• 9.200.431 stemmen

Sophie en Arthur (2004)

Drama | 60 minuten / 48 minuten

Speelduur: 60 minuten / 48 minuten

Alternatieve titels: Lolamoviola: Sophie en Arthur / De nieuwe Lola's - Sophie en Arthur

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Roel Welling

Met onder meer: Mara van Barneveld, Koos van den Hooven en Annoek Snip

Plot Sophie en Arthur

Sophie is een heel gewoon meisje van 15 dat een onopvallend leven leidt. Op school heeft ze een vast vriendinnenclubje met wie ze vaak in de stad rondhangt. In Sophie's klas zit Arthur, die er trots op lijkt te zijn tot geen enkel groepje te behoren. Voorzichtig ontstaat een vriendschap tussen de twee tegenpolen. Deze komt echter op het spel te staan door het boek dat Arthur schrijft...

avatar van Roon

Roon

Mug schreef:
En de rest van de school waren alleen maar "nette", "niet-uit-het-oog-springende" pubers. Iedereen was zo gewoon, zelfs Arthur, behalve dan dat ie een strebertje was. Niet erg realistisch.

De enige uit-het-oog-springende 'vreemdelingen' waren een stelletje punkers zo'n 4 seconden. Sophie ziet ze en de volgende dag komt ze op school als 'gothic'...??? tja

Maar de invalshoek van pesten + beinvloeding (ik dacht meteen aan de film The Wave) was aardig; en spanning was er ook.

Aardig, maar niet memorabel. Maar de duur van de film is precies goed voor een schooluurtje.

Ik denk dat de meeste mensen hier niet goed weten waarover ze praten. Als je wat een buitenbeentje bent heb je natuurlijk meer kans gepest te worden dat is zo maar in een groep heb je altijd leiders en volgelingen. En die leiders gaan altijd mensen eruit pikken waarvan ze weten dat ze "zwakker" zijn dan de anderen omdat ze zich laten doen. Ik ken mensen waar helemaal niets mis mee was en die een heel normaal sociaal leven hadden en die precies dezelfde dingen meegemaakt hebben als Arthur. En net dat vindt ik enorm goed gevonden van de makers, ze hebben speciaal iemand eruit genomen die niet opviel en waar niet echt iets mis mee was om te laten zien dat iedereen slachtoffer kan worden van pestgedrag. Je zal me niet horen vertellen dat het hoogstaande cinema was maar wel heel realistisch en in sommige opzichten zelfs nog niet realistisch genoeg want zulke dingen gebeuren dagelijks maar daar wordt meestal niets aan gedaan. En Macmanus, ik was ook niet contactgestoord en ik heb mijn studies niet afgemaakt omwille van die eeuwig durende pesterijen. Ik heb de draad nu terug opgenomen maar nu nog steeds zit die angst erin en let ik erop dat ik probeer niet te hard op te vallen en geen grote bek op te zetten want dan zoek je het. Maar je mening is gegrond en er zit iets in alleen doet het er niet toe wie ze pesten als ze maar iemand hebben om te pesten. En de pesters zelf hebben meestal veel zwaardere problemen dan de mensen die gepest worden. En de meelopers, ja die pesten mee uit de angst zelf het slachtoffer te worden. En kom je er tegen uit heb je het ook aan je broek dus het is wel niet zo simpel als sommigen wel denken.

avatar van katie morosky

katie morosky

Ik ga met je mee. Met mijn ex was ook niets mis, integendeel: hij is razend knap, heel sociaal, leuk en grappig. Alleen werd hij wel in de lagere school gepest omdat hij toevallig ook nog eens slim was en niet stoer. In de middelbare hoorde hij er ook niet echt bij. Eenmaal voorbij de 18 lukte het wel. En hij heeft z'n studies afgemaakt.

Dus je hoeft echt niet met een 'ik ben het ideale slachtoffer'-bord rond te lopen om gepest te worden.

En Roon, het allerbeste met je studies.

avatar van Mug

Mug

Dat ontken ik ook helemaal niet, maar de klas van Sophie en Arthur en hun hele school vond ik niet realistisch. Alleen maar blanke, non-excentrieke* pubers. Dat kwam bij mij niet realistisch over, zeker niet in deze tijd.

* geen dikke pubers, geen puisterige pubers, geen brildragende pubers, geen ietwat-vreemdere-kleren-dragende pubers

Als dat wel het geval was geweest en Arthur was nog steeds pispaaltje numero uno had de film + boodschap een groter (en voor mij realistischer) effect gehad.

avatar van katie morosky

katie morosky

Tja, het is een film. Daar komen alleen maar mooie mensen in voor. (Niet dat 'getinte' mensen lelijk zijn, kijk maar naar Rosario Dawson).

Kleine nuance: dat rosse/rode meisje was wél dik.

avatar van Roon

Roon

Mug schreef:

Nee daar heb je ook gelijk in, maar ik had verkeerd gequoted, het was op die reactie dat alleen de buitenbeentjes gepest worden en Arthur was niet eens een buitenbeentje dus op dat vlak is het de realiteit en het een verkeeld beeld van mensen dat ze denken dat je al heel vreemd moet zijn om gepest te worden. Mensen die zich erg exentriek kleden zoals punkers en gabbers worden vaak niet gepest omdat zij altijd in groep zijn en zij ook niet met hun laten lachen. Een eenzaat zonder vrienden zoals Arthur zou het perfecte slachtoffer kunnen zijn. En geen vrienden hebben onrealistisch? Wel ik heb door dat pesten geen enkel vriend overgehouden in school en heb enkele jaren alleen op school rondgelopen. Gevaar is dat als ze er veel immigranten in het verhaal gingen stoppen dat je de opmerking kreeg langs hun kant. Het was trouwens ook een "blanke" school dus in dat opzicht klopt het wel. En tussen de figuranten zaten ook wel enkele misbaksels hoor, waren niet allemaal even knap. @ Katie: Thanks!

avatar van Ayano

Ayano

Roon schreef:

Je kan de film blijkbaar ook downloaden maar ze bedoelen waarschijnlijk bekijken want kan em niet opslaan. Iemand die weet hoe de film te downloaden indien dit mogelijk is?

De film heeft me wel bij de keel gegrepen omdat het een heel realistisch beeld geeft van hoe het er soms aan toe gaat. Wel denk ik dat er nu sneller door de leerkrachten zou ingegrepen worden want dit was op sommige momenten wat overdreven, zo een dingen moeten toch onmiddelijk de halt worden toegeroepen.

Ja, je moet het programma 'Streamdown' hebben. Dan kun je de link van de film invoeren, en download hij de bijhorende media...daarmee download ik altijd telefilms en documentaires o.a. van de www.cinema.nl site

avatar van Nielskie

Nielskie

93.9 schreef:

Verplichte kost bij een vak als maatschappijleer of geschiedenis.

Hoop dat die leraren eens een keertje van hun lesprogramma afstappen en deze film laten zien.

Houd veel van die puberende kids een aardige spiegel voor.

3 en halve ster.

Mijn vader is docent en laat deze film op de middelbare school zien in de brugklassen. Toevallig is hij de schoonvader van deze regisseur. Maar, de film heeft daardoor nog een hoger kijkersaantal.

Ik heb deze film aan vrienden laten zien en die zaten echt in de film. Dus ook 21+ is geboeid... alle leeftijden dus.