Jaren geleden gezien, niet erg onder de indruk, herinnerde me alleen maar dat Gary Cooper veel te oud was voor z'n rol, en ook niet erg sterk speelde. Nu goedkoop op DVD gevonden, toch maar gekocht (een mens wil toch z'n western-bibliotheek bijhouden), en als ik niet in een gemakkelijke fauteuil had gezeten was ik van m'n stoel gevallen bij het kijken, want de film biedt toch een hoop meer dan ik dacht. Rauw, soms onaangenaam, onsentimenteel, en met diepere lagen die pas na verloop van tijd hun rijkdom weergeven.
Wat me zelf opviel was het motief van het (voorbijgaan van het) verleden en tradities versus "vooruitgang en vernieuwing".
Cooper die het verleden wil vergeten en een nieuw leven wil opbouwen; de bank in Lassoo die al lang niet meer in bedrijf is, behalve in de dus al lang achterhaalde dromen van Lee J. Cobb; de man (ex-bankier? nu goudzoeker) die rouwt om zijn vrouw die zonder enige reden vermoord is; Cooper die al z'n echte dan wel "geadopteerde" familie doodt; Cooper en London die elkaar op het einde niet krijgen omdat Cooper al een gezin heeft... tegenover de trein (die Cooper maar eng vindt, of doet hij maar alsof?) en de schooljuffrouw (die "beschaving" naar het westen komt brengen) als symbolen van de oprukkende vooruitgang.
Cooper tot Cobb : "that's what you are, Dock -- a ghost. You've outlived your kind and you've outlived your time."
Zelfs het schandalige overakteren van Cobb krijgt een functie. Ik citeer en vertaal een Amerikaanse recensent : "Net als met James Stewart en Arthur Kennedy in zijn eerdere
Bend of the river is Anthony Mann meer bezig met de twee kanten van dezelfde munt die Cooper en Cobb vertegenwoordigen, en de spanningen die dit met zich meebrengt. Zoals de eerste het formuleert, “you either grow up or you rot”. Voor Cooper betekent dit een overgang naar
folksiness, beleefdheid en een vriendelijke onhandigheid; voor Cobb zelfhaat, onzekerheid en mogelijke krankzinnigheid."
Prachtige rol van Cooper, en
een ontroerende sterfscène van Arthur O'Connell als Sam Beasley wanneer hij een kogel voor Coop opvangt.
Aardige recensies :
DVD Times en
DVDTalk. En ik ben het met Brix eens dat het stuk van mister blonde van 6 augustus 2010 eveneens uitstekend was.