• 9.371.015 stemmen

Jesse James: Legend, Outlaw, Terrorist (2005)

Documentaire | 100 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Assassination of Jesse James

Geregisseerd door: Dean Alioto

Met onder meer: Ben Cornish, Daniel Lennox, Richard D. Moore

Plot Jesse James: Legend, Outlaw, Terrorist

Als een beruchte outlaw was hij toch ongekend populair. Bankovervallen, moorden en de meest mysterieuze ontsnappingen worden aan hem toegeschreven. Met een enorm prijsgeld op zijn hoofd was hij opgejaagd wild! Werd hij door een complot tussen enkele machtige zakenlui en politici vermoord? Heeft hij onder een ander identiteit nog lang doorgeleefd? In deze documentaire wordt met behulp van de modernste forensische technieken een antwoord gezocht en gevonden op de vele vragen. Zijn bekendste misdaden worden opnieuw in beeld gebracht. Beleef op prachtige en pakkende wijze de werkelijkheid achter het mysterie van Jesse James. De bekendste en beruchtste legende die ooit heeft geleefd in het Wilde Westen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Interessante docu over het leven van de beroemde outlaw

Sinds ik de film The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford heb gezien, ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de figuur Jesse James en zijn levensverhaal. Naar aanleiding van die film is deze documentaire opnieuw uitgebracht onder de titel The Assassination of Jesse James, waarschijnlijk in de hoop dat mensen nietsvermoedend de verkeerde versie kopen. Het is een vuile marketingtruc maar eerlijk gezegd, ik ben er wel blij mee want het is een kans om Jesse James eens langs een andere kant te zien.

Jesse James: Legend, Outlaw, Terrorist gaat dan ook wel dieper in op de vele aspecten van het legendarische leven van de outlaw. Hierdoor is de documentaire soms een twijfelgeval. Langs de ene kant heb je de vele aspecten die worden besproken en dat is sowieso een pluspunt maar langs de andere kant voelt het allemaal teveel aan. Het had beter geweest als ze echt dieper op 3 delen van zijn leven (zijn faam, zijn dood en het mysterie rond zijn dood bijvoorbeeld) waren ingegaan dan zich te concentreren op zoveel extra informatie. Ik zit dan ook ergens met een dubbel gevoel want op zich vind ik het wel goed dat er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk informatie in de documentaire te steken maar nu voelt het ook allemaal wat gepropt aan. Ach, over het algemeen is de documentaire wel goed verdeeld in twee delen, namelijk zijn leven en zijn dood. Daar zit hem dan ook het meeste interessante van de documentaire, voor mij dan toch, want het laatste half uur gaat enkel over het mysterie rond zijn dood en waar hij zijn fameuze schat zou hebben begraven. Waarom is dit interessant? Wel, als je net zoals ik alleen nog maar Andrew Dominiks versie van het verhaal hebt gezien, dan weet je nog niets over de schat en dergelijke. Zo zitten er een aantal interessante uitgangspunten en conclusies tussen (o.a. dat Jesse een lid zou zijn geweest van de beruchte Knights of the Golden Circle) maar het interessantste was voor mij toch het idee dat Jesse niet zou zijn gestorven door de hand van Robert Ford maar dat hij zijn eigen dood in scène zou hebben gezet. Het kan goed zijn dat dit voor de meer getrainde Jesse fan al lang common knowledge was maar Alioto schetst hier toch wel een interessant beeld.

Als je een documentaire over iemand maakt die eind jaren 1800 heeft geleefd dan is het nogal moeilijk om te beschikken over echte beelden en dergelijke. Jesse James: Legend, Outlaw, Terrorist maakt dan ook vooral gebruik van nagespeelde scènes. Scènes die er vaak erg mooi en kleurrijk uitzien maar waarvan je ook soms de wenkbrauwen fronst doordat ze er zo overduidelijk fake uitzien. Beetje jammer maar gelukkig is dat niet de kern van de documentaire, dat is natuurlijk de vele interviews en daar zit het wel goed. Net zoals je geen beelden hebt van die periode kun je moeilijk afkomen met ooggetuigen of dergelijke maar Alioto lost dit op door een groot aantal historici aan het woord te laten, vooral mensen die zich hebben toegelegd op Jesse James, de periode waarin hij leefde of allebei. Vaak erg interessant maar jammer genoeg wordt er ook gekozen om een aantal minder interessante personen naar voor te brengen. Persoonlijk kon ik niet veel met een uitgerangeerde FBI agent of een homicide detective die eens het raadsel rond zijn dood gingen uitleggen. Pas op, die mensen verstaan waarschijnlijk hun vak wel maar voor mij paste het niet echt bij de documentaire. Ik had het juist al over de nagespeelde scènes maar daar verdienen de acteurs natuurlijk ook een pluim voor. Daniel Lennox is een uitstekende Jesse James en lijkt er qua gezicht ook vrij hard op, toch in hoeverre je het kunt afleiden uit de weinig resterende foto's. Maar ook Ben Cornish heeft een treffende gelijkenis met Robert Ford. Grappig om te zien hoe hard ze eigenlijk ook op Pitt en Affleck lijken in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford uit 2007.

Interessant maar alleen maar voor degene die nog niet zo bijster veel van James en zijn bende weten. Ik reken mij tot die categorie dus ik heb gisteravond wel een vermakelijke avond gehad. De interviews zijn over het algemeen interessant en de nagespeelde scènes zien er vaak netjes uit.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Heel aardige documentaire die de feiten nog eens goed aan de kaak stelt en je doet twijfelen aan onbevestigde en moeilijk verklaarbare gebeurtenissen rondom the Wild West's most famous outlaw, Jesse James. Ondersteund door the ballad of Jesse James en (weliswaar wat simpel ogende) verfilmingen van James' aangekaarte belevenissen, wordt op een vrij duidelijke manier het leven van deze legende belicht. Verschillende mensen geven hun kijk op de daden van de beste man en zowel positieve als negatieve reacties maken het voor de kijker mogelijk een geheel eigen beeld te creëren van de man die voor de een de Robin Hood van het Wilde Westen was en voor de ander bekend staat als een van de meest vooruitstrevende criminelen uit zijn tijd. Éen ding moge in elk geval duidelijk zijn: of het nu is om zijn roemruchtige prestaties of om zijn wandaden, Jesse James zal nooit worden vergeten. En terecht!