134.878 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.925 berichten | 4.928.092 stemmen

Die Abenteuer des Prinzen Achmed (1926)

Alternatieve titels: The Adventures of Prince Achmed, De Avonturen van Prins Achmed

Abenteuer des Prinzen Achmed, Die (1926)
38 stemmen | gemiddelde 3,56
mijn stem:
Duitsland
Animatie / Fantasy
65 minuten

geregisseerd door Lotte Reiniger

Deze silhouetten-animatiefilm is gebaseerd op verhalen uit "1001 nachten". Een gestoorde tovenaar misleidt Prins Achmed ertoe om een magisch vliegend paard te berijden. De heroïsche prins is in staat het paard te temperen, maar belandt toch in vele avonturen. Tijdens één van die avonturen wordt hij verliefd op prinses Peri Banu en moet hij een leger van demonen verslaan om haar te bevrijden uit de handen de Afrikaanse tovenaar.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2006, 12:27 uur
Onder live-begeleiding van het Noord Nederlands Orkest heb ik de eerste 'lange' animatiefilm die ooit werd gemaakt mogen zien.

Samen met haar man heeft Lotte Reiniger drie jaar gewerkt aan deze film. Ze knipte alle personages uit papier en filmde de silhoueten. Dit concept levert een visueel kunststuk op dat prachtig past bij de sfeer van deze betoverende fantasie. Halverwege zakt de film wat in omdat het meer van hetzelfde is, maar het slot maakt veel goed. Het gevecht tussen tovenaar en heks is werkelijk verbluffend gefilmd. Prachtige lichteffecten en imponerende muziek (Wolfgang Zeller) zorgen voor de nodige spanning.

Een heel bijzondere film. Met name uit visueel en vernieuwend oogpunt vele malen beter dan sommige animatieproducties van nu.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2007, 23:52 uur
Dit meesterwerkje levert een wel heel bijzondere kijkervaring op. Ik heb niet vaak zoiets fascinerends qua filmstijl gezien als in deze film. Ik wist zelfs niet eens dat dit soort silhouettenfilms bestonden, shame on me.

Hoewel deze manier van filmen er logischerwijs nogal plat uitziet, hebben de makers door het juiste gebruik van kleuren een verbazingwekkende diepte in de beelden weten te scheppen. Werkelijk niet te geloven wat voor een prachtige plaatjes er in deze film voor komen. Dat kun je niet uitleggen en iemand die dit niet gezien heeft, kan het zich niet voorstellen. Nee, dit moet je gewoon zien.

De score is bijzonder mooi en past goed bij dit oosterse sprookje. In de versie die ik zag, een opname uit 1999, werd de muziek van Wolfgang Zeller uitgevoerd door het Deutsches Filmorchester Babelsberg.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 maart 2010, 7:44 uur
Verkrijgbaar op DVD: review met screenshots.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 14:22 uur
eRCee schreef:

Niet helemaal accuraat, er waren sowieso twee feature length animated films die Achmed voorgingen, El Apostol en Sin dejar rastros, beiden van Quirino Cristiani. Helaas zijn beide films verloren gegaan.

Overigens staan er van deze film een hoop stukken op YouTube.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 14:35 uur
Fantastische animatiefilm.
Nog redelijk in mijn herinnering gebleven, al is het is enorm lang geleden dat ik hem op de Duitse TV zag.
Niet zo lang geleden wel nog een schitterende docu over de filmmaakster Lotte Reiniger gezien.
Die was al even fascinerend.

Puur op mijn herinneringen van vroeger, en de opfrisbeurt via de docu, afgaand 4*
Maar ik denk eigenlijk dat die waardering nog wat te laag is voor dit meesterwerk.
Na een nieuwe kijkbeurt waarschijnlijk opwaardering.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 september 2011, 22:03 uur
Zeer mooie, creatieve animatiefilm die vooral zeer mooi is.
De zwarte figuren en kleurrijke achtergronden laten de prent zeer modern overkomen.
Geniaal ook dat Aladdin een 'subplot' is in dit verhaal.
Maar al bij al is het verhaal niet altijd mijn ding..
Daarom een 3 die dicht naar de 3,5 neigt,
maar de film kan gewoon niet meten aan al de films die bij de 3,5's staan.