• 9.370.364 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Melvin Simons

Met onder meer: William Spaaij, Dieter Jansen, Joep Onderdelinden

Plot 30 Milligram

De crisis heeft Nederland keihard getroffen en middenin deze grote recessie komt de 'Babyboom Uitgeleidings Maatregel Ambtenaren' als geroepen; een opmerkelijke wet die Nederland weer uit de put gaat trekken. Twee kordate ambtenaren bezoeken allerhande babyboomers die in aanmerking komen voor deze in het leven geroepen maatregel, met een oplossing van slechts 30 milligram. Tot één van hen wroeging begint te krijgen.

Hehe, mooi idee.

avatar van Macmanus

Macmanus

Aandoenlijk.

Een vriend van me had hier aan meegewerkt dus moest er heen. Aanvankelijk niet zoveel zin in. Low budget (en dan ook echt heel low budget) films kunnen nog wel meer dan eens verzanden in saaie flauwe pogingen. Het gegeven is dat ook een beetje, maar de uitwerking is gelukkig meer dan dat.

Zo is de film slim en vlot in elkaar gezet. De locaties zijn prima en simpel. Het tempo is zelfs nog vrij hoog. Ze concenteren zich slim op alleen 1 aspect. Het romantische aspect is bijvoorbeeld een klein dingetje wat vaker terug komt. Maar neemt nooit veel ruimte in. De film blijft daardoor to the point. Scene waarbij een man op het dak staat is zelfs heel sterk. Ook duidelijk beste scene hands down.

Film heeft wel wat te lijden aan het budget. Stonden wel erg veel verschillende camara mensen op de aftiteling en dat is helaas te zien. Ook was de eindscene, die wel goed geschreven was, net wat te flauwtjes gemonteerd. Vermoed stiekem dat dat ook lag aan de hoeveelheid shots.

Toch een goede poging, waarbij ik ze de volgende keer meer budget gun (denk dat je met een relatief klein film budget van een ton al genoeg dingen zou hebben getackeld.) en wat simpeler blijven qua verhaal. Uiteindelijk is het wel een geinig idee. Maar het roept ook veel vraagtekens op bij de kijker. En de beste scene had denk ik nog beter kunnen zijn als de wereld realistischer was. Denk als het echt een Gilliam, Wes Anderson wereld was geweest het wel had gekunt. Maar dan had er meer aan productie design gedaan moeten worden. Nu leek de feel mede door het lage budget wat realistischer. Daar had het verhaal op moet inspringen.

Zeker een van de betere micro budget films.

2.5 sterren.