Delen
Geregisseerd door: Astrid Bussink
6,7 (14)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Mijn Enschede
Documentairemaker Astrid Bussink keert terug naar de stad waar ze aan de kunstacademie studeerde en waaruit ze op 13 mei 2000 zou verhuizen - de dag van de vuurwerkramp. Bussink betrekt een appartement met uitzicht op het herdenkingsmonument en probeert met de ramp in het reine te komen. Ze vult de ruimte met foto- en videobeelden van de ramp, te beginnen met haar eigen foto's van de smeulende resten van haar huis. Ze spreekt met slachtoffers en met de familie van de uiteindelijk vrijgesproken verdachte André de Vries. Ze benadert complottheoretici en de twee verbeten rechercheurs die op eigen houtje het in hun ogen afgeraffelde onderzoek voortzetten. Meer en meer raakt Bussink zelf verstrikt in de uiteenlopende theorieën.
henkie79
Net gezien op IFFR en moet zeggen, goede docu. Kreeg dan ook niet voor niks een luid applaus vanuit de zaal.
Ondanks dat het een behoorlijk persoonlijke docu is, tenminste zo begint en eindigt het wel, wordt er nergens echt een mening opgedrongen, de kijker kan er van maken wat hij/zij zelf wilt en dat is toch waar een docu voor bedoeld is volgens mij.
Gelukkig zitten er ook lichtere momenten in, met dank aan de Twentse zegswijzen en nuchterheid
narva77 (crew films)
Gebruiker Thugster kon hem niet waarderen?
Misschien een reactie met motivatie plaatsen?
Nou ja, iemand met de leeftijd van drie jaar kan ik sowiezo niet serieus nemen...
Ik ben iig zéér benieuwd!
Zeker gezien de nieuwste ontwikkelingen van de afgelopen paar dagen.
Sol-
Statische, oppervlakkige film, Gaat nergens echt diep op de materie in. Weinig spannende inhoudelijke geinterviewden. Vrij ruim gefilmd, waardoor ik een enorme onpersoonlijke afstand tussen mij (de kijker)en de personen ervaarde. Uiteindelijk de uitsmijter, Andre, in beeld. En wat gebeurd er, niets. Zoveel vragen, duidelijk dat hij zich taktisch insteld op de eerste vragen. Maar in plaats van door te vragen....... ik had toch veel meer willen weten dan emoachtig in zijn ogen te kijken.
Mooie shots. Inhoudelijk niets wijzer geworden.
Mochizuki Rokuro
Inhoudelijk niets wijzer geworden.
Dat lijkt me ook nogal ingewikkeld om dat van Astrid Bussink te verwachten. Ze zegt het zelf in de docu nota bene ook. Dat het alleen maar verwarrender wordt, naarmate je meer verhalen hoort (en zeker ook als je de NOVA uitzending ervoor zag).
Merkwaardig wat hier allemaal voorbij kwam aan verhalen, mensen en invalshoeken. Fascinerend en verwarrend en een buitengewoon verontrustend einde.
Duidelijk is dat het laatste woord er nog niet over gezegd is en dat het duidelijk is dat nog niet iedereen hier klaar mee is.
Merkwaardig.
Ja, dat zei ik óók al:
Zeker gezien de nieuwste ontwikkelingen van de afgelopen paar dagen.
Je merkt wel dat Astrid géén journalistiek heeft gestudeerd, tijdens dat interview met André de Vries.
Ik schrok trouwens wel even, tegen het einde, met die brand in dat schuurtje dat vol stond met vuurwerk, op oudejaarsavond!
Verder snap ik nog steeds de lage stemmen hier niet zo goed...
MovieHolic
Ik vond het een beetje een houtje touwtje geheel. Maar goed een lichtelijk andere kijk op de zaken is niet verkeerd.
predator
- 1948 stemmen
Teleurstellend, zeer afstandelijk gefilmd, waardoor het maar niet ging boeien. Jammer, gezien het interessante onderwerp.
Zavo
Ik had eerder het tegenovergestelde. Ik dacht dat die zaak wel zo'n beetje gesloten was (heb het allemaal niet zo gevolgd), maar niets blijkt minder waar. Ik ben me juist weer gaan interesseren voor de (nasleep van) de vuurwerkramp door deze documentaire.
Mug
Het probleem van de documentaire is dat Bussink geen keuze heeft gemaakt wat voor soort documentaire ze nu wilde maken.
Het begint (en eindigt) als een ego-document, verwordt al snel tot een gekke-mensen-parade à la de documentaires van Michiel van Erp, en ze ontpopt zich ook nog eens tot een (slechte) studente van Peter R. de Vries in haar zoektocht naar Andre de Vries (die als zwart schaap fungeerde en zodoende ook werd veroordeeld en later weer werd vrijgesproken).
En dat alles in 70 minuten (voor tv weer eens verknipt naar nipt een uur)!
Gelukkig zetten mooie beelden en artistieke kunstjes een hoop recht. Maar echt knallen....neuh....
narva77 (crew films)
Het begint (en eindigt) als een ego-document,
Ze komt zélf óók uit Enschede / Eibergen e.o., dus dat ze voor de opzet van een soort ego-document heeft gekozen, vind ik imho niet eens zo heel vreemd. Ze is geen "buitenstaander" in ieder geval.
Is er in geknipt dan? Volgens mij duurde hij gewoon ca. 70 minuten hoor...toch?
Leuke woordkeuze in deze; "knallen"

planet_of_death
De poster doet me denken aan die van Short Cuts. Sterker nog, het is bijna een exacte kopie.
Mug
Euhm, narva, m'n punt was dat ze 3 soorten documentaire-vormen in 1 korte documentaire heeft gepropt, en dat dat niet echt goed heeft uitgepakt. Als ze zich had gehouden aan puur een ego-documentaire, had 't wellicht anders uitgepakt [al vond ik haar emotioneel zeer afstandelijk].
En ja, de tv-versie duurde net geen uur.
narva77 (crew films)
Ja oké, ik snap je punt wel, en ik ben het ook wel gedeeltelijk met je eens, hoor!
Maar ik was een beetje in de veronderstelling dat je een "ego-document" zou afkeuren. Want vaak heeft een ego-document tóch op zijn minst een klein beetje een negatieve lading, volgens mij...
Zoals bv. bij "Enjoy Poverty".
Dus vandaar mijn reactie.
Maar inderdaad, de uitwerking had wat beter/anders gekund.
Alleen, ik beoordeel een documentaire daar eigenlijk bijna nooit op. Ik beoordeel een docu (en dat geldt soms óók voor films) meer op de inhoud en het onderwerp. En de Vuurwerkramp heeft me altijd al geboeid. Dus vandaar dat ik in mijn beoordeling wat hoger uit zal komen...
Knisper
Ego-document is gewoon de benaming van dat type documentaire. Daar zit verder geen lading aan.
Koekebakker
Is er in geknipt dan? Volgens mij duurde hij gewoon ca. 70 minuten hoor...toch?
De tv-versie duurde 58 minuten. De festival- en dvd-versie 67 minuten (zal een correctie indienen) En om misverstanden te voorkomen: beide versies zijn door de regisseur en editor van de film gemaakt.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit