Casualties of War (1989)

geregisseerd door
Brian De Palmamet
Michael J. Fox,
Sean Penn en
John C. ReillyAmerika is in oorlog met Vietnam. Nadat een van hun makkers is vermoord, en de toegang tot een plaatselijk dorp met bijhorende bordelen hen wordt geweigerd, slaan de stoppen door bij een groep Amerikaanse soldaten. Ze ontvoeren een meisje uit haar dorp om haar in de jungle te verkrachten. Een van hen vindt dit moreel niet verantwoord, en komt in opstand.
4,5
[permalink] geplaatst op 23 juni 2009, 14:24 uur!!!!*Lucky schreef:JDSsmetje schreef:
Word er niet wijs uit, zeldzame manier van beoordelen zeg!
Of ligt dat nou aan mij ? ...
Ik denk van niet: Het is inderdaad zwak geformuleerd maar lees dat andere commentaartje eens.
[permalink] geplaatst op 25 juni 2009, 20:32 uurZinema schreef:
Enigzins aangrijpend maar vooral ook clichématig oorlogsdrama met een sterke Penn en ietwat misplaatste Fox. De film kreeg toendertijd kritieken alsof het hier een meesterwerk betrof. Maar de realiteit leert dat dit een bovengemiddelde film is die zeker niet De Palma's beste is.
Begrijpelijk dat dit een meesterwerk genoemd werd.
Muziek van Morricone
Regie van De Palme
Cast van Penn en Fox.
Het beste van het beste, toch in die tijd.
[permalink] geplaatst op 4 juli 2009, 2:18 uur
Frok
[permalink] geplaatst op 19 juli 2009, 0:51 uurFox is inderdaad een beetje misplaatst, tenminste dat dacht ik toch maar ik vind hem erg goed zijn rol spelen, Penn is ook op zijn best. Het verhaal is ook heel aangrijpend. Topper !
Verhaal/Script .................................................. 4,50
Acteerwerk ....................................................... 4,50
Cinematografie ............................................... 3,50
Muziek/Speelduur e.d. ................................... 3,50
bild
[permalink] geplaatst op 3 augustus 2009, 13:59 uurFilm die heel realistisch is en geloofwaardig overkomt waarbij je echt een dramatisch en aangrijpend gevoel gaat hebben, deels omdat je weet dat dat waargebeurt is en meerdere keren voorkomt in de oorlog. De sfeer is ook zeer goed en het acteerwerk is zowat prachtig. Sean Penn zet hier een van zijn beste rollen neer.
5,0
[permalink] geplaatst op 17 september 2009, 21:47 uur5* meer dan verdiend. Ook in deze film wordt de waanzin grandioos neergezet.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 september 2009, 2:28 uurEen, tegen m'n verwachtingen destijds, zeer indrukwekkende en aangrijpende film.
Penn speelt weer grandioos, maar vooral M.J. Fox verbaasde me enorm door zijn spel (totaal niet a la Family Ties/Back to the Future)
4,0
[permalink] geplaatst op 19 september 2009, 3:05 uurPrima film met een zeer goede rollen van Michael J. Fox. en Sean Penn. De film wist te boeien (was best realistisch) tot het einde en was regelmatig ook spannend en aangrijpend.
3,5
[permalink] geplaatst op 20 oktober 2009, 12:31 uurAl die tijd dat ik deze dvd in de winkels tegenkwam zat ik er over te twijfelen. Het verhaal over dat er een meisje wordt ontvoerd en verkracht deed me denken dat het meer een film zou zijn die het moest hebben van drama en juist niet van oorlogscenes(schieten). Uiteindelijk kwam ik deze film voor maar 3 euro tegen. Dus voor dat prijsje kon ik hem toch niet laten liggen.
De film: zeer sterk geacteerd, voornamelijk door Sean Penn die hier het meest boven iedereen uitsteekt qua acteerprestatie in deze film. Verder biedt het ook genoeg actiescenes en een sterk verhaal.
Bovenal mijn eerdere gevoel was dus onterecht.
Prima film! 3,5*
2,5
[permalink] geplaatst op 18 november 2009, 19:44 uurVerhaal van deze film is erg goed, acteer werk helaas onder de maat voor alle acteurs hun doen.
Ze kunnen stuk voor stuk beter....
[permalink] geplaatst op 22 februari 2010, 16:39 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBest een redelijke film die ik al meerdere keren heb gezien. Maar toch vallen mij bij iedere kijkbeurt weer dezelfde dingen op waar ik mij aan erger.
Om te beginnen vind ik het acteerwerk een beetje magertjes, soms een beetje te geforceerd door sommige acteurs.
Met als dieptepunt Michael J.Fox, die vind ik totaal niet passen in deze film, hoe hij ook zijn best doet, hij past met zijn "jongens-achtige" uiterlijk er niet tussen en wekt bij mij eerder irritatie op dan sympathie.
Daarnaast vind ik zijn rol als good-guy ook te veel aangedikt. Natuurlijk kan ik begrijpen dat zoiets plaats kan vinden binnen een groep en er altijd iemand tussen kan zitten die zijn verstand niet heeft verloren en in opstand komt tegen het gedrag van de anderen.
Op dat hele gebeuren heb ik dan ook niks aan te merken.
Maar buiten de scenes met dat meisje is hij ook zo'n overdreven aangedikte moraalridder en dat hadden ze niet moeten doen.
Zoals die ene scene met die nieuweling, die hij gerust stelt en
even later ligt diezelfde nieuweling dood in de berm door een boobytrap.
