• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: Kazuto Nakazawa

Met onder meer: Ai Maeda en Hikaru Midorikawa

Gesproken taal: Japans

Plot Kigeki

Een jong meisje wil wanhopig haar dorp redden. Ze gaat op zoek naar een legendarische zwaardvechter die alleen zeldzame boeken van een bepaald genre als betaling accepteert.

The Young Girl

The Black Swordsman

avatar van Animosh

Animosh

In Film > Overige films > Kigeki (2002):

Het verbaast me eigenlijk dat deze nog niet op MovieMeter staat, maar bij deze. Kigeki is een korte film (hij duurt 10 minuten) die geregisseerd is door Kazuto Nakazawa en geproduceerd is door Studio 4°C. Het gaat over een jong meisje dat op zoek gaat naar een mysterieuze zwaardvechter om haar Ierse thuisdorp te beschermen tegen het Engelse leger. Maar belangrijker is uiteraard wat met dat verhaal gedaan wordt.

En het antwoord is: veel. Kigeki is namelijk een prachtige kortfilm. De donkere, contrastrijke animatiestijl is erg mooi, de ontwerpen van de personages sluiten goed aan bij die stijl en de muziek (Ave Maria) evenals de voice-over worden zeer sterk ingezet om een dromerige maar duistere sfeer neer te zetten. Bovendien is het sprookjesachtige verhaal gewoon perfect voor een film met een stijl als deze. Een aanrader dus.

Ben je nog niet overtuigd? Hier zijn nog enkele stills:

avatar van Movsin

Movsin

Krachtig kortfilmpje dat met het tekenwerk heel goed de spanning, de chaos, de vrees en de wanhoop van een nakende oorlog weergeeft.

De personges blijven veelal heimelijk onscherp wat het wat mysterieuzer maakt.

Vraag is wel wat er achter het verhaaltje steekt. Misschien dat cultuur en intellect opgewassen zijn tegen brutaal geweld en ook dat vaderlandsliefde loont.

Te waarderen is ook de zachte voice-over en het "Ave Maria".

avatar van John Milton

John Milton

Het blijft wonderlijk hoeveel diepgang Schuberts stuk kan geven aan hetgeen het begeleidt, maar deze korte animatie van Studio 4°C is er verre van afhankelijk. Ik verwachtte niet veel aan de hand van de synopsis, maar dit was zeker bijzonder. Hopelijk kan ik het nog een keer in betere kwaliteit zien, want die 360p video’s op YouTube doen het niet heel fantastisch op een grote 4K tv. Mooie stijl, en de combinatie van beeld, muziek en voice-over werkt goed.