• 11.285 nieuwsartikelen
 • 163.476 films
 • 10.415 series
 • 30.336 seizoenen
 • 618.007 acteurs
 • 193.922 gebruikers
 • 9.026.289 stemmen
Avatar
 
banner banner

De 12 van Schouwendam - Seizoen 1 (2019)

3,50 35 stemmen

Show titel: De 12 van Schouwendam

IMDb beoordeling: 7,4 (599)

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: Gerd Jan van Dalen

Met: Gijs Naber, Huub Stapel en Carine Crutzen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 12 november 2019

Eerst uitgezonden op: Videoland (Nederland)

 • On Demand:

 • Videoland Bekijk seizoen 1 via Videoland
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De 12 van Schouwendam

De typisch Nederlandse plaats Schouwendam gaat al 25 jaar gebukt onder twee raadselachtige verdwijningen. Sinds 1995 ontbreekt van een zestienjarig meisje en een zeventienjarige jongen ieder spoor. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp verschijnt, brengt dat het verleden explosief tot leven. Wie is hij en wat heeft hij met de verdwijningen van destijds te maken? Als er vervolgens dodelijke slachtoffers vallen, slaat de paranoia in het dorp volledig toe en zet dat de onderlinge verhouding van alle karakters op scherp.

Afleveringen Seizoen 1 (2019)

 1. Aflevering 1

  12 november 2019 (42 minuten)

  Als een onbekende man het dorp Schouwendam binnen komt lopen, brengt dat veel onrust onder de inwoners teweeg. Deze man beweert namelijk dat hij Olaf Witte is, die 25 jaar geleden spoorloos uit het dorp is verdwenen. Als hij het is, wat weet hij dan over Alice Drost, die destijds tegelijkertijd met Olaf verdween?

 2. Aflevering 2

  12 november 2019 (44 minuten)

  Er wordt een grootse zoektocht op touw gezet naar Maud van Keulen, nadat haar boot dobberend op het meer is gevonden. Is er een verband tussen haar verdwijning en de mogelijke terugkeer van Olaf Witte? Er wordt hulp ingeschakeld van de recherche. Dan wordt er op het water iets gevonden.

 3. Aflevering 3

  12 november 2019 (44 minuten)

  Verschillende inwoners van Schouwendam vertellen wat ze nog weten van de tijd waarin Olaf en Alice verdwenen. Maar al snel blijkt dat sommige van deze verhalen elkaar behoorlijk tegenspreken. Karlijn van Andel probeert leugen van waarheid te onderscheiden en te ontdekken wat er in 1995 echt gebeurd is.

 4. Aflevering 4

  12 november 2019 (42 minuten)

  Nu er herinneringen terug lijken te komen bij de onbekende man, begint het erop te lijken dat hij toch Olaf Witte is. Maar DNA-onderzoek wijst opnieuw uit dat hij het niet kan zijn. Het onderzoek concentreert zich op een plek waar vroeger volkstuintjes waren. Wie kwamen daar rond de tijd dat Olaf en Alice verdwenen en is er daar iets met ze gebeurd?

 5. Aflevering 5

  12 november 2019 (45 minuten)

  Een inwoner van Schouwendam weigert DNA af te staan voor een vaderschapstest, wat voor een aantal mensen reden is om te denken dat hij de vader van Olaf Witte moet zijn. Tijdens de begrafenis van Maud doet Stijn iets onverwachts, met verstrekkende gevolgen. Dan komt er nieuwe, schokkende informatie over het verleden naar boven.

 6. Aflevering 6

  12 november 2019 (45 minuten)

  Karlijn komt onder steeds grotere druk te staan de zaak op te lossen en wordt daarbij geconfronteerd met haar eigen verleden. Dan vallen er nieuwe slachtoffers in Schouwendam en neemt de paranoia van de inwoners gevaarlijke vormen aan. Als er in het bos iets wordt gevonden, zet dat alles op z’n kop.

 7. Aflevering 7

  12 november 2019 (42 minuten)

  De schok van wat er in het bos is aangetroffen dreunt nog na, terwijl de vermoedelijke dader op de vlucht is geslagen. Karlijn van Andel probeert grip te krijgen op wat er omgaat in zijn hoofd en praat met zijn psycholoog. De spanningen tussen Rogier en Willemijn van Pallant nemen toe en hun pantser lijkt te breken.

 8. Aflevering 8

  12 november 2019 (43 minuten)

  Karlijn en de man die nog steeds denkt dat hij Olaf Witte is, reconstrueren in Polen alles wat daar is gebeurd. Dat levert een aantal verbijsterende inzichten en conclusies op die de zaak een onverwachte wending geven. Terug in Schouwendam wordt er onderzoek gedaan naar een geheimzinnig telefoontje dat vanuit Polen heeft plaatsgevonden.

 9. Aflevering 9

  12 november 2019 (42 minuten)

  Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er in 1995 is gebeurd in de nacht waarin Olaf en Alice verdwenen. Toch blijven er vragen over en probeert Karlijn de laatste puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Dan blijken er opnieuw twee inwoners van Schouwendam spoorloos te zijn.

