Leo1954 schreef:
Nee, ik heb geen Duitsland complex, maar die oorlog waarin 6 miljoen joden werden vergast en mijn geboortestad werd plat gebombardeerd, Rusland op een gruwelijke manier werd behandeld, zou mijn inziens zeker door de Duitsers anders belicht kunnen worden. Daar bij is de film zo gruwelijk onwaarschijnlijk, met nogmaals die slechte Russen, dat mijn tenen ervan kromden. Echt elke Duitser was goed (een slachtoffer) en elke Rus was slecht. Ik zou mij diep schamen als ik een Duitser was die zo'n film zou maken.
Een Duitse oorlogsfilm die een lage score krijgt van Leo1954. Dan ben ik er van overtuigt dat dit een goede film is. Vliegt op mijn
'to see'-lijstje.
Ik heb dezelfde discussie proberen te voeren bij Stalingrad.
Ik wil alleen zeggen dat ik jouw houding nogal respectloos vind tegenover een groot deel van de slachtoffers in WO2. Het zijn meningen zoals de jouwe ("die groep is slecht") die de zaden in zich dragen voor nieuwe conflicten
(Zie maar naar de Joegoeslavische Oorlogen in de jaren 90, waar wraakgevoelens uit WO2 een grote factor in waren).
De jongens (15-jarigen) in de Wehrmacht waren dienstplichtig. Op desertie stond de doodstraf. Er waren dus 3 mogelijkheden: 1) Desertie 2) In dienst treden en sneuvelen 3) Ze nemen dienst en vlogen een paar jaar in een Russische kamp.
Puntje 2 is al uitgewerkt in films als Stalingrad, Die Brucke en Das Boot. Ik vind het wel interessant dat deze film het 3de puntje eens belicht.
Er is trouwens niets mis met de Wehrmacht. Da's het reguliere Duitse leger (zoals er in Nederland ook een leger is). Na de oorlog is de Wehrmacht vrijgesproken als organisatie en diverse personen uit de Wehrmacht hebben begin jaren 50 meegeholpen aan de oprichting van de Bundeswehr. Verschillende boten/kazernes/etc in het Duitse leger zijn vernoemd naar roemrijke soldaten uit het verleden. Da's in elk land het geval.
Weinig Duitsers hebben trouwens gekozen voor 1) Deze oorlog 2) Te Doden 3) Gedood te worden.
En ik zie al helemaal niet in waarom geschiedkundige gebeurtenissen maar langs 1 kant bekeken mogen worden. Alle oorlogen worden tussen 2 groepen uitgevochten, en aan beide kanten verliezen mensen het leven, en aan beide kanten worden er misdaden begaan, en aan beide kanten zijn er dus allerhande verhalen te vertellen.
Sommige Duitsers hebben het even zwaar gehad als sommige individuen uit andere bevolkingsgroepen in de oorlog. Leer er mee leven.