• 9.374.385 stemmen

Geregisseerd door: José Luis Garci

Met onder meer: Álex González, Paula Echevarría en Alfredo Landa

Gesproken taal: Spaans

Plot Luz de Domingo

"… that joy that good people radiate."

Asturië, Spanje, vroeg in de 20ste eeuw; Urbano arriveert in een klein stadje om daar voor de gemeente te werken. Hij valt onmiddellijk als een blok voor Estrella, dochter van de lokale landeigenaar Joaco. Politiek gezien is de stad verdeeld in twee kampen met de burgemeester Atila als kwade leider. Urbano probeert neutraal te blijven, maar dat verandert als Estrella vlak voor haar huwelijk met Urbano wordt verkracht door Atila's zoons.

avatar van arno74

arno74

Rustig verlopend drama over het leven in een Spaans bergdorpje ruim honderd jaar geleden. Ook qua filmstijl staat het dichter bij de klassieke film dan bij de moderne film. Het tijdsbeeld wordt door middel van allerlei alledaagse details goed weergegeven. De prachtige beelden in kleur verraden dat de film echter niet zo oud is. De fotografie is een van de sterkste punten van deze film.

Wie geen problemen heeft met een gepauzeerd tempo staat een rustige maar tegelijk boeiende drama te wachten met oude gebruiken, politieke tegenstellingen, families die lijnrecht tegenover elkaar staan, liefde en haat, wraak en eerwraak.

De film is gebaseerd op een werk van Ramón Pérez de Ayala en vertelt het verhaal over een dorp met een sluwe en machtige burgemeester wiens vrijheid om te sjoemelen bedreigd wordt door de komst van een eerlijke gemeentesecretaris.

Beeld is voortreffelijk, en ook het geluid is uitstekend. Ook het acteerwerk van de hoofdpersonen is over het algemeen overtuigend, al kan dat niet over alle bijrollen gezegd worden.

De film liep de Goya's mis doordat het 'El Orfanato' en 'Las 13 Rosas' als concurrenten had.

3,5 a 4 sterren van mij.

avatar van opa-ben

opa-ben

Goeie film! Ik heb de bijna 2 uur geboeid zitten kijken, toegegeven, het gaat niet altijd vlotjes, zo kan de oude Joaco (opa van Estrella) gewoon een hele tijd niets zeggen en triest (of serieus) kijken, op zich ook knap.

Duidelijk tijdsbeeld uit die periode dat de rijken nog ongestraft konden doen wat ze wilden. Ook hele mooie natuuropnamen. Urbano schildert ook en verteld Estrella dat het licht op zondag (Luz de Domingo) mooier is dan op andere dagen.

Dat blijkt ook wel uit een uitspraak van de burgemeester: las leyes y las mujeres son para violar, ofwel de wetten en de vrouwen zijn er om te verkrachten.

een aanrader mensen.