• 9.373.180 stemmen

Francesco: Un Anno di Pontificato (2014)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Vaticaanstad

Geregisseerd door: Barbara Castelli

Met onder meer: Roberto Herlitzka en Pope Francis

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Francesco: Un Anno di Pontificato

Paus Franciscus werd op 13 maart 2013 paus van de Rooms-Katholieke kerk. Deze documentaire toont het werk en de woorden van de paus gedurende de eerste maanden daarna. De film begint met de presentatie na zijn verkiezing voor een menigte op het Sint-Pietersplein. Daarna worden diverse beelden getoond van werkbezoeken, lezingen en interviews.

avatar van Fisico

Fisico

Toegegeven, deze enkel bekeken omdat hij uit Vaticaanstad komt. Weer een land dat ik kan toevoegen aan de lijst. Aan de andere kant voel ik me best wel aangetrokken door pausen en de rituelen van het Vaticaan en de Katholieke Kerk, hoewel ik van die laatste weinig moet weten als Instituut op zich. Noem het een soort respect als nawee van mijn christelijk-katholieke opvoeding.

Documentaire eigenlijk niet zo interessant. Had meer verwacht van de processen achter de pausverkiezing en -afstand van Ratzinger. De openbare redes en speeches van beiden nemen te veel screentime in beslag en waren niet vernieuwend. De documentaire legt weinig vast wat ik nog niet wist.

Hoewel haast een tegenpool van de Pantzerkardinal heeft Paus Franciscus het ook niet makkelijk om de oude dogma’s en ouderwetse ideeën van de Kerk doorheen de 21e eeuw te loodsen. Dat werd nog maar eens bewezen met de laatste stellingen die werden ingenomen rond homoseksualiteit.

avatar van John Milton

John Milton

Net als Fisico meer gekeken uit interesse naar wat Vaticaanstad zou produceren, als portret van het begin van Franciscus' pontificaat.

Een kritische blik hoef je hier niet te verwachten, dat moge duidelijk zijn. En waar Fisico enig respect voelt als nawee van zijn christelijk-katholieke opvoeding, heb ik vooral kritiek, onbegrip en helaas soms zelfs minachting voor de Rooms Katholieke Kerk als instituut, en waar ik haar verantwoordelijk voor acht. Of op zijn minst deels. Als historici leerden we vroeg dat we ons bewust moesten zijn van onze eigen blik. Die van mij is zo gekleurd dat ik niet zonder vooroordelen naar deze poppenkast kan kijken.

Gelukkig hoef ik dat ook niet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Deze productie net als de twee bovenstaande users hier puur vanwege het land, dan kan ik er weer mooi een afvinken. Docu oogt als een goedkope tv-productie uit de jaren 90, ook met die bewegende letters in beeld. Hoewel niet onaardig zoomt de docu vooral in op minder boeiende aspecten, vaak ook op lange monologen. Dat is niet altijd even boeiend. 2,0*.