met de draak of het vliegende paard, vaak bijzonder snel afgehaspeld te zien, terwijl op andere momenten de film zo tergend traag voorbij ging terwijl de scène in kwestie niet eens nood had aan die hoeveelheid aandacht. Niet altijd even goed verdeeld dus, wat ervoor zorgt dat de film in zijn geheel toch wat begint te slepen en op bepaalde momenten wat knullig overkomt.
Ook is het overenthousiaste acteerwerk van Fairbanks toch ook iets waar je weer even aan moet wennen, met de zwaaiende armen en de brede glimlach.
Tenslotte zitten er ook enkele onlogische zaken in de film, maar het sprookjesachtige verhaal en de fantasievolle behandeling ervan leidt hier wel voldoende de aandacht van af.
Positief is dat we grootse decors krijgen die vaak bomvol figuranten gestopt worden (de finale is vrij indrukwekkend). Helaas zien sommige stukken er niet zo mooi afgewerkt uit (de plastic rozenstruik, bepaalde motieven die niet kloppen,...) en ik stoorde me aan de glanzende studiovloer die de straten van Bagdad moest voorstellen.
Heerlijk vond ik alle fantasiescènes in de film, de onderwaterwereld (ook mooi gefilmd) en het paleis op de maan op kop. Het verhaal op zich ontvouwt zich voorts als een traditioneel sprookje dat de juiste snaren bespeeld.
Mooie Hollywoodklassieker met enkele foutjes (althans door een hedendaagse bril), maar vooral een film boordevol fantasie en ouderwetse grandeur.
P.S.: Het was overigens vrij grappig dat het vaak wel erg duidelijk was dat de prins van Perzië eigenlijk gespeeld wordt door een vrouw