134.914 gebruikers | 85.737 films | 31.053 regisseurs | 3.508.891 berichten | 4.931.490 stemmen

locatie: Films » Hud (1963) » Info

Drama / Western
112 minuten

geregisseerd door Martin Ritt
met Paul Newman, Melvyn Douglas en Patricia Neal

Hud Bannon woont met zijn vader en neefje op een ranch in Texas. Hij is een asociaal en gevoelloos persoon en zijn vader probeert dan ook zijn neefje enige waarden en normen bij te brengen. Helaas kijkt het neefje nogal op tegen Hud. Wanneer het vee ziek wordt wil Hud het snel verkopen voor dat de inspectie er achter komt, maar vader ziet dit niet zo zitten. Dit is nog maar het begin van een strijd tussen Hud en zijn omgeving.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 november 2002, 17:18 uur
Geweldige film, waarin Paul Newman laat zien dat hij écht een groot acteur is. Hij speelt met veel overtuiging een klootzak.
Erg goed vind ik ook Melvyn Douglas (die nota bene in Ninotchka en andere films een chique man-van-de-wereld speelde).
Prachtscenario. Oscars voor Patricia Neal, Douglas, en cameraman James Wong Howe...

Niet aarzelen. Kijken !

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 september 2006, 14:49 uur
Het verbaast me dat zo weinig mensen deze film hebben gezien. Ik meende toch echt dat dit een zeer bekende film was. Paul Newman in een uitstekende rol, maar Brandon de Wilde (veel te jong gestorven helaas), Melvyhn Douglas (oscar voor beste bijrol) en Patricia Neal doen weinig voor Newman onder. Het einde van de film is indrukwekkend.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 december 2008, 9:29 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Paul Newman is altijd al een acteur die ik heb kunnen waarderen en hier bewijst hij maar weer eens waarom. Het verhaal is op zich niet zo heel spectaculair maar het is dan ook slechts een kapstok voor de actuers. Alles is namelijk ondergeschikt gemaakt aan het duel tussen Homer en Hud met als inzet de jonge Lonnie. Zijn besluiteloosheid en loyaliteit richting beide zorgen voor ervoor dat je volledig meegaat in die tweestrijd. Sterk zijplot is de ziekte van de dieren. De film creert hierdoor naast het acteergeweld ook nog een andere vorm van betrokkenheid. Zeker de scene waarin de dieren worden afgemaakt is bijzonder indrukwekkend. Hud is al met al gewoon een erg sterke film die drijft op zijn excellente acteerwerk.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 april 2009, 23:12 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Schitterende Americana in deze film. Gaat net als Giant en The Misfits over het einde van het tijdperk van de grote ranches en cowboys. En een soort omgekeerde Rebel Without A Cause. De "rebel" Hud die eigenlijk gewoon een ontzettende klootzak blijkt te zijn en de nieuwe generatie die moet kiezen welke partij ze kiezen.
Verder: IJzersterk acteerwerk en magnifiek zwart/wit-camerawerk.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2009, 15:36 uur
De filmt ademt 't sfeertje van 'The last Picture Show".

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2009, 16:51 uur
Klopt, knappe fotografie. Ook veel bewondering voor Martin Ritt, Een van de meest maatschappelijk geëngageerde regisseurs uit de jaren 60 en 70 uit Hollywood. Van de film weet ik helaas niet zo veel meer. Behalve de mooie zwartwitte beelden en de rol van Paul Newman.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2009, 17:48 uur
Querelle schreef:
Vorige week deze R-2NL gekocht. :)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2009, 14:30 uur
FIlm die me na afloop wel met een goed gevoel achterliet.

Eigenlijk weet ik niet wat ik hier moet gaan neerpennen buiten dat ik het een goede film vond. Hud is zo een filmpje die het enkel en alleen maar van zijn concept moet hebben want ik kan me eigenlijk geen enkele muziek herinneren in deze film ? Geen geld meer voor een composer ofzo? Het camerawerk is daarentegen wel sterk aanwezig. Stijlvolle zwart-wit shots van de ranch.

