• 9.378.976 stemmen

Hagen - Im Tal der Nibelungen (2024)

Fantasy / Avontuur | 135 minuten

Genre: Fantasy / Avontuur

Alternatieve titel: Hagen

Oorsprong: Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Cyrill Boss en Philipp Stennert

Met onder meer: Gijs Naber, Jannis Niewöhner en Lilja van der Zwaag

Plot Hagen - Im Tal der Nibelungen

Hagen is een soldaat die trouw is aan koning Gunter, maar heimelijk een diepe liefde koestert voor de dochter van de vorst, prinses Kriemhild. Wanneer de Hunnen dreigen binnen te vallen en een legendarische drakendoder genaamd Siegfried arriveert, besluit de koning te trouwen met een nieuwe vrouw, een mystieke walkurekoningin genaamd Brunhild. Gunter roept de hulp in van zowel Siegfried als Hagen.

avatar van schumacher

schumacher

Mij kon het niet bekoren.

Voor sommige films kan ik het Duits wel aanhoren ook zoals bij der untergang ofzo.

avatar van joolstein

joolstein

Verwacht hier zeker geen actie-fantasie! Dit is een interpretatie van het tweede deel van het Nibelungenlied (een Middelhoogduits heldenepos uit de 13e eeuw) Wat de ondergang van het huis der Bourgondiërs beschrijft. Dit saga-deel begint wanneer Sifrid (Siegfried) drakendoder uit Xanten aan het hof in Worms van koning Günther wordt onthaald. Samen met Günther neemt hij het op tegen de Saksen en reist naar IJsland om de koning de onverslaanbaar geachte Prünhilt (Brünnhilde) als bruid te laten winnen. Uiteindelijk wordt Siegfried, als uitvloeisel van liefdesintriges, op last van Günther, door diens vazal Hagen vermoord door hem in de rug te steken in zijn enige zwakke plek.

Inmiddels is dit de vijfde verfilming van het verhaal. En nu niet gaan zeggen dat deze film doet denken aan "The Lord of the Rings" want Tolkien liet zich inspireerde eerder uit dit 13e eeuwse verhaal (net als Richard Wagner). De schrijver Wolfgang Hohlbein gebruik het Nevelingenlied ook maar om zoals de titel al doet vermoeden hetzelfde verhaal te vertellen maar dan vanuit wapenmeester Hagen von Tronje. Siegfried is geen onberispelijke held maar een arrogante jongeman en Hagen handelt op basis van zijn erecode en zijn gevoelens. En wat een genot, was dit een groots opgezette Duitse fantasy-epos!

Het verhaal is op sommige plekken wel wat springerig maar dat kom omdat het tegelijk als 6-delige serie voor RTL+ werd geproduceerd, Wat de onregelmatige opbouw verklaart. Geen heel groot issue want de film ziet er ontzettend goed uit en blijf ver weg van de tv-look. Veel scènes waren prachtig vormgegeven, CGI is er bijna alleen ter ondersteuning en er is een goed passende score. Het acteerwerk is gemengd de hoofrolspelers waren goed maar sommige bijrollen waren beduidend minder. Ook is het wat lastig dat de held eigenlijk de schurk was en sommige zullen de langzamere verteltrant niet waarderen Maar voor mij was dit zonder twijfel een zeer leuke nieuwe kijk op een van de bekende verhalen van Duitsland