• 9.374.478 stemmen

Amore in Quattro Dimensioni (1964)

Komedie | 105 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie

Alternatieve titels: L'Amour en 4 Dimensions / Love in Four Dimensions

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Mino Guerrini, Massimo Mida, Gianni Puccini en Jacques Romain

Met onder meer: Franca Rame, Carlo Giuffrè en Carlo Bagno

Gesproken taal: Italiaans

Plot Amore in Quattro Dimensioni

Vierluik: Een plattelandsbewoner kan zich in zijn dialect niet aan de vrouwen verstaanbaar maken, wat een tolk benut om hem aan zijn dochter te koppelen. Een rijke vrouw fabriceert bewijzen tegen haar man om echtscheiding te verkrijgen. Een scenarioschrijver probeert zowel werk als echtgenote alle aandacht te geven en een zogenaamde treurende weduwe vindt haar minnaars tenslotte op het kerkhof.

Suzy (segment "Amore e alfabeto")

Gerlando, il Siciliano (segment "Amore e alfabeto")

Trapattoni, il tassista (segment "Amore e alfabeto")

(segment "Amore e alfabeto")

(segment "Amore e alfabeto")

(segment "Amore e alfabeto") (as Renato Terra Caizi)

Irma, la moglie (segment "Amore e vita")

Il marito (segment "Amore e vita")

Rosa (segment "Amore e vita")

(segment "Amore e vita")

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er gelukkig meerdere van : Italiaanse films met Michele Mercier ...ouwe koek voor de Mercier buffs, ik kan me dan ook niet voorstellen dat ze dit niet gezien hebben...maar waarom zie ik dan geen observaties ?

Tot dan moet u het met mij doen en ik ga u vertellen wat iedereen al weet : de mid sixties waren het hoogtepunt uit de episodenomnibusrage, meest co- producties zoals deze van 4 zeer ongekende regisseurs, van wie enkelen hier debuteerden zelfs. In feite minder gekend dan anderen achter de camera: fotografie van Delli colli en Carlo en Dario de Palma. Het niveau van dit soort films was doorgaans en noodgedwongen bescheiden, maar ze gaven het publiek blijkbaar iets dat nu de teevee verzorgt en bovendien zaten er vaak gekende sterren in. Hier wat minder, Mercier zat nog in de pre- Angelique fase geloof ik, net.

Korte samenvatting : eerste deel heet "amore e alfabeto "en tracteert ons nog maar eens op het gekende north and south thema : Siciliaanse kinkel- Giuffre overdubd door Buzzanca die hier verder niet in beeld is- arriveert in Milaan, waar zijn postorderbruid al een ander heeft. Een taxichauffeur die Trappatoni- sic- heet ontfermt zich over de stakker, zijn dochter leert hem lezen en schrijven. Die dochter is niemand minder dan Franca Rame- Fo, en dat die 2 niet verder lazen die dag lijkt me duidelijk.

Tweede deel amore e vita vergast ons op de aanblik van Koscina , een verveelde rijkeluisvrouw/ golddigster die van haar vent Moschin afwil. Een blik ook op andere tijden : echtscheiding was taboe met enkele uitzonderingen, bij voorbeeld het overspel "in flagranti delicto " . Koscina neemt dus een lekkere bonne in de arm om Moschin te verleiden en hem daarna te betrappen. Clou is verder voorspelbaar.

Derde deel amore e arte gaat over Philippe Leroy die een schrijver is van Antonioneske filmscenario's over gebrek aan communicatie , uiteraard is deze intellectueel ook impotent en getrouwd met von Martens. Hij huurt vanwege writers' block een op het oog gay scenarist in die een film wil maken over een "mooie pederast " . 3 keer raden wat deze zgn. nicht met mevr. Leroy gaat doen...maar zo krijg je inspiratie.

Vierde episode amore e morte dan eindelijk met Mercier : het hele verhaal blijkt integraal gejat te zijn- uncredited uiteraard- van de Maupassant, wat ik al snel doorhad. Afloop kende ik derhalve ook al, al had dit op zich de verrassendste van de 4 kunnen en moeten zijn. Mercier dus als eenzame, ontroostbare weduwe die op het kerkhof weduwnaar Lionello ontmoet- behalve weduwnaar ook een rijk zakenman. Ze troosten elkaar om hun verlies in de slaapkamer, waar Mercier gelukkig- voor die tijd- ook aardig wat vlees laat zien : zelfs een geheel blote rug ! Ohlala, en dan die blote dijen nog...om die redenen alleen al de beste episode, al is het dat waarschijnlijk sowieso. Enige "Franse " episode ook met regie van Romain.

Niemendalletje kortom, slechts voor de liefhebbers van dit soort spul en Mercier buffs. Kan uiteraard worden gedownload met fansubs.