Het concept dus. Paul Newman is Hud, de plaatselijke macho. Ook hier kreeg Newman dus geen oscar voor. Onbegrijpelijk eigenlijk want deze film staat en valt toch op Newman. De scènes met hem zijn meestal meesterlijk door zijn toevoeging eraan, de scènes zonder hem zijn gewoon leeg al wil ik geen kwaad woord spreken over Melvyn Douglas. Als die 2 botsen is het een scène vol vuurwerk mede met dank aan de kracht van dat plot om die 2 te laten botsen. 2 totaal verschillende personen in deze plattelandsstudie. Ook al een geluk dat de term western hier nogal relatief is. Het is meer een drama dan toevallig bij cowboys wordt afgespeeld dan een typische Leone.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 november 2009, 16:26 uur
®Tc schreef:
Zit ik ook mee, vandaar nog geen review.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 april 2010, 16:10 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Had minimaal een half uur nodig hier lekker in te komen. Komt omdat ik op e.o.a. manier had verwacht dat dit een lekkere ouderwetse western was. Het bleek een lekkere nieuwerwetse western. Dingt naast My Darling Clementine mee naar meest gevoelige western.

Newman bewijst zijn verdiende status als mijn favoriete acteur. Naast zijn speelse coolheid, kan ie ook echt dramatisch loodzware rollen aan, wat ie o.a. al bewees in the Hustler en Cat on a Hot Thin Roof. Hier kan ie gebruik maken van beide talenten. Lang leek ie gewoon cool, hij bleek een door het verleden verscheurde klootzak te zijn. De muziek is stemmig (vooral op het begin en aan het eind), de zwart-wit fotografie (vooral bij vlagen) adembenemend en de rest van de cast ook al erg sterk. Wat deze film moeiteloos boven de middelmaat doet uitsteken is de dramatische intelligentie van Ritt. Het voelt echt aan en het komt aan bij de kijker. Verder zijn er enkele geweldige scenes, die de film onvergetelijk maken. Ik denk dan aan de koeienmassamoord, het overlijden van opa en de bijna verkrachting.
Niet wat ik had verwacht qua inhoud, uiteindelijk wel wat ik had gehoopt als we het hebben over hoe goed je hem vindt.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2010, 21:29 uur
Inhoudelijk juist wel sterke film. Eeuwige thema's als nostalgie vs. vooruitgang, principes vs. pragmatisme en familierelaties worden erg sterk uitgebeeld vind ik.

Opvallend is verder dat de inderdaad sterk spelende Newman uitstekend tegengas krijgt van de andere spelers. Vooral Patricia Neal is erg goed.

En dan heb ik het nog niet over misschien wel de belangrijkste troef van de film - de prachtige fotografie.

Muziek komt er trouwens wel een aantal keer in voor - het thema van de film zelf is zelfs erg mooi - hoewel inderdaad niet al te vaak. Ik vind dat ook niet nodig, maar het is inderdaad een vrij sobere film die niet iedereen zal aanstaan.

4* hier maar er is plaats voor meer.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 oktober 2010, 23:46 uur
Prachtig moderne western met schitterende rollen van Newman en Douglas. De scenes tussen die twee zijn briljant. Heerlijk rustig tempo en mooie cinematografie ook.

Dikke 4*

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2010, 12:38 uur
Ik ben normaal gesproken een groot liefhebber van dit soort rustige, kalme westerns. Hud was een aardige film, al had ik er zeker wat meer van verwacht. De film moest het vooral hebben van de fantastische Paul Newman en de mooie zwart-wit fotografie. Inhoudelijk stelde het niet zoveel voor en ook was de film regelmatig wat saai. Maar toch is deze moderne western nog aardig te pruimen vanwege de briljante Newman (ook de andere acteurs waren sterk trouwens), en de mooie landschappen. 2,5*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 februari 2011, 18:11 uur
Sterk drama zoals je ze niet zo vaak ziet, erg ingetogen en met geweldig spel van de 4 hoofdrolspelers. Halverwege dreigde het een beetje saai te worden maar het laatste half uur was weer erg goed. Ik vind muziek vaak het manco in oude Amerikaanse westerns, in Hud is de muziek, hoewel spaarzaam gebruikt, geweldig.