• 9.372.496 stemmen

L'Ennemi sans Visage (1946)

Misdaad | 90 minuten

Geregisseerd door: Robert-Paul Dagan

Met onder meer: Louise Carletti en Roger Karl

Gesproken taal: Frans

Plot L'Ennemi sans Visage

Een geleerde wil een dode nieuw leven inblazen. Voor het experiment kan hij beschikken over het lichaam van een ter dood veroordeelde. Tijdens de operatie wordt de professor vermoord en vindt men niemand meer terug bij het lijk.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er veel van : monsieur Wens verfilmingen...met die van Clouzot ( LAHA21 ) als gekendste, deze echter is totaal in de vergetelheid geraakt en dat niet ten onrechte. In feite is hij nu- denk ik- vooral gekend vanwege het horror/ z- cinema element, zeer uitzonderlijk voor een Franse film uit die tijd. Waarbij dient te worden beklemtoond dat ondanks de semi- Frankenstein toestanden dit zeker geen horror is maar een doorsnee mystery/ whodunnit.

Wij beklemtonen ook dat er 2 regisseurs aan het werk zijn geweest hier : de volstrekt ongekende Dagan, en de ouwe Cammage. Die ging echter stuk, Dagan volgde hem noodgedwongen op. Het resultaat is een tamelijke puinzooi en een staaltje onvervalst slechte regie, absoluut was het de regisseur zelf die deze film die sfeervol op een oubollige manier had kunnen zijn, totaal de nek omdraait.

Niet alleen slaat de editing nergens op en heeft die Dagan geen enkel gevoel voor ruimtelijke vormgeving of sfeerschepping, ook zeer hinderlijk- en ik weet niet wiens verantwoordelijkheid dat primair was- was die ouwerwetse kluchtigheid van het geheel met als dieptepunten de imbeciele fat cop en Carletti de journaliste die hier een soort imitatie van Delair op haar ondraaglijkst ten beste geeft in wat dus wederom een zoveelste thin man variant blijkt te zijn.

Met Villard- onverschiilig als altijd- in de rol van Wens, de briljante detective. Iets te briljant : 20 minuten voor afloop weet hij al wie ut gedaan heeft, en vertelt het ons ook meteen ! Da's behalve onbeleefd ook erg dom , want nadat hij onthuld heeft wie de dader is , gaat hij daarna nog een 10 minuten lange reconstructie van het gebeurde geven. Dat is dus wat ik bedoel met slechte regie, hoe haal je het in je hoofd om een whodunnit/ mystery zo volstrekt anti- climactisch op te lossen ? Niet te geloven.

Daarvoor was het trouwens ook niet veel soeps, vooral dan dankzij reeds gememoreerde kluchtigheid en het onvermogen van de regisseur ( S ) om iets van sfeer te creeeren in de onvermijdelijke gothic mansion waar de mad scientist bezig is aan de creatie van de übermensch, die trouwens een "android "blijkt te zijn, een absurde golden boy niet meteen conform de gothic horror monstertraditie.

Enfin, ik ben er verder wel klaar mee en dien me nu te preparen voor een lange nacht/ dag.

Have a wild kingsnight !