 10. Aflevering 10

  12 november 2019 (46 minuten)

  De waarheid komt in zijn geheel boven tafel. Wat is er in 1995 met Olaf en Alice gebeurd? Is de onbekende man Olaf Witte of niet? Wie heeft de moorden in het heden gepleegd? Karlijn krijgt antwoorden op deze vragen, maar dat is niet zonder gevaar. En zij is niet de enige die tijdens de finale haar leven op het spel zet.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van 606

606

 • 23792 berichten
 • 11858 stemmen

Dacht meteen aan De 12 van Oldenheim.


avatar van hatebreeder

hatebreeder

 • 918 berichten
 • 725 stemmen

Klinkt interessant.....heb alleen laatst Videoland opgezegt maar wie weet activeer ik het binnenkort weer even.


avatar van Heino

Heino (moderator series)

 • 1440 berichten
 • 2248 stemmen

606 schreef:

Dacht meteen aan De 12 van Oldenheim.

Dit is dan ook de opvolger van "De 12 van Oldenheim", een soort van seizoen 2 van "De 12". Hopelijk haalt deze hetzelfde niveau als zijn voorganger die mij erg beviel.

Na uitzending via Videoland (12 november) is dit seizoen begin 2020 overigens te zien op RTL4.


Ik heb het nog niet gezien, maar dacht gelijk aan ‘the missing’ ook goeie serie


avatar van EMBV_mm

EMBV_mm

 • 48 berichten
 • 316 stemmen

Het verhaal draait om twee scholieren, een jongen en een meisje, die 25 jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Een mysterieuze man loopt op een dag het dorp Schouwendam binnen en beweert dat hij de vermiste jongen is. Schouwendam staat daarna op zijn kop.

De spanning is van een goed gehalte, wel is het wennen aan de vele personages, waardoor het soms wel verwarrend lijkt want waar draait het nu eindelijk om en wat is de relatie tot al die personages. Het stikt dan ook van de verschillende verhaallijnen want iedere personage heeft zo zijn eigen ding. In de serie verschijnen dan ook veel actuele onderwerpen zoals Drugs, Depressie, Homoseksualiteit…

Hoofdlijn is natuurlijk : Wie en wat met Olaf Witte, een rol die sterk wordt neer gezet door Gijs Naber. Sinds hij in Schouwendam verschijnt gebeuren er de vreemdste dingen en is een heel dorp in rep en roer. Aan Rechercheur Karlijn van Andel (gespeeld door Carine Crutzen) de taak dit alles op te lossen…. Carine Crutzen speelt meesterlijk in de serie.

In tien spannende afleveringen wordt naar een climax toegewerkt, en in iedere aflevering denk je al kijker wel te weten wie er nu achter zit.. Ja om op het einde tot een verrassende ontknoping te komen.

De 12 van Schouwendam misschien niet zo sterk als de 12 van Oldenheim, maar zeker niet slecht. Het is zeker het kijken waard en het houdt de kijker goed bezig.


avatar van hatebreeder

hatebreeder

 • 918 berichten
 • 725 stemmen

Hier inmiddels 7 afleveringen van gezien en mijn conclusie tot nu toe is dat het best wel een aardige serie is. Er hangt een appart mysterieus sfeertje in deze serie en daar hou ik wel van. Het acteerwerk is van de meeste acteurs en actrices vrij degelijk. Ik hoop de serie vandaag af te ronden en ben benieuwd wat uiteindelijk de ontknoping zal zijn.


avatar van hatebreeder

hatebreeder

 • 918 berichten
 • 725 stemmen

De serie inmiddels afgerond. Al met al een vrij aardige serie. De serie had een verassend einde....ik zag het in ieder geval niet aankomen. 3;5 ster.


avatar van Sateck_mm

Sateck_mm

 • 12 berichten
 • 58 stemmen

Doet meteen denken aan De 12 van Oldenheim. Al vond ik deze serie wel beter. Waar het einde van De 12 van Oldenheim erg slap was, vond ik dit einde juist erg spannend en verrassend. De acteerprestaties vond ik dan wel tegenvallen. Maar het verhaal vond ik erg sterk. Zeer mysterieus, ik heb mij tot het einde afgevraagd hoe alles gelopen is. En dat is knap van de makers. De spannende donkere scenes waren ook goed gemaakt. Ik had overigens wel wat meer verwacht van de ondergrondse gangen in het dorp.

Meer van dit soort series graag! 4*


avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

 • 178 berichten
 • 312 stemmen

Vandaag de laatste 6 afleveringen van deze prima serie. Wat een DNA proces was dit zeg ? Zat mysterieus goed in elkaar. Goed spel van iedereen. En wederom een spannende ontknoping. 3.5


hatebreeder schreef:

De serie had een verassend einde....

Die crematie aan het einde heb ik dan volledig gemist .


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

 • 8167 berichten
 • 1066 stemmen

Aardige serie hoor, maar oh zo knullig geschreven, en met allerlei niet ter zaken doende subplots, die enkel zijn om de kijker te foppen.

En verder ook wel een beetje ongeloofwaardig, maar dat zijn dit soort thrillerseries vrijwel altijd, of ze nou uit Nederland komen of uit een willekeurig buitenland.

Maar omdat dit dus Nederlands is, ontkwam ik toch vaak niet aan een vergelijking met de bijna vijftig jaar oude (jeugd)serie Q & Q. Af en toe had dit echt een heel hoog gehalte van die serie. Amateurgespeur en rare wendingen.


avatar van Joy4ever

Joy4ever

 • 4371 berichten
 • 1582 stemmen

Natuurlijk, Olaf vlucht op een dermate jonge leeftijd naar Zuid-Amerika, hoe dan?. De slotaflevering was één van de zwakste die ik qua series gezien heb. Echt jammer, ik genoot tot aan dat moment echt wel van deze serie. De 12 van Oldenheim bleek een klasse apart.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.