• 9.373.752 stemmen

My Friend the Polish Girl (2018)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ewa Banaszkiewicz en Mateusz Dymek

Met onder meer: Aneta Piotrowska, Emma Friedman-Cohen en Daniel Barry

Plot My Friend the Polish Girl

Katie, een Amerikaans rijkeluiskind, neemt als regisseur van haar eerste film, een kijkje bij Alicja, een werkloze Poolse actrice. Terwijl Katie zich een weg baant om een 'waarheidsgetrouwe' film te maken, begint ze langzaam de kracht te begrijpen van haar verontrustende onderwerp. Haar ontwrichtende aanwezigheid in het leven van Alicja weerspiegelt de behandeling van migranten in Engeland na de Brexit-stemming: welkom, gebruikt en vervolgens weggegooid.

Alicja Dąbrowska

Katie Broughton

Michael Plough

Uncle Mike

'John the Co-Writer' (Thunder & Angels)

'Robbie 2Pac' (Thunder & Angels)

Jenny - Auditioner

Chantelle / 'Mother of All Angels'

'Mick the Brick' (Thunder & Angels)

avatar van niethie

niethie

Gedurende dit opvallende project had ik mijn jaarlijke festival inkakmomentje wat er op het moment zelf voor zorgde dat ik de essentie compleet misvatte en vol gêne achteraf van een vriend moest vernemen dat het een fake documentaire betrof. Het was wel lang een vermoeden van me geweest maar ik had me te erg mee laten slepen door het misselijkmakend exploiterende karakter, en met name de rol van de gewetenloze rijkeluis hipster die voor filmmaakster dacht te kunnen doorgaan door enkel op het effect te spelen en alsmaar langs de ellende van Alicja heen bleef filmen, tot aan haar op sterven liggende vriend in het hospice op de kamer, en haar haar uiteindelijke (fake) zelfmoord toe, terwijl ze juist zo duidelijk behoefte had aan een beetje vriendschap maar met alles dat ze van zichzelf prijs gaf, dan weer haar echte (voor de camera) oninteressante zelf, dan weer hetgeen waarvan ze dacht dat Katie het wilde zien, steeds minder als mens van vlees en bloed werd behandeld. Met name na dat laatste moment, waar het ingezet bleek te zijn als een effectbejag en ze Alicja vertelde dat ze hulp moest zoeken na haar eerst afgekocht te hebben, was de drang om weg te lopen zo sterk dat ik naderhand gewoon compleet verkrampte spieren in mijn hand voelde, doordat ik de hele tijd onbewust zo hard mijn vuisten had gebald. Achteraf, na een nacht goed slapen, viel het echter allemaal zo op z'n plaats dat ik hem direct erna nog eens bekeken heb, vandaar ook mijn plotse ophoging in cijfer. Het zegt ook wel heel veel over het acteerwerk, de overtuigingskracht van het script en de enervatie van de gecreëerde figuren van de twee vrouwen dat ik er zo in heb kunnen stinken. Al vraag ik me wel af hoe de makers wenste dat we dit als kijker zouden zien? Was het de bedoeling dat we er zo ver in mee zouden gaan? Of was het een aanklacht tegen de steeds meer voyeuristisch wordende wereld waar ziekelijk, schaamteloze figuren met hun mobieltjes staan te filmen hoe er iemand mishandeld worden, of in een ernstig gewonde staat, in al zijn/haar kwetsbaarheid een ambulance ingetild wordt? Zo ja, dan werkte het bijzonder goed. Groeiertje dit, want ook nu ben ik weer in staat mijn cijfer op te krikken...