• 9.372.269 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sander Snoep en Sarah Vos

Plot Koning op de Dam

Een jaar uit het leven van horecatycoon en 'Dragons' Den'-miljonair Won Yip. Elke ochtend, als iedereen nog slaapt, daalt hij af, diep onder de Dam, naar zijn 'bunker', om van daaruit zijn imperium te bestieren. Met zijn zus Anine en zijn broer Johnny, zijn regelaar, naast zich. In dit doorrookte keldertje met knipperende tl-buizen ontvouwt zich het drama achter de façade van deze succesvolle ondernemer. Hier werkt hij al dertig jaar, koortsachtig, verstoken van zonlicht. De kijker is getuige van zijn directieve manier van zaken doen. Won duldt geen nee en kaapte een penthouse voor de neus van Brad Pitt weg. Het wordt steeds duidelijker dat zijn hang naar controle te herleiden is tot een Chinese familietragedie.

avatar van ZAP!

ZAP!

Over deze man heb ik eerder wat gezien, geloof ik. Maar waar ook alweer?

-edit- ik kijk dit zo af en toe even over de rand van mijn laptopscherm en het lijkt me wel interessant om binnenkort in de re-run helemaal te gaan zien.

avatar van mrklm

mrklm

Won Yip heeft als bijnaam Mr. Damsquare. Logisch, want hij is eigenaar van alle horecagelegenheden op De Dam. Dan ben je iemand en in deze documentaire komen we meer te weten of de arbeidsethos en de drijfveren van één van de meest succesvolle zakenmensen in ons land. Hard werken en van iedere stuiver een dubbeltje proberen te maken is er bij hem, maar ook bij zijn zus en broers met de paplepel ingegoten en dat ging zeker niet met fluwelen hand. Won Yip durft zichzelf te zijn voor de camera, maar geeft ook duidelijk aan waar zijn grenzen liggen. Net als in zijn zakelijke contacten. Zijn zus Anine, met wie hij lange dagen doorbrengt in zijn beroemde ‘bunker’, onder één van zijn cafés op De Dam, gaat meer in op de familiegeschiedenis die veel duidelijk maakt over de gedrevenheid van de familie Yip om hun fortuin maar uit te blijven breiden, daarbij geholpen door homevideo’s.

avatar van de grunt

de grunt