• 8.896.864 stemmen

Space Race (2005)

Documentaire / Drama | 240 minuten (miniserie, 4 delen)

Genre: Documentaire / Drama

Speelduur: 240 minuten (miniserie, 4 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Mark Everest en Christopher Spencer

Met onder meer: Richard Dillane en Ravil Isyanov

Plot Space Race

Space Race vertelt het verhaal van de strijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om de krachtigste raket te ontwerpen en zo de wereld te beheersen tijdens de Koude Oorlog. Centraal staat de concurrentie tussen twee gedreven, maar ook roekeloze wetenschappers: de charismatische ex-nazi Werner von Braun aan Amerikaanse zijde, en de geheimzinnige projectleider van de Sovjets die men alleen kende als 'De Hoofd-ontwerper'.

Werner Von Braun

Sergej Koroljov

Russian Cosmonaut

avatar van Tarkus

Tarkus

Prachtige film die over bijna hetzelfde onderwerp gaat als het ook al zo goede 'The Right Stuff'.

Maar was het bij 'The Right Stuff' alleen de zijde van de Amerikanen die werd belicht, dan wordt hier ook veel meer aandacht geschonken aan de Russische zijde.

Het verhaal begint al in W.O. II, met name bij de V2 rakettenprogramma van Wernher Von Braun en hoe hij weet te ontsnappen aan de Russen en in Amerikaanse handen valt. En, mede daardoor, kan hij zijn droom waarmaken.

Ook aan Russische zijde heeft men zo'n genie die droomt van de verovering van de ruimte, deze persoon heeft in de Goelag strafkampen gezeten en wordt daaruit vrijgelaten omdat men hem nodig heeft om het ruimteprogramma succes vol te laten worden.

Het is de geschiedenis van deze beide mannen die je in deze film kan volgen en hun successen en tegenslagen in de loop der jaren.

Alles is op een zeer boeiende wijze verteld en in beeld gebracht, ook met goede archiefbeelden.

De film duur 4 uur, opgedeeld in 4 epidoden, ik dacht de film in 2 maal te zien, maar hij is zo goed en boeiend om zien, dat ik hem in één ruk heb uitgekeken, de 4 uur zijn vooorbijgevlogen.

Dit is echt een pracht van een film.

De versie die ik heb gezien, heeft op de hoes als titel 'Cold War', en dat is wel zeer slecht gekozen, de titel op de DVD zelf dekt veel meer de lading: 'Space Race'.

Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in ruimte-expedities en de geschiedenis ervan.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Redelijk verslag van de strijd om het heelal door de Russen en de Amerikanen.

Zit ook mooi archiefmateriaal in, maar de constante voice-over geeft het af en toe de sfeer van een National Geographic-docu.

Niet heel veel nieuws voor diegenenen die de materie al kennen, maar perfect materiaal voor degenen die een mooie geschiedenisles nog wel kunnen gebruiken.