• 9.376.411 stemmen

Die Endlose Nacht (1963)

Alternatieve titels: The Endless Night / Die Endlose Nacht - Nebel über Tempelhof

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Will Tremper

Met onder meer: Hannelore Elsner, Harald Leipnitz en Alexandra Stewart

Gesproken taal: Duits, Engels en Pools

Plot Die Endlose Nacht

Luchthaven Berlin-Tempelhof, West-Duitsland. Er hangt een dikke mist rond het vliegveld en geen vliegveld kan er landen of vertrekken. Zes individuen zijn er gestrand en op elkaars gezelschap aangewezen.

avatar van beavis

beavis

recent op DVD verschenen met Engelse subs

ook met Hannelore Elsner!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Oef, dit was toch wel een behoorlijke tegenvaller. Ook weer zo’n relatief onbekende film die wel in sommige lijstjes opduikt. Bijvoorbeeld in het lijstje van RWF met zijn 10 favoriete Duitse films (waarin hij overigens drie van zijn eigen films zette).

Tremper was eerst als scenarist bij de eerste nieuwe geluiden van de Duitse film betrokken. Maar op basis van (onder andere) deze film van zijn hand moeten we concluderen dat de Duitse nieuwe golf toch wel tien jaar later op stoom kwam dan de Franse (met RWF, Herzog, Wenders en zo). Er waren wel pogingen, maar een film als deze kan niet in de schaduw staan van wat Resnais ongeveer tegelijkertijd deed. En die link met Resnais (met name Mariënbad) is wel iets dat ik op voorhand van de stills, plot en beschrijvingen verwachtte. Als je dat naar aanleiding van mijn schrijven niet meer doet gaat het misschien meevallen.

De film ontbeert met name eigenzinnigheid én schoonheid. Eigenlijk is alleen het locatiegebruik opvallend, maar dat is meer de verdienste van de architect van Tempelhof dan Tremper. Qua scenario en verwikkelingen vond ik het behoorlijk middelmatig: veel oninteressante klagende lieden en een te down-to-earth benadering om als boegbeeld van Duitse vernieuwing te boek te staan wat mij betreft.