• 11.701 nieuwsartikelen
  • 164.205 films
  • 10.520 series
  • 30.559 seizoenen
  • 619.998 acteurs
  • 194.372 gebruikers
  • 9.054.763 stemmen
Avatar
 
Wat is 'bingewatchen' nu precies?
Foto: © ANP

Wat is 'bingewatchen' nu precies?
Foto: © ANP

Bingewatchen. Misschien heb jij je er weleens schuldig aan gemaakt. Of wellicht hoorde je de term voorbij komen en dacht je: Wat is dat? Beide scenario's zijn uiteraard helemaal prima. Maar wat is 'bingewatchen' nu precies? Wanneer ben je aan het bingewatchen en wat zijn de gevolgen daarvan voor je gezondheid en lichaam? MovieMeter heeft alle feiten voor je op een rijtje gezet.

Over het algemeen zijn er drie termen die worden onderscheiden en allemaal hetzelfde betekenen: bingewatchen, comakijken en marathonkijken. De eerste is natuurlijk vanuit Engelstalige landen overgewaaid, de laatste twee zijn vernederlandst, eventueel om een beter begrip te krijgen van de term. Het Algemeen Nederlands Woordenboek omschrijft bingewatchen als volgt: "Het kijken naar meerdere afleveringen van een serie achter elkaar." De term 'comakijken' werd in 2013 zelfs genomineerd als Woord van het Jaar en is officieel opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Geschiedenis van het bingen

Uiteraard is er over de afgelopen dertig jaar enorm veel veranderd wat betreft het kijken van films en series. Het begon allemaal met video's en de videorecorder. Met laatstgenoemde was het mogelijk om programma's en films op te nemen en het op een ander tijdstip terug te kijken. Op den duur kwamen er steeds meer dvd's, waardoor men gemakkelijker hele series of meerdere films achter elkaar kon bingen. Met de komst van streamingdiensten als Netflix, Videoland en Hulu werd het nóg makkelijker om meerdere films en series achter elkaar te kijken. Deze diensten zijn dan ook verantwoordelijk voor het verspreiden van de term 'bingewatchen' en met de toename in populariteit van de streamingdiensten, werd de term ook steeds bekender. Vandaag de dag is de term 'bingewatchen' er één die niet misstaat in een normaal, alledaags gesprek.

Maar bingen stond niet altijd bekend als het kijken van veel films en series achter elkaar. In 2009 gebruikte men de term als aanduiding voor overmatige consumptie van voedsel of drank. Als we nog een stuk verder terug in de tijd gaan kwam het werkwoord to binge al voor in het Engelse dialectwoordenboek 'Leicestershire Words, Phrases, and Proverbs' uit 1848. Hierin zou het herleid zijn uit het Duitse woord benetzen, dat bevochtigen betekent. Al met al best wel verschillende betekenissen, maar tegenwoordig kennen we eigenlijk maar één betekenis voor bingen.

Maar wanneer ben je eigenlijk aan het bingewatchen? Sommigen vinden twee afleveringen van een serie al bingewatchen, terwijl anderen er graag een hele dag voor uittrekken. Het antwoord is dan ook dat het subjectief is. Er is geen specifiek aantal afleveringen of films dat achter elkaar moet worden gekeken om het bingewatchen te noemen.

Waarom? - Waarom niet?

Iedereen die houdt van bingewatchen heeft daar vast zijn of haar eigen redenen voor. Of misschien is er niet eens een reden nodig, maar heb je er op dat moment gewoon even zin in of behoefte aan. Bingewatchen kan zorgen voor ontspanning, want je hoeft op dat moment even aan niets anders te denken. Je waant je in een compleet andere wereld, en dat kan soms best wel prettig zijn. 

Er zijn natuurlijk ook veel andere redenen te benoemen. Misschien hebben je collega's het al wekenlang over die ene serie en hoor je de hele dag niets anders dan 'dat moet jij ook echt gaan kijken!', dus dat doe je dan maar. Het kan ook zijn dat je al een tijdje uitkeek naar het zien van een bepaalde serie en je er eindelijk een moment voor hebt kunnen vinden in je drukke schema. Maar die serie is toch wel heel leuk en een kleine verslaving steekt de kop op. Wellicht ben je een beetje ongeduldig en heb je geen zin om die leuke serie pas op een andere dag verder te kunnen kijken.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gaat bingewatchen, zodat je geen spoilers kunt lezen op het internet. Dan is het spannende er namelijk al helemaal af. Andere redenen kunnen zijn dat je ziek thuis op de bank ligt, of misschien wel een gebroken hart hebt en alle afleiding kunt gebruiken. Zoals je merkt, zijn er ontzettend veel redenen om te bingewatchen. Wat er wel te concluderen valt is dat het zorgt voor afleiding, ontspanning en misschien wel een voltooid gevoel.

Is bingewatchen slecht voor je gezondheid?

Aangezien streamingdiensten als Netflix, Videoland en HBO nog niet sinds jaar en dag in ons dagelijks leven voorkomen, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van bingewatchen. Toch zijn er wel een aantal studies geweest die hebben gekeken naar de invloed ervan op ons welzijn. The Journal of Clinical Sleep Medicine publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat comakijken behoorlijk vervelende gevolgen kan hebben voor je gezondheid. 

Het onderzoek volgde 423 mensen tussen de 18 en 25 jaar en keken vooral naar hun slaappatronen. Ruim tachtig procent van de ondervraagden gaf aan regelmatig te bingewatchen en kwam dan gemiddeld 3 uur en 8 minuten niet van de bank af. Eindresultaat: alle ondervraagden bleken vermoeider te zijn een slechter te slapen. Het probleem is vaak dat men nog zó alert is van het kijken van de serie, dat het lastig is om in slaap te vallen. Mocht dat een langere tijd op deze manier doorgaan, dan kan dat invloed hebben op je prestaties op werk of achter het stuur.

Daarbij kunnen algemene prestaties ook minder worden, alsmede je immuunsysteem. Een gevolg van laatstgenoemde kan zijn dat je lichaam minder goed in staat is om virussen of verkoudheden af te slaan. Bovendien is teveel stilzitten ook slecht voor je gezondheid. Voor bingewatchen geldt dus hetzelfde als dat voor meerdere dingen geldt: geniet, maar met mate. Om slaapproblemen te voorkomen is het het beste om je bingewatch-sessies te bewaren voor het weekend. Onderzoekers geven tevens aan dat je het beste een uur voordat je gaat slapen kan stoppen met kijken.

Wereldrecord

Fun fact: het wereldrecord bingewatchen staat op 94 uur. Op 2 oktober 2015 werden Tom de Rijk en Ruden Nijsse opgesloten in een glazen kas tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Ze verbraken met hun 94 uur het vorige wereldrecord van 91 uur die in Canada werd vastgelegd. Het duo kan hun namen vinden in het Guinness Book of Records.

Reacties (1)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van FlorisV

FlorisV

  • 1706 berichten
  • 712 stemmen

Bijna 4 etmalen opgesloten in een glazen kas...nou da's lekker als je moet schijten dan. Who gives a shit?, zullen Tom en Ruden gedacht hebben.