Dan maakt een soldaat een opmerking in de zin van: "dom groentje bla, bla, bla" en dan haakt Fox erop in door even uit te leggen wat de jongens verkeerd zien in de oorlog bla, bla, bla... Dat vond ik zo melig
Sean Penn doet het bij vlagen weer uitstekend, maar ook bij hem heb ik soms het gevoel dat hij "te" overdreven de doorgeslagen bad-guy uithangt.
Maar toch is de film bij vlagen ook wel indrukwekkend. Vooral die verkrachtingsscene vond ik naar om te zien.
Al met al wel een redelijke film, maar het is het in mijn ogen gewoon net niet. Een degelijke 3*, deze kan tussen de magere massa.
[permalink] geplaatst op 3 maart 2010, 20:26 uurboozebelly schreef:
Eeeeh, volgens mij was de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaat in Vietnam 19 jaar, dus zo vreemd en storend is dat "jongens-achtige" uiterlijk niet vind ik.
Dat Fox de moraalridder uithangt komt omdat hij symbool staat voor de beschaafde wereld en de ratio en Penn voor het slechte, instinctieve in de mens. Het aloude conflict tussen goed en kwaad in de mens. Ooit "Het Behouden Huis" van Willem Frederik Hermans gelezen? Zo niet, een must voor de Nederlandse literatuurlijst. behandeld hetzelfde thema!
2,0
[permalink] geplaatst op 2 juni 2010, 20:43 uurRealistische film. Maar verhaal trekt me totaal niet aan. Of het nou echt gebeurd was of niet.
3,0
[permalink] geplaatst op 5 juni 2011, 12:52 uurBoeiende film, met een sterk verhaal, en bovendien realistisch verfilmd door De Palma. Het acteerwerk van Penn en Fox is verder erg overtuigend. 3 sterren.
[permalink] geplaatst op 25 juni 2011, 16:44 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenSterke, mooi gemaakte film deze Casualties of War. Schitterende locaties, prachtige settings en een prima cast, waar alleen Fox helaas buiten de boot valt. Hij past gewoon niet in dit geheel. De film kent haar - redelijk - heftige scénes, zoals de verkrachting, maar houdt me ook weer van een hogere score af, door een paar scénes (de ontsnapping) tussen het meisje en Fox bijv. Dat liep niet helemaal gesmeerd. Buiten dat heb ik best genoten van deze Vietnam-film. Makkelijke voldoende dus ook.
3,5
[permalink] geplaatst op 14 juli 2011, 17:03 uurDeze film jaren geleden al eens gezien. Nu dus weer. Goede setting, goede cast en goed verhaal. Ik sluit direct aan bij het gemiddeld aantal sterren dat deze film tot nu toe heeft behaald: 3,5 ster.
2,5
[permalink] geplaatst op 31 juli 2011, 0:34 uurBegon vooraf erg goed. Vietnamfilms doen het meestal erg goed bij mij. Maar de film vervalt zo vaak in clichés dat het bijna schandalig is. Zeker van een regisseur als De Palma verwacht ik echt beter. Een flinterdun verhaal met alleen maar cliché personages. Ook die "speeches" die hij de hele tijd gaf. Echt té pro-Amerikaans. Af en toe nog wel wat scènes die kracht hebben, maar over het algemeen een povere film die niks te bieden heeft buiten het bekende Vietnamaanbod (Platoon, Apocalypse Now etc.). Keek wel lekker weg, maar daar is alles mee gezegd.
3,0
[permalink] geplaatst op 11 februari 2012, 17:14 uurBen het eens met chevy93, een soldaat die goed wil doen in de keiharde Vietnam oorlog is een goede opzet. Maar het wordt op een gegeven moment wel erg vervelend met dat doordrammen. Die scenes duren ook allemaal iets te lang waardoor mijn aandacht verslapte. Begin was goed, maar laatste half uur is echt een stuk minder. Weinige bijzondere film
3,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2012, 15:09 uur"Goedbedoelde, maar mislukte poging om de waanzin van de oorlog in beeld te brengen", las ik. "De Palma was duidelijk niet de juiste regisseur om dit gegeven pakkend weer te geven, terwijl Fox totaal miscast is". Zover wil ik niet gaan omdat De Palma, hoewel wat onhandig en gebruikmakend van prekerige dialogen ondersteund door te melo(over)dramatische muziek, ook in staat is om hier een boeiend verhaal met spannende elementen te vertellen en in tegenstelling met Fox zet Sean Penn een topprestatie neer als de wild in het rond kijkende, onvoorspelbare en bij tijden schrikaanjagende soldaat Meserve.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 mei 2012, 8:46 uurMan die scene op de brug is toch wel beklijvend.
Scene op einde van film ontroerend
Fox is misschien niet de ideale acteur maar valt nog mee
[permalink] geplaatst op 28 mei 2012, 0:41 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenUitstekende film.
De gehele film heeft een beklemmende sfeer. Je leeft mee Eriksson die wel wat wil doen tegen de brute behandeling van het meisje maar er eigenlijk niks aan kan doen omdat hij het dan tegen 4 gestoorde soldaten die tot alles in staat zijn zou moeten opnemen.
De verkrachtingsscène is zeer aangrijpend net zoals de scene waar het meisje gestoken wordt en vervolgens nog probeert weg te komen.
Het uitstekende acteerwerk van Sean Penn en Michael Fox en de goede soundtrack maken het af.
Erg goede film van De Palma.
Bij vlagen trouwens ook erg goed camerawerk.