Winchester '73 (1950)

Western
92 minuten
geregisseerd door
Anthony Mannmet James Stewart, Shelley Winters en Dan Duryea
Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend ‘High-Spade’ Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan een plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als ‘One of a Thousand’. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Winchester’73 wordt al snel gestolen door de ‘runner-up’ Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuwslopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester’73 geregeld van eigenaar verandert.
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 10:15 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHaha, en de voorlaatste keer dat ik zin kreeg om de film weer eens te bekijken was jij de gangmaker

Zo gaat-ie lekker.
Nog even en ik moet deze film in het topic over ' verslavingen' plaatsen.
Gisteren viel mij voor het eerst echt op dat tijdens die dolle race met de wagen, die Shelley Winters bestuurde, om aan de Indianen te ontkomen, de achterrassen van die wagen zó heet gelopen waren dat er rook vanaf kwam.
Prachtig detail.
En dan
het einde van Dan Duryea...nog krampachtig die revolver afschieten in een verstarde houding... Geweldig gespeeld..
En High-Spade, die over zijn haar bezig is dat hij niet graag zou willen verliezen door de Indianen, omdat hij het al sinds zijn jeugd heeft, er er erg aan gehecht is. "Een beetje dun bovenop!"Haha
De volgende keer valt mij zeker weer iets anders extra op.
Jammer dat er hier niet ook met kwart-sterren gewerkt wordt voor de waardering van films.
Anders had ik er nu een kwart sterretje bij gedaan.
Een halve kan niet, want dan heb ik geen reserve meer voor de volgende keer..
5,0
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 12:58 uurOh, what the hell...die laatste halve ster erbij..nú.
Ik ken weinig westerns die het zo verdienen als deze.
(Het is overigens ook een van de mooiste zwart-wit films die ik ooit zag)
Dus waarom niet...
4,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 13:47 uurKan geen '5' geven, omdat ik 'Winchester 1873' net iets minder vind dan de absolute Western-topper 'Once Upon a Time in the West'!
Bij de IMDB heb ik een *9/10 gegeven.
Deze pracht Western verdient wel een duidelijker plot; heb onlangs deze ingediend:
Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend 'High-Spade' Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan de plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als 'One of a Thousand'. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Wincheste'73 wordt al snel gestolen door de 'running-up' Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuw-slopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester'73 geregeld van eigenaar verandert.
5,0
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 14:19 uurErg goed idee dat uitgebreidere plot Dogie.
En inderdaad deze film waardiger.

4,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 14:42 uurVind eigenlijk dat u plot juist het zelfde bevat kwa inhoud maar wel uitgebreider en overzichtelijker is inderdaad! Over zijn vader hoef je eigenlijk niets te vertellen (wat hierboven wel gebeurt)!
Ik zou deze trouwens ook nog een 5 kunnen geven hoor...!
Snap u wel Dogie ivm vergelijking met once upon a time in the west, die krijgt van mij al een 5, maar vind het 2 totaal andere filmervaringen en eigenlijk 2 andere soort van westerns/films. Zo is deze ook in zwartwit en dat is al een andere beleving op zich...
4,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 18:41 uurNou, die info over de moord op die vader is juist wel van belang, maar wat daar verder mee gebeurt is een spoiler en heb ik daarom weggelaten.
Het gebeuren rondom Lola Manners en de sadist Waco Johnnie Dean heb ik ook weggelaten; zou plot weer onnodig lang maken, daarom omschreven in laatste zin.
Dit is een uitstekende Western, maar staat in de schaduw van Once Upon a Time in The West , die ik daarom ook net iets hoger waardeer.
Het gebied waar de showdown van deze Western zich afspeelt, zien we ook weer terug in o.a. de uitstekende Western 'Backlash' en enkele Budd Boetticher Westerns.
4,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2010, 23:18 uurBacklash dan maar eens bekijken!
Ja oke de moord op zijn vader is eigenlijk zeer belangrijk maar hoeft de kijker volgens mij niet te weten aan het begin van